Almanya'da genel seçimlerin yanı sıra, Başkent Berlin’de de eyalet hükümeti ve dev Alman emlak şirketlerinin elindeki mülklerin "parayla satın alınıp kamulaştırılması" referandumu da vardı.

Başkentte yaşayanların dün 6 oy vermesi planlanıyordu fakat seçim sürecinde yaşanan düzensizlikler sebebiyle referandumda katılım düşük oldu.

Bazı sandıklar karışırken, oy pusulaları da bazı sandıklarda kayboldu. Kuyruklar uzadı, seçmenler evlerine gönderildi. Seçim tam anlamıyla yapılamadı. Berlin'de birçok seçmen dün 6 oyu veremedi. Uzmanlar, seçimin yenilenebileceğini duyurdu.

Referandum sonucunda halk yüzde 57.2 ile "evet" dedi. Böylelikle gerekli görülen durumlarda 3000'den fazla konutu olan şirketlerin konutları satın alma yoluyla kamulaştırılabilecek. Fakat referandumdan çıkan sonuçlar bir yasa olarak geçerli değil. Yasal bir altyapısı olmayan referandumdan çıkan sonuçlarla birlikte halktan gelen talep üzerine Berlin eyalet hükümeti bu yönde bir yasa hazırlayacak.

3000’DEN FAZLA EVİ VARSA...

Yasayla, 3000’den fazla konutu olan şirketlerin konutları "satın alma yoluyla" kamulaştırılacak. Bu da 7 ile 13 milyar Euro’ya mal olacak ve parası Berlinli vergi mükelleflerinin cebinden çıkacak.

Daha önce de, kira artışını kısıtlamak için yasa çıkaran Berlin Eyalet Hükümeti’nin kararı, Anayasa Mahkemesi’nden dönmüştü.

KİMSE SATMAK İSTEMEZSE...

Önce yasa hazırlanması ve Berlin Eyalet Meclisi’nce onaylanması gerekiyor. CDU, Liberaller ve AfD ise bu yasaya karşı. SPD de bu adıma sıcak bakmıyor. Yeni yasanın hukuksal alt yapısının hazırlanması ve hukuki sürecin, ev sahipleri ile görüşülmesi gerekiyor.

Kimse evini satmak istemezse, konu "kördüğüm" olacak ve Anayasa Mahkemesi’ne gidecek. Bu şekilde kamulaştırma Anayasa’ya aykırı.

Berlin Eyalet Hükümeti, bu yasa onaylanırsa önce Berlin Anayasa Mahkemesi’ni aşmaya çalışacak. Onu aşarsa Federal Anayasa Mahkemesi’ne takılacak.

[old_news_related_template title="Almanya'da hükümeti Yeşiller ve Liberaller belirleyecek" desc="Almanya’da Sosyal Demokratlar (SPD), Olaf Scholz ile birinciliği garantiledi. Scholz’un iki koalisyon seçeneği var. CDU’nun lideri Armin Laschet ise, '1976 ve 1980’de ikinci olan SPD’li Helmut Schmidt hükümeti kurmuştu' diyerek, tek şansı CDU-Yeşiller- Liberaller ittifakını zorluyor. Yeşiller ile Liberaller, başbakanı belirleyecek kilit partiler oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/27/iecrop/almanya-reuters_16_9_1632720929.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanyada-hukumeti-yesiller-ve-liberaller-belirleyecek-6672288/"]

[old_news_related_template title="Almanya, istikrarı seçti! Euro, emekliler ve Türkiye kazandı" desc="Almanya’daki seçimler, son CDU/SPD iktidarında Maliye Bakanlığı’nı yürüten Sosyal Demokrat Parti’nin adayı Olaf Scholz’u birinci sıraya getirdi. SPD’nin, daha yüksek gelir ile daha iyi yaşam kalitesi sözü verdiği emeklileri kazandığı gözlemlenirken, Türkiye ile ilişkilerin de yumuşaması bekleniyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/26/iecrop/almanya-rt-1_16_9_1632678781.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/almanya-istikrari-secti-euro-emekliler-ve-turkiye-kazandi-6671858/"]