Merkez Bankası son dört toplantıda 500 baz puan faiz indirirken, faiz indirimlerine başladığının ilk sinyalini verdiği Eylül ayı başından bu yana TL yaklaşık yüzde 51 değer yitirdi. Dolar/TL kuru yılbaşına göre yüzde 129 yükseldi. Değer kayıplarının büyük bölümü son bir buçuk ayda meydana geldi.

Dolar/TL'de yükseliş Merkez Bankası'nın (TCMB) devam eden faiz indirimleri, ucu açık yönlendirmeleri ve müdahaleleri sonrası da sürdü. Dolar/TL bugün 17.14 ile rekor kırdı.

Doların 17 lira seviyesini aşmasının ardından Merkez Bankası bugün beşinci kez piyasaya müdahale etti.

BloombergHT'ye göre, toplam doğrudan satış büyüklüğü yaklaşık 2 milyar dolar oldu. Önceki müdahaleden farklı olarak alıcıların önemli bir bölümünün bireysel yatırımcı olduğu vurgulanıyor.

Böylelikle, 1 Aralık’ta başlayan müdahale sürecinde 5 günde toplam satış miktarının yaklaşık 6 milyar dolara ulaşmış oldu. Merkez Bankası’nın dördüncü müdahalesinde 1 günlük satış miktarı 2.5 milyar dolar olmuş, yabancı yatırımcının da ciddi şekilde alıcı olması, müdahale büyüklüğünü artırmıştı.

[old_news_related_template title="TCMB müdahalelerinin bilançosu: Düştüğü gibi geri yükseldi" desc="Merkez Bankası'nın dün yaptığı faiz indirimi sonrası Dolar/TL'nin 17 üzerini görmesinin ardından döviz kurlarına bugün beşinci müdahale geldi. Müdahalenin etkisi ise sınırlı oldu. İlk dört müdahalede de dolar/TL kuru indiği seviyelerden geri yükseldi. İşte merkez bankasının Aralık başından bu yana yaptığı müdahalelerin bilançosu..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/17/iecrop/shutterstock_1767394223_16_9_1639750020.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tcmb-mudahalelerinin-bilancosu-dustugu-gibi-geri-yukseldi-6833277/"]