ABD Merkez Bankası Fed, politika faizini yüzde 0 ve 0,25 aralığında tuttu.

Karar metninde varlık alımlarına ilişkin ifadeler de yer aldı. Buna göre ekonominin varlık alımlarını azaltmak için ilerleme sağladığı ifade edildi. 2022'de faiz artışı bekleyen Fed yetkilisi sayısı da arttı.

2022 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı 7'den 9'a çıkarken, 2023 yılında faiz artırımı bekleyen üye sayısı 13'ten 17'ye yükseldi.

Varlık alımlarının 2022 ortasında tamamlanmasını beklendiğini söyleyen Powell, ayrıca, "Test sonuçlarına göre varlık alımlarında bir azaltım kararı gelecek ay da verilebilir" dedi.

TAHVİL ALIMLARINA İLİŞKİN MESAJ


Fed tarafından yayımlanan metinde, pandemiden etkilenen sektörlerde son aylarda iyileşme olduğu belirtildi. Aynı zamanda vaka sayılarındaki azalmaya dikkat çeken metinde enflasyondaki yüksekliğin sürdüğünü vurguladı.

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) varlık alımlarını mevcut seviyesi olan aylık 120 milyar dolarda tutma kararı aldı.

Metinde tahvil alım programındaki değişikliğe dair ifadeler de yer aldı. İyileşme devam ederse programda yakın zamanda ılımlı bir azaltmaya gidilebileceği belirtildi.

BÜYÜME AŞAĞI, ENFLASYON YUKARI YÖNLÜ REVİZE EDİLDİ


2021'deki çekirdek enflasyona ilişkin tahminler ise 3,4'ten 4,2'ye yükseltildi.

Büyüme tahminleri ise aşağı yönlü revize edildi. Büyüme yüzde 7'den 5,9'a işsizlik ise yüzde 4,8'den 4,5'e revize edildi.

Fed Başkanı Jerome Powell, kararın ardından basın toplantısı düzenliyor.

Powell basın toplantısında şunları söyledi:

Genel olarak ekonomik aktiviteyi düşündüğümüz zaman iş gücü piyasasındaki koşullar iyileşmeye devam etti. İşçi talebi oldukça güçlü. Ağustos'ta istihdam artışı görünür bir şekilde yavaşladı.

İş piyasasındaki katılım düşük seviyelerden çok fazla yükselme göstermedi. Pandemiyle alakalı faktörler, istihdam artışını aşağı yönlü baskılamaya devam ediyor. Bu kaygılar azaldıkça istihdamda artışa yol açacaktır. Önümüzdeki dönemde iş gücü piyasasında artış tahmin edilmektedir.

"ENFLASYON GEÇİCİ"


Enflasyon yüksek kaldı ve önümüzdeki aylarda yüksek kalmaya devam edecek. Fiyatlarda yukarı yönlü baskı görülüyor. Bu darboğazlar beklenenden uzun sürdü ve bu yılın enflasyon tahminlerini etkiledi. Bu etkiler geçici ve hayatımızdan çıkacak. Enflasyonda uzun vadeli hedefimize ulaşacağız.

Yeniden açılma devam ettikçe farklı sorunlar doğabilir. Bu da yukarı yönlü enflasyon riski oluşturabilir. Para politikası çerçevemiz, enflasyon beklentilerinin çıpalanmasının önemini ve maksimum istihdam hedefimizi vurgulamaktadır.

Yüksek enflasyon ciddi bir endişe olacak olursa buna tepki vereceğiz ve araçlarımızı kullanacağız. Ekonomi politikası virüsün gidişatına bağlı olacaktır.

VARLIK ALIMLARININ AZALTILMASI 2022 ORTASINDA TAMAMLANABİLİR


Bu ilerleme beklendiği gibi devam ederse ve ekonomik koşullar komiteyi tatmin edebilecek bir seviyeye gelirse komite , varlık alımlarının yakın zamanda yavaşlayacağı yönünde bir karar verilebilir.

Komite üyelerinin çoğu varlık alımlarında azaltım için istihdam hedefinin de yakalandığını düşünüyorlar, ancak bazıları hala gidilecek yol olduğunu düşünüyorlar.

Toparlanma devam ettikçe varlık alımlarında kademeli azaltmanın, önümüzdeki yılın ortasında  tamamlanması uygun olabilir.

Test sonuçlarına göre varlık alımlarında bir azaltım kararı gelecek ay da verilebilir.

"FAİZ ARTIRIMINI VARLIK ALIMI İLE KARŞILAŞTIRMALI"


Varlık azaltımı testinin, faiz artırım testi ile karşılaştırmamak gerekli, faiz artırım testi çok daha büyük bir test olacak.
Faiz artırımı için çıta, varlık alımının azaltılması için çıtanın çok yukarısında olacak.

FED ÜYELERİNİN KİŞİSEL TASARRUFLARI


Powell ayrıca bazı Fed üyelerinin ve kendisinin bazı yerel yönetim tahvilleri elinde tuttuğuna ilişkin sorulara da yanıt verdi. Powel, konuya ilişkin düzenleme ihtiyacı olduğunu belirtti.

"Fed'in üyelerin işlemlerine ilişkin kuralları değiştirmesi gerekli ve bunu yapmaktayız. Ahlaki standartlarında gözden geçirmenin ne zaman tamamlanacağı konusunda bir takvim yok. Eşim ve ben yerel yönetim tahvillerine çok uzun zamandır yatırım yapıyoruz. Kamunun çıkarını koruyacak yönde hareket ettiğimize inanıyorum."

BORÇ LİMİTİ


Powell, borç limiti tartışmalarına ilişkin de konuştu. ABD'nin federal borçlanma limitinin artırılmaması ekonomiye ağır hasar verebileceğini belirten Powell, "ABD'nin asla temerrüde düşmemesi gerektiği konusunda görüş birliği içindeyiz" dedi.

Powell, "Hiçkimse Fed'in böyle bir durumda piyasaları veya ekonomiyi tam olarak koruyabileceğini varsaymamalı" dedi.

[old_news_related_template title="ABD Temsilciler Meclisi'nden borç limitinin askıya alınmasına onay" desc="ABD Temsilciler Meclisi, borç limitinin askıya alınmasına ilişkin bütçe tasarısını onayladı. Borç limitinin askıya alınması için yasanın senatoda da onaylanması gerekecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/2021-09-21t224710z_571721903_rc2mup9n5y1z_rtrmadp_3_usa-congress-democrats_16_9_1632289221.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/abd-temsilciler-meclisinden-borc-limitinin-askiya-alinmasina-onay-6662954/"]

[old_news_related_template title="Gözler TCMB'nin faiz kararında: İşte son beklentiler" desc="Piyasaların gözü Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu'nun 'çekirdek enflasyon' açıklaması nedeniyle yarın açıklanacak politika faizi kararında. Bazı kurumlar faiz indirimi beklerken indirimin yıl sonuna doğru gerçekleştirileceğine dönük beklentiler de mevcut." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/22/iecrop/merkez-1_16_9_1626260257_16_9_1632304142.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/gozler-tcmbnin-faiz-kararinda-iste-son-beklentiler-6663272/"]

[old_news_related_template title="Merkez'in kritik kararı öncesinde betonculardan faiz çıkışı" desc="Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesinde yayımlanan son raporunda 'Yüksek faiz inşaat sektörünü olumsuz etkiliyor' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/21/iecrop/beton_16_9_1632207791.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/merkezin-kritik-karari-oncesinde-betonculardan-faiz-cikisi-6661044/"]