Menemenin maliyeti 2017 yılında 8.5 TL iken, 2021 yılında 28 TL'ye çıktı, maliyeti 3.3 kat arttı. CHP Tekirdağ Milletvekili İlhami Özcan Aygun, TBMM'deki Tarım Orman Bakanlığı bütçe görüşmelerinde menemen hesabı yaptı.

Özcan Aygun, "Başkanlık sistemi öncesi 2017 kasım ayında salkım domatesin kilosu 5 TL, sivri biberin kilosu 5 TL, kuru soğanın kilosu 1 TL, yumurtanın tanesi 27 kuruş ve 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 24 TL'ydi. Kasım 2021'de salkım domatesin kilosu 14 TL, sivri biberin kilosu 13 lira, kuru soğanın kilosu 2 lira 25 kuruş, ayçiçek yağının 5 litresi 95 lira ve yumurtanın tanesi 1 lira oldu. 2017'de 8.5 liraya mal olan menemen şimdi 28 lira. Menemen de artık lüks " dedi.

Aygun, "24 Haziran 2018'de uygulanmaya başlanan başkanlık sistemi, Türkiye'yi öyle bir hale getirdi ki ekonomi adeta çöktü, fiyatlar aldı başını gidiyor. Menemen biliyorsunuz bizim en basit yemeklerimizden biri. Domates, biber, soğan ve yumurtadan oluşan bizim yerli yemeğimiz... Ama maalesef artık bu yemek lüks yemek haline geldi" diyerek 2017 yılının kasım ayı ile 2021 yılının kasım ayını kıyasladı. Aygun şunları söyledi:

- 2017 yılının kasım ayında salkım domatesin kilosu 5 TL, sivri biberin kilosu 5 TL, kuru soğanın kilosu 1 TL, yumurtanın tanesi 27 kuruş ve 5 litrelik ayçiçek yağının fiyatı 24 TL'ydi.

- Kasım 2021'de salkım domatesin kilosu 14 TL, sivri biberin kilosu 13 lira, kuru soğanın kilosu 2 lira 25 kuruş, yumurtanın tanesi 1 lira ve ayçiçek yağının 5 litresi 90-95 lira.

28 TL'YE YÜKSELDİ

- 1 kilo domates, yarım kilo biber, 1 soğan, 4 yumurta ve üçte 2 ayçiçek yağıyla yaptığımız menemenin maliyeti 2017'de 8.5 liraya mal olurken, menemen şu an tam 28 TL.

- Bizim kamyoncu esnafımızın yollarda uğradığı lokantalar vardı. Bir menemen tabağı olmuş 20-25 TL. İnsaf, insaf. Son dört yılda domatesin fiyatı 2.8 kat artmış, yumurtanın fiyatı 3.7 kat, ayçiçek yağının fiyatı 4 kat artmıştır. Bu nasıl bir pahalılıktır?