ABD Merkez Bankası (Fed), politika faizini yüzde 0 ve 0,25 aralığında sabit tuttu. Varlık alım azaltımını ikiye katlayarak 30 milyar dolara çıkarttı. Karar, oy birliğiyle alındı.

Buna göre varlık alım programının önümüzdeki yılın mart ayında sonlanması söz konusu olacak.

Fed üyelerinin tahminleri ise 2022 yılında 3 faiz artışı, 2023'te 3 faiz artışı öngördü. Fed enflasyonda artışın geçici olduğu ifadesini metinden çıkardı. Ayrıca Fed'in yüzde 2'lik enflasyon hedefi tutana kadar destekleyici para politikası izleyeceğine dair ifadeler de metinden çıkarıldı.

Kararın ardından konuşan Fed Başkanı Jerome Powell, "Tam istihdamın gelecek yıl yakalanacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının maksimum istihdama ulaşana kadar sıfırda kalmasını bekliyoruz" dedi.

ENFLASYON TAHMİNİ ARTTI


Fed ayrıca yıl sonu enflasyon beklentisini 2021 için yüzde 4.2’den yüzde 5.3’e yükseltti. 2021 sonu için çekirdek enflasyon tahminini ise yüzde 2,3'ten yüzde 2,7'ye çıkardı.

Ekonominin devam eden risklerle karşı karşıya olduğunu bildiren Fed'den yapılan açıklamada, "Gelecekte varlık alım hızını ekonomik görünüme göre ayarlamaya devam edeceğiz" ifadelerine yer verildi.

Fed, "pandemi ile arz ve talep dengesizlikleri ve ekonominin yeniden açılması enflasyon seviyelerinin yüksek olmasına katkı vermeye devam ediyor" ifadelerini kullandı.

OMİCRON VE İŞSİZLİK VURGUSU


Metne ayrıca omicron varyantına dair endişelerle ilgili ifadeler eklendi. İşsizliğin ciddi oranda düştüğü ve istihdam kazanımlarının da ortaya çıktığı belirtildi.

ABD’de kasım ayı enflasyonunun beklenenden fazla gelerek son 39 yılın en yükseğinde gerçekleşmesi ve Fed Başkanı Jerome Powell’ın geçici enflasyon tezini terk ettiğini söyleyerek varlık alımını düşürme işlemini hızlandırabileceği (tapering) yönünde sinyaller vermesi, Fed’in parasal sıkılaşma adımları atacağı beklentilerini artırmıştı.

POWELL'DAN AÇIKLAMALAR


Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından basının karşısına geçerek açıklamalarda bulundu. Powell konu ile ilgili şunları söyledi:

"Ekonomik gelişmeler ve görünümdeki değişiklikler, para politikasında da değişiklikler gerektirdi. Son haftalarda corona virüsü vakalarının artması ve omicron varyantının hayata geçmesi ile birlikte görünüme dair riskler oluşmuştur.

Virüsün etkisini ve arz tarafındaki kısıtları düşündüğümüz zaman hızlı büyüme öngörüyoruz. Büyüme için bu yıl medyan tahmin yüzde 5,5, önümüzdeki yıl için yüzde 4.

İstihdam artışları son aylarda güçlü. İşsizlik oranı ise büyük oranda düştü. İşsizlik son toplantıdan beri 0,6 puan düşüş gösterdi. İş katılımında artış, kasımda iyi görünümde ancak bir miktar baskılandı. Bunda pandeminin de etkisi var. Ücretler de yıllardır görünmeyen şekilde artıyor. Önümüzdeki günlerde iş piyasasının iyileşmeye devam etmesini bekliyoruz.

ENFLASYON VURGUSU


Arz ve talep tarafındaki dengesizlikler ekonominin açılması ile alakalı olarak yüksek enflasyona katkı sağlamaya devam etti. Bu beklenenden daha uzun sürdü. Virüs de buna katkı sağladı. Bu nedenle yüksek enflasyon beklediğimizin çok üzerindedir. Büyük olasılıkla önümüzdeki yıl da yüksek kalmaya devam edecektir. Yüksek enflasyonu destekleyen şeyler pandemiden kaynaklanmaktadır.

Enflasyonun önümüzdeki yıl sonunda yüzde 2'lik hedefimize yaklaşmasını bekliyoruz. Yüksek enflasyon, temel ihtiyaçlarını zorluk yaşayan insanları daha fazla etkiliyor. Ekonomiyi ve güçlü iş piyasasını desteklemek adına ve enflasyonun kemikleşmesini engellemek amacıyla araçlarımızı kullanacağız.

FAİZ VE TAPERİNG AÇIKLAMASI


Tam istihdamın gelecek yıl yakalanacağını düşünüyoruz. Faiz oranlarının maksimum istihdama ulaşana kadar sıfırda kalmasını bekliyoruz.

Varlık alımlarının azaltılması tamamlanmadan faiz artırma planımız yok.

Bu yılki toplantıda taperingi de yüksek enflasyon baskısı ve işgücü piyasasının hızlı güçlenmesi nedeniyle  hızlandırdık.

İş gücüne katılım oranının ciddi şekilde artmasını bekliyorduk, yüksek katılım oranına ulaşmak beklediğimizden daha uzun sürecek.

Hedeflerimizi dengelemek ifadesi, yüksek enflasyon nedeniyle tam istihdama ulaşmadan önce faiz artırımı olasılığının bulunduğuna işaret ediyor.

'EKONOMİ YAVAŞLARSA FAİZ ARTIRIMI DA YAVAŞLAR'


Eğer ekonomik durum bizim tahminlerimizden farklı gelişir ise faiz tahminlerimiz de değişir. Maksimum istihdam ve fiyat istikrarına bakarak politikamızı ayarlıyoruz.

Eğer reel ücretler verimlilik büyümesinden daha yüksek artış gösterir ise, şirketler üzerinde baskı yaratır. Eğer ekonomi yavaşlar ise bu faiz artırımlarını yavaşlatır. Enflasyon hedefin çok üzerinde, maksimum istihdama ulaşmayı çok uzun süre bekleyemeyiz"

[old_news_related_template title="'Merkez Bankası faiz düşürürse doların 16’lara çıkması kuvvetle muhtemel'" desc="CHP Ekonomi Masası Sekreteri Rahmi Aşkın Türeli, Merkez Bankası’nın yarın açıklayacağı faiz kararına ve döviz kurlarındaki hareketliliğe ilişkin değerlendirmelerde bulundu. 'Yarın faizi biraz daha indireceklerini düşünüyorum' tahminini paylaşan Türeli, 'Faizler aşağı inerse kur daha da hızlı çıkar. 16’ların üzerine çıkması kuvvetle muhtemel” dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/15/iecrop/merkzzz_16_9_1639581452.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkez-bankasi-faiz-dusururse-dolarin-16lara-cikmasi-kuvvetle-muhtemel-6829506/"]

[old_news_related_template title="İstanbul’da suya zam" desc="Olağanüstü İSKİ Genel Kurulu’nda İstanbul’da suya zam geldi. 2022 yılından itibaren geçerli olmak üzeren suya yüzde 17.80 oranında zam yapıldı. Zam görüşmesi sırasında CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı “İSKİ’yi batırmak istiyorlar” diye tepki gösterdi. İSKİ yetkilileri, AKP-MHP grubunun teklifi ile suya zam değil yüzde 6 indirim yapılmış olduğunu belirterek tepki gösterdiler. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/15/iecrop/su-kesintisi-dha_16_9_1594920671_16_9_1605080755_16_9_1639573171.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/istanbulda-suya-zam-6829176/"]