Borsa İstanbul BIST100 endeksindeki kayıpların yüzde 7'nin üzerine çıkmasının ardından iki kez devre kesti.

Kayıpların yüzde 5'i görmesinin ardından devre kesen borsada işlemler açılır açılmaz kayıplar yüzde 7'yi gördü ve ikinci kez devre kesici devreye girdi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Saat 15:53:55 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" ifadelerine yer verildi.

İKİNCİ KEZ DEVRE KESTİ


16.23'te yeniden başlayan borsada kayıpların yüzde 7'yi aşmasının ardından tekrar devre kesildi.

Borsa İstanbul'dan yapılan açıklamada, "Saat 16:24:54 itibarıyla Endekse Bağlı Devre Kesici Sistemi Devreye girmiştir. Borsamız Pay Piyasasındaki tüm sıralarda, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasasında işlem gören pay ve pay endekslerine dayalı sözleşmelerde ve Borçlanma Araçları Piyasası Pay Repo Pazarı’nda işlemler geçici olarak durdurulmuştur" denildi.

ÖNCE YÜKSELDİ SONRA DÜŞTÜ


Seans içerisinde Borsa İstanbul'da işlem gören piyasa ve işlem hacmi açısından en yüksek 100 hisse senedinin performansını ölçmek için kullanılan BIST100, 2159 seviyesine kadar yükseldi. Sonrasında satışların yeniden başlamasıyla endeks 2000 puanın altına indi.

BIST100 HAFTALIK GRAFİK


100 hisse içinden 96'sında değer kaybı yaşandı.

Borsa İstanbul geçtiğimiz haftanın son işlem gününde yüzde 9'a yakın değer kaybı yaşamış, iki kez devre kesmişti.

DEVRE KESİCİ NEDİR?


Borsalarda işlem yapan yatırımcıların belirlenen sınırları aşan fiyat dalgalanmalarından negatif etkilenmemesi için ani fiyat dalgalanmalarından koruyan sisteme devre kesici denir.

Endeks fiyatında yüzde 10 yükseliş ya da yüzde 5 düşüş meydana geldiğinde devre kesici müdahil olur ve bütün emirleri iptal eder.

Borsada devre kesici uygulaması otomatik olarak devreye girer, manuel bir müdahale gerektirmez.