Tıbbi cihaz sektörü temsilcileri, kamu hastaneleri ve üniversite hastanelerinden 19 aydır biriken vadesi geçmiş 6 milyar TL alacaklarının ödenmesine yönelik taleplerini yineledi.

Sektör temsilcileri bugün Ankara Ulus Meydanı'nda bir araya geldi. Eylemde 'Devletimize güvenmek istiyoruz', 'Alın terimiz kuruyalı 19 ay oldu' ve 'Yerli milli söylemleri kürsüde kaldı' dövizleri taşındı. 'Alacaklar defaten ve acilen ödenmeli' talebinde bulunuldu.

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası (SEİS) Başkanı Metin Demir, Ankara'da düzenlenen söz konusu toplantıda, "Sektörümüz mensupları devletine güvenmiş, malzeme vermiş, hizmet üretmiş ve sözleşme yapmış, bununla da yetinmemiş almadığı fatura bedeli karşılığı, tüm vergilerini de devletine ödemiştir. Böyle bir ticaret dünyanın neresinde vardır?" dedi.

6 milyar TL'nin devletin ödeyemeyeceği bir tutar olmadığına dikkat çeken Demir, "Hangi makul gerekçe ile ödeme yapılmamaktadır? diye konuştu.


'TAKATİMİZ KALMADI'


"Bu duyarsız davranış ve tasarrufla sektörümüz çaresiz bırakılmış, ilki 2018, ikincisi 2020 olmak üzere iki defa ortalama yüzde 27-25 dayatma feragate zorlanmış ve maalesef bunda da kamu otoritesi muvaffak olmuştur" diyen Demir, "'Şirketini kaybetmek istemeyen ve "bir daha ödemelerde aksama olmayacak' sözü veren kamu otoritesinin sözüne güvenerek alacaklarının bir kısmından vazgeçmek zorunda kalmıştır" ifadelerine yer verdi.

Ancak feragat yapan şirketlere düzenli ödeme yapılacağı yönünde verilen sözün 'yine tutulmadığına', hiçbir meslektaşlarının ödeme alamadığına vurgu yapan Demir, sektörün gelirlerinin tamamına yakınını kaybetme noktasına sürüklendiğinin altını çizdi. Demir, üretim yapamadıklarını hammadde tedarik edemediklerini ve ithalat gerçekleştiremediklerini kaydetti.

Demir açıklamasında "Tedarik zincirini sürdürebilmek için takatimiz kalmamıştır. Bundan sonra tedarik zincirinde oluşacak aksamaların sebebi sizlersiniz" diye konuştu.

İNTİHAR EDENLER VAR


Tıbbi cihaz sektörü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından stratejik öneme sahip 5 sektörden biri olduklarını anımsatarak şu açıklamayı yaptı:

"Sektörümüz kendisini önemsizleştiren duyarsız bir tavırla karşılaşmış, alınan malzeme ve hizmet bedelleri, sözleşmede yer verilen sürede ödenmemiştir. Bu nedenle birçok meslektaşımız iş yerlerini kaybetmiş ve maalesef intihar eden arkadaşlarımız olmuştur. Sektörümüzün her durum ve şartta göstermiş olduğu fedakârlıklar karşısında, hizmet sunduğu ve malzeme tedariki sağladığı kamu kurumları ve yöneticileri aynı basiret, duyarlılık ve hassasiyeti maalesef göstermemişlerdir."

[old_news_related_template title="İTO: Sağlık firmalarının kamudan alacakları 6 milyar TL'ye ulaştı" desc="İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, tıbbi cihaz, sağlık malzemesi ve ilaç firmalarının yaklaşık 2 senedir kamudan tahsilatta güçlük çektiklerini, vadesi geçen alacaklarının toplamının 6 milyar liraya ulaştığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/12/iecrop/whatsapp-image-2021-09-12-at-12.22.51_16_9_1631439467.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/ito-saglik-firmalarinin-kamudan-alacaklari-6-milyar-tlye-ulasti-6644894/"]

[old_news_related_template title="Tıbbi cihaz sektörü 16 Eylül’de meydanlara iniyor" desc="Tıbbi cihaz üreticileri, kamu ve üniversite hastanelerinden aylardır tahsil edemedikleri paralar için meydanlara inmeye hazırlanıyor. TÜMDEF Başkan Yardımcısı Erkin Delikanlı, sektörün toplamda 9 milyar TL alacağının bulunduğunu söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/13/iecrop/92c0cd53-03fe-4279-9a95-b7c1d6ba889c_16_9_1631537484.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/tibbi-cihaz-sektoru-isyanda-16-eylulde-meydanlara-iniyorlar-6647016/"]