Türkiye'ye kaçak yollarla giren Afgan göçmenler sosyal medya üzerinden adeta köle gibi pazarlanmaya başlandı. Afgan göçmenlerin en yoğun olarak bulunduğu Van'da, sosyal medya üzerinden araç ve hayvan satışlarının yapıldığı bir sayfada yapılan paylaşım tepkilere yol açtı.

"ELİMDE ÇOK KALİTELİ AFGAN ÇOBAN VAR..."

'Van Erciş araç ve hayvan pazarı' isimli sosyal medya grubunda yapılan paylaşımda; "Elimde çok kaliteli Afgan çoban var lazım olan iletişime geçsin" denilerek açık telefon numarası verildi. Tepkilere yol açan paylaşımın altına ise Afgan göçmen için istenilen fiyat belirtildi.

Sosyal medya kullanıcıları paylaşıma tepki göstererek, "Birileri buna ulaşsın, satılığa çıkardığı şey insan", "Nasıl mide bulandırıcı bir çağa geldik" şeklinde yorumlar yazdı. Yaşanan durumu ortaçağ dönemindeki köle pazarlarına benzeten sosyal medya kullanıcıları, insan onurunu zedeleyen bu tarz yaklaşımlara müdahale edilmesi gerektiğini dile getirerek ilgili kurumları göreve çağırdı.

EMNİYET HAREKETE GEÇTİ 3 KİŞİ YAKALANDI

Konunun yerel medyaya haber olarak yansıması üzerine Van İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele Müdürlüğü, Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Polis ekiplerinin yapmış oldukları çalışma sonrasında paylaşım yapan şahsın Van'ın Muradiye ilçesinde ikamet ettiği tespit edildi. Polis, belirlenen adrese yaptığı operasyonda yurda yasa dışı yollarla giriş yaptığı tespit edilen Afganistan uyruklu 4 kişiyi yakaladı.

VAN VALİLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA

Konuyla ilgili Van Valiliği'nden  yazılı açıklama yapıldı. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

"24 Kasım 20211 tarihinde bir sosyal paylaşım platformu üzerinden elimde çok kaliteli Afgan çoban var, lazım olan iletişime geçsin şeklinde yapılan paylaşım üzerine; Van İl Emniyet Müdürlüğü Göçmen Kaçakçılığı ile Mücadele ve Hudut Kapıları Şube Müdürlüğü ile Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri’nin yapmış oldukları müşterek çalışma sonrasında paylaşım yapan şahsın Muradiye ilçesinde ikamet ettiği tespit edilmiş ve adrese yapılan operasyonda yurda yasa dışı yollarla giriş yaptığı tespit edilen Afganistan uyruklu 4 yabancı yakalanmıştır. Belirtilen adreste yakalanan yabancıların sınır dışı edilmek üzere işlemlerine başlanmış olup; söz konusu paylaşımı yapan şahıs ve beraberindeki 3 kişi göçmen kaçakçılığı yaptıkları gerekçesiyle gözaltına alınarak haklarında adli işlem başlatılmıştır."

[old_news_related_template title="Bursa'da genç kızı takip eden Afganistanlı şüpheli gözaltına alındı" desc="Bursa'da iş çıkışı yaya olarak evine giden 19 yaşındaki M.Ş.G. adlı kızı takip eden 26 yaşındaki Afganistan uyruklu M.D. gözaltına alındı. Emniyetteki işlemlerinin ardından M.Ş.G., sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi'ne gönderildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/25/iecrop/resim6_19206301_16_9_1637837144.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gunun-icinden/bursada-genc-kizi-takip-eden-afganistanli-supheli-gozaltina-alindi-6789546/"]