Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 83’ncü yıldönümünde, Taksim Cumhuriyet Anıtı’nda düzenlenen resmi törenle anıldı. Atatürk için düzenlenen tören; İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, 1’nci Ordu Komutanı Korgeneral Kemal Yeni ve İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, kurumları adına Cumhuriyet Anıtı’na çelenk koymalarıyla başladı. CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve İYİ Parti İstanbul İl Başkanı Buğra Kavuncu da partileri adına anıta çelenk bıraktı. Çelenk merasiminin ardından; Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler için 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Tören, İstiklal Marşı’nın okunmasıyla son buldu.



“İNŞALLAH LAYIK OLACAĞIZ”

Yerlikaya, Yeni ve İmamoğlu, Taksim’deki resmi törenin ardından, Şişli’deki Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda İstanbul Valiliği’nce düzenlenen Atatürk'ü Anma Programı’na katıldı. CRR’den Dolmabahçe Sarayı’na geçen Yerlikaya, Yeni ve İmamoğlu, Ata’nın 10 Kasım 1938’de yaşama gözlerini yumduğu Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret etti.

Atatürk’ün son nefesini verdiği yatağa çiçek bırakan üçlü, Dolmabahçe Sarayı’nda kısa bir tur yaptı. İmamoğlu, bu anlarda duygularını, sosyal medya hesabından yayınlanan canlı yayında, “Bu ülkenin başına gelmiş en güzel şey, Atatürk. Işığı hiç sönmüyor; çok kuvvetli. Allah’tan rahmet diliyorum, minnet duyuyorum. İnşallah layık olacağız” sözleriyle dile getirdi.



FLORYA’DA VATANDAŞLARLA BİR ARAYA GELDİ

İmamoğlu, Dolmabahçe Sarayı’nın ardından son durağı olan ve yenilenmiş haliyle hizmete giren Florya Atatürk Kent Ormanı’nda düzenlenen “10 Kasım Ata'yı Anma Yürüyüşü”ne katıldı.

CHP PM üyesi Eren Erdem, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu ve Küçükçekmece Belediye Başkanı Kemal Çebi ile bir araya gelen İmamoğlu, yürüyüşe eşlik edecek vatandaşlara bir konuşma yaptı.



Florya Atatürk Ormanı’nın, Atatürk'ün en fazla önem verdiği alanlardan birisi olduğunu belirten İmamoğlu, “Yıllardır kendi haline bırakılmış bu alanı, altyapı olarak insanların sadece ve sadece yürüyüş, koşu yaptığı, dinlendiği bir alan olarak hazırladık. Çok eksikleri vardı, tamamladık. Bunun bittiği günü, özellikle 10 Kasım'da, Ata’mızı andığımız bu güzel günde, bir geleneksel yürüyüşle başlatalım istedik” dedi.

Alanın; İBB, Bakırköy Belediyesi ve vatandaşlar tarafından sahiplenilmesini isteyen İmamoğlu, “İnşallah burası, başta Bakırköy halkımız olmak üzere, İstanbullulara emanet bir düzene, sisteme kavuşmuş olarak ömrüne devam edecek” diye konuştu. İmamoğlu, Florya Atatürk Ormanı bünyesinde yer alan ve daha önce İBB Başkanlık Konutu olarak kullanılan yaklaşık 80 bin metrekarelik alanı, İstanbul Planlama Ajansı’na (İPA) dönüştürdüklerini de hatırlattı.


“İSTANBUL LOKOMOTİF ŞEHİR OLMAK ZORUNDA”

Yürüyüş sonrası, İklim Zirvesi’ne katılmak üzere Glasgow’a gideceğini kaydeden İmamoğlu, şunları söyledi:

“Dünyanın artık en önemli konusu, ülkelerin en önemli konusu ve şehirlerin en önemli konusu; iklim değişikliğiyle mücadele, küresel ısınmayla mücadele. Bu noktada dünyadaki bütün ülkeler, bütün ülkelerinin büyük bir kısmını artık bu alana ayırıyor ve dünyanın yaşanabilir bir dünya olması için ortak mücadele platformları oluşturuluyor. İstanbul, dünyanın bu yolculuğunun en lokomotif şehirlerinden birisi olmak zorunda. Çünkü İstanbul, dünyanın en güzel, en değerli, en önemli şehirlerinin başında geliyor.”



TÜRKİYE CUMHURİYETİ’NİN İLK KENT ORMANI

İmamoğlu ve beraberindeki heyet, konuşmanın ardından yenilenen Florya Atatürk Ormanı’nda anma yürüyüşü gerçekleştirdi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ankara’daki Atatürk Orman Çiftliği ve İstanbul’daki Florya Atatürk Ormanı, ülkedeki en büyük yeşil alanlardan biri olarak öne çıktı. Florya Atatürk Ormanı’nın ağaçlandırılmasına 1936 yılında başlandı. Florya’da, eski adıyla Ayestafanos Mezarlığı’nın bulunduğu yere çam ağaçlı dikilerek, bölgeye “Atatürk Korusu” adı verildi. Florya Atatürk Ormanı’nın tesisi için ilk adımı, Fransız Mimar ve Şehir Plancısı Henri Prost hazırladı. Mustafa Kemal Atatürk’ün talimatıyla görev alan Prost, Yenikapı’dan Florya’ya kadar yeşil ağırlıklı bir kent planını oluşturdu. İBB, süreç içerisinde bakımsız kalan toplam 542 bin 721 metrekarelik alanı yeniledi.