Dünya genelinde Covid-19 aşılarında fikri mülkiyet haklarının kaldırılması yönünde talepler artarken, ABD'de Joe Biden yönetiminin bu talebe destek vereceğini açıklamasıyla süreç yeni bir boyut kazandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 27 üyeli Avrupa Birliği’nin ABD’nin önerisini konuşmaya hazır olduğunu söyledi

“ABD’nin Covid-19 aşılarındaki fikri mülkiyet korumasından feragat edilmesi önerisinin krizi çözmeye nasıl yardımcı olabileceğini tartışmaya hazırız” diyen von der Leyen, “Ancak kısa vadede tüm aşı üreticisi ülkeleri ihracata izin vermeye ve tedarik zincirlerini bozan önlemleri kaldırmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

BIONTECH HİSSELERİNDE SERT DÜŞÜŞ


ABD’li Pfizer ile birlikte Covid-19 aşısını geliştirip üreten ve bu yıl 26 milyar dolarlık satış geliri hedefleyen Almanya merkezli BioNTech hisseleri, Ursula von der Leyen’in açıklamasının ardından sert değer kaybetti.

Türk bilim insanı Uğur Şahin’in CEO olarak görev yaptığı ve kurucu ortağı olduğu BioNTech'in hisselerinde değer kaybı bir ara yüzde 22’yi aştı, daha sonra düşüş oranı yüzde 15'e geriledi.

DR. ÖZLEM TÜRECİ'DEN PATENT İTİRAZI


Öte yandan, Dr. Uğur Şahin ile birlikte corona virüsü aşısını geliştiren ve BioNTech'in diğer kurucu ortağı olan  Dr. Özlem Türeci, CNN International televizyonuna yaptığı açıklamada, patentin askıya alınması önerisini "kötü bir fikir" olarak değerlendirdi.

Kendi aşılarının üretim kapasitesini patentlerin değil, karmaşık üretim sürecinin sınırlandırdığını söyleyen. Türeci, Pfizer/BioNTech aşısının deneyimli personel gerektirdiğini ve binlerce adımda üretildiğini belirterek, patentlerin askıya alınmasının üretimde kaos yaratabileceğini vurguladı.

Türeci, "Deneyimli personel, özel tesisler, ham maddeye erişim gerekiyor. Dolayısıyla patentlerin askıya alınması bu konuyu çözmeyecek. Aşı üreticileri açısından, bunu uyumlu bir şekilde ve uluslararası çapta yapabilmek için yasal, idari ve organizasyonel çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz" dedi.

[old_news_related_template title="Aşı şirketlerinin hisselerinde patent sarsıntısı" desc="ABD'de Joe Biden yönetiminin aşıda fikri mülkiyet korumasının geçici olarak kaldırılmasını destekleyeceğini açıklamasının ardından ilaç şirketlerinin hisseleri borsada sert düşüş kaydetti. Şirketlerden yönetime tepki geldi. Dünya Sağlık Örgütü, 'bu muazzam bir an' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/06/iecrop/asi_16_9_1620282376.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/asi-sirketlerinin-hisselerin-patent-sarsintisi-6416072/"]

[old_news_related_template title="Biden yönetimi, aşılarda 'fikri mülkiyet korumasından' feragat edilmesini destekliyor" desc="ABD Ticaret Temsilcisi Katherine Tai, Başkan Joe Biden yönetiminin Covid-19 salgını ile etkili mücadele için Covid-19 aşılarının “fikri mülkiyet korumasından” feragat etmeyi desteklediğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/05/05/iecrop/abd-reuters-1_16_9_1620246274.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/biden-yonetimi-asilarda-fikri-mulkiyet-korumasindan-feragat-edilmesini-destekliyor-6415670/"]