SÖZCÜ yazarı Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programının konukları CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, ekonomist Emin Çapa ve anlatıcı ve televizyon programcısı Metin Uca oldu.

TÜİK'in açılımını 'Tayyip Erdoğan'ı üzmeyen istatistik kurumu' olarak değerlendiren Özgür Özel, TÜİK'in yapmış olduğu tüm analizlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteklerine ve yapmak istediği manipülasyona uygun olduğunu söyledi.

"ANA MUHALEFET PARTİSİ KANUNLARI DENETİM TALEP EDEBİLECEK TEK MERCİİDİR"

Özel, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun TÜİK’e alınmamasını şu sözlerle eleştirdi:

* Bir ara 'Merkez Bankası bağımsız olmasa siz oraya gidebilir miydiniz?' diyerek övünüyorlardı. TÜİK’ten benzer bir randevu istendi. Merkez Bankası aslında bankalarla çalışır, vatandaşla muhatap olmaz.

* Ana muhalefet lideri, Türkiye’de protokolün üçüncü ismidir. Hem kendisi milletvekili sıfatıyla denetim yapmaktadır, hem partisi yapmaktadır. Hem de Anayasa’ya uygunluk konusunda AYM’ye başvuracak üç merciiden biridir.

* Bugünkü kanunlara Cumhurbaşkanı’nın anayasaya uygunluk denetimi yaptıracağını kimse düşünemez. İkincisi en çok sandalyesi olan birinci gruptur. AKP’nin denetim çabası bugüne kadar hiç olmadı. Ana muhalefet partisi kanunları denetim talep edebilecek tek merciidir.



"MUHALEFET PARTİSİNE KAPANAN KAPILAR ASLINDA SARAY REJİMİNİN MİLLETİN YÜZÜNE KAPIYI KAPATMASIDIR"

* TÜİK'e gidip 'Bu rakamlar nasıl oluyor? Siz bu enflasyonu böyle yüzde 21 belirlerken nelere baktınız? Siz pinpon topuna bakıyorsunuz da kuru fasulyeye niye bakmıyorsunuz? Esas, halkın enflasyonu bu değil' diye bunu konuşmaya gitmek istedi. Kapıları kapattılar ve sayın Genel Başkanı sokmadılar.

* Tabi sayın Genel Başkan, genel merkezden ayrılırken bir randevu verilmediğini biliyordu. Yani gidip de kapıda kalmış değil. O kapı milletin yüzüne kapanmıştı, o kapıyı teşhir etmeye gitti.

* Genel merkezden çıkarken de tivitini şu şekilde paylaştı, dedi ki, 'Randevu istedim vermediniz, 11.00'da geliyorum. Haberiniz olsun' dedi. Gitti, orada kapalı tutulan kapı saray rejiminin korku duvarı, milletle yüzleşmekten kaçmasıdır.

* Ana muhalefet partisi liderinin 14,5 milyon oy almış, Türkiye'nin bu kadar önemli, halkın arkasında durduğu, yapılan anketlerde iktidar erirken, iktidar alternatifi olan ve yapılacak ilk seçimde ülkeyi yönetecek olan ana muhalefet partisinin karşısına kapanan kapılar aslında saray rejiminin milletin yüzüne kapıyı kapatmasıdır. Yani siz bugün Kemal Kılıçdaroğlu'nu bir yere sokmuyorsanız, ona oy veren 14,5 milyonun yüzüne demir kapı kapatıyorsunuz.

"SARAYIN MEMURU OLMAYI TERCİH ETTİ"

TÜİK Başkanı Prof. Dr. Sait Erdal Dinçer’i 'sarayın memuru' olarak nitelendiren Özel, şunları söyledi:

* Bu olay Türkiye'nin en önemli gündem maddesi haline geldi. Gidilseydi verilecek cevap yok. Yani oradaki Sait Bey, Recep Tayyip Erdoğan tarafından oraya atanmış genç bir yönetici.

* Atandığı süreçte önceden görevden alınanlar, 'laf dinlemiyor' diye alınmış, bu laf dinlesin diye oraya atanmış. Yani liyakati değil ama Tayyip Erdoğan'a sadakatinden kimsenin şüphe etmediği bir yönetici.

* Bugün kendisine verilmiş kötü adam rolünü o üstlenmiş. Biz uyarmıştık, 'devlet memuru olun, saray memuru olmayın' diye.

* Bugün kendisi sarayın memuru olmayı tercih etti. Sait Bey'i devir teslimden sonra kendisiyle konuşacaklarımız var. Hiç merak etmesin.

EMİN ÇAPA: ENFLASYON HAZİRANA KADAR DÜŞMEYECEK

Ekonomist Emin Çapa, enflasyon verilerini düşük açıklayan TÜİK’i eleştirdi. Haziran ayına kadar enflasyonun düşmeyeceğini vurgulayan Çapa, 14 TL seviyesine çıkan doların etkilerinin henüz görülmediğini söyledi. Çapa şu ifadeleri kullandı:

* Şu an hayat pahalılığı var diyorsanız yanılıyorsunuz. Daha doların 9,80 seviyesine gelmiş olması fiyatlara yeni yansıyor. Doların 14 TL’yi görmesinin etkisini daha sonra göreceğiz.

* Enflasyonun önümüzdeki dönemde durduğunu, düştüğünü, aynı kaldığını söylerlerse bilin ki size yalan söylüyorlar. Hazirana kadar enflasyonun durması, düşmesi imkansız. Eğer hazirana kadar enflasyon 30’un altında görülürse hiç düşünmenize gerek yok. ‘Yalan’ deyin.

"GENÇLERE BORCUMUZ VAR"

Gençler için üzüldüğünü belirten Çapa, "Onlar için yapılabilir bir şey çok azaldı. Ama gençlere borcumuz var. Gençlerin geleceklerini tamamen harcadık. Bunu da sadece ekonomiyi bozarak, yurt dışına kaçma dışında kaçarak, bu ülkede hiç bir gelecek görmemelerini yaparak değil, eğitimle de harcadık" dedi.

Merkez Bankası'nın dolara müdahalesini de değerlendiren Çapa, "Merkez Bankası neye müdahale ettiğini dahi bilmiyor. Doların seviyesine müdahale etmiyorum diyor, oynaklığa müdahale ediyorum diyor. Bu oynaklık bir, iki hafta önceydi. Ne diyorsun sen. Bizi salak mı zannediyorsun" ifadelerini kullandı.

"MERKEZ BANKASI BENİM HESABIMA GÖRE 128 MİLYAR DOLARI 6.30'DAN SATMIŞ"

Çapa, Merkez Bankası'nın rezervi hakkında ise şöyle konuştu:

* Gökten Merkez Bankası'na 36 milyar dolar yağarsa Merkez Bankası'nın net rezervi 0 dolar olacak. Bugün cebinizde 1 dolar varsa FETÖ'cü olursunuz, haberiniz olsun. 1 dolarınız varsa Merkez Bankası'ndan daha fazla rezervim var diyebilirsiniz. Borç o, borcu rezerv zannetmeyin.

* Merkez Bankamız 128 milyar doları sattı. 128 milyar dolar size küçük bir para gibi gelebilir. 128 milyar doları Merkez Bankası sattığını bize söyledi mi? Hayır. Onu iktisatçılar Merkez Bankası bilançosundan çıkardı.

* Eski Başkan Süreyya Serdengeçti, 140 milyar dolar olduğunu söylüyor. Benim hesabım 132 milyar dolardı. Ama genel fikir 128 milyar dolar üzerinden. Ben oturdum 4 günümü harcadım, Merkez Bankamız bunu kaçtan satmış olabilir diye bilançodan çıkardım. 6.30 ortalamadan satmış. 2019-2020 sonuna kadar sürdü bu.

* Dolar şu anda 13 küsür. Merkez Bankamız eskiden şöyle derdi; ben şu tarihte, şu kadar dolar, şu kadar cent sattım. Girin Merkez Bankası sitesine AKP dönemi dahil ne kadar dolar, cent sattığını bile görebilirsiniz.

* 128 milyar doların kaydı yok. Bu paralar kamu bankaları aracılığıyla arka kapıdan satıldı. Ama kime ve kaçtan sattınız? Benim hesabıma göre 6.30.

METİN UCA: TÜRK LİRASI, TÜRK LİRASI’NA KARŞI DEĞER KAZANDI

Metin Uca, benzin zamlarını hatırlatarak “Dünyanın en pahalı benzinini alıp ses  çıkarmayan başka halk var mı?” dedi. Uca, 50 kuruşun maliyetinin kendi değerinden pahalı olduğunu vurgulayarak “Türk lirası, Türk lirası’na karşı değer kazandı. 50 kuruşun üretimi için 86 kuruş harcama yapıyoruz. Kedi mamasına son iki haftada yüzde 30 zam geldi. Dünyanın en pahalı benzinini alıp ses çıkarmayan başka halk var mı? Benzin kuyruklarının nedenini ise AKP’li bakan araba yoğunluğu olarak açıkladı" ifadelerini kullandı.

Uca’nın Çapa’ya huni hediye etmesi tüm salonu kahkahaya boğdu.


"KORKMAZ, ABD'Lİ SAVCILARLA İADE EDİLMEMESİ KONUSUNDA PAZARLIK YAPTI"



Dündar, Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'den gelen savcılarla iade edilmemesi için pazarlık yaptığı ancak savcıların bunu kabul etmediğinin iddia edildiğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı:

* Sezgin Baran Korkmaz'ın ABD'ye iadesinin güçlü bir ihtimal olduğu dile getiriliyor. ABD'nin Utah Salt Lake Bölge Mahkemesi savcılarının halen Avusturya'da tutuklu bulunan Sezgin Baran Korkmaz'la görüşme yaptıkları orada Sezgin Baran Korkmaz'ın Türkiye'deki önemli irtibatlarını ve faaliyetleriyle ilgili bilgileri paylaşması karşılığında kendisinin Amerika Birleşik Devletleri'ne iade edilmemesini ve burada konuk olarak dinlenmek istendiğine dair bir pazarlık yaptığı ancak Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen savcıların, 'Hayır, sen geleceksin, orada yargılanacaksın' şeklinde bir cevap verdikleri iddia ediliyor.

* Sezgin Baran Korkmaz'ın avukatlarının da onun Amerikalı oraklarının ya da Kingston kardeşler ve Levon Termendhzyan'ın kendisinin kuruluşlarını para yatıran fondaşlar olduğunu yani böyle bir ilişki içinde bulunduğunu ve bunların kara para olduğunu Sezgin Baran Korkmaz'ın kesinlikle bilmediğini iddia ediyorlar. Ama Amerikalı savcılar 133 milyon doların Amerikan Hazinesi'ne iadesi için önce yatına Beyrut açıklarında el koydular ve ona10 milyon dolarlık bir değer biçtiler. Böylece davanın ilerleyeceği söyleniyor."

"SOYLU, SBK OLAYINDA BENİ KORUMAZSANIZ DİYE HERKESİ TEHDİT EDİYOR"

Sezgin Baran Korkmaz olayını değerlendiren Özgür Özel de TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda İçişleri Bakanlığı'nın 2022 yılı bütçesi görüşmelerinde, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında yaşadıkları tartışmayı hatırlatarak şöyle konuştu:

* Bütçe görüşmelerinde Engin Özkoç, 'Sen Sezgin Baran Korkmaz meselesini açıkla' dedi. Süleyman Soylu da şöyle bir şey söyledi, 'Biz Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak öyle bir iş yaptık ki Türkiye'ye kurulan bir kumpası boşa çıkarmak için devletin tüm kurumları ve bakanları olarak harekete geçtik ve büyük bir belayı defi bela ettik' diyor.

* Başta Recep Tayyip Erdoğan'ı, Abdülhamit Gül'ü ve bu konuda etkili olabilecek bir iki bakanı daha, 'bütün oklar benim üzerime çevrili, biriniz azmettiricisiniz, öbürleriniz de suç ortağımsınız' diye aslında tehdit ediyor. 'Bana sahip çıkmazsanız, ben bunu söylerim' diyor.

* Soylu ağzından böyle bir şeyi kaçıracak bir adam değil. 'Beni mızrağın ucuna taktılar ama gidersem sizi de götürürüm' diyor.



[old_news_related_template title="Kemal Kılıçdaroğlu TÜİK binasına alınmadı" desc="TÜİK'in enflasyon rakamlarını açıklamasının ardından CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kendisine randevu vermeyen TÜİK'e gitti. Kılıçdaroğlu ve CHP yetkililerinin gittiği TÜİK, kapılarını açmadı. Kılıçdaroğlu, 'Bu tablo Türkiye’nin nereye geldiğini göstermek için önemli bir tablo' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/03/iecrop/33399_16_9_1638521506.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglu-randevu-vermeyen-tuike-gidiyor-6805174/"]

[old_news_related_template title="Süleyman Soylu'dan Kılıçdaroğlu'na TÜİK tepkisi" desc="İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, enflasyon rakamları açıklandıktan sonra TÜİK'e giden ve içeri alınmayan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na tepki gösterdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/03/iecrop/soylu-depophotos1_16_9_1586718169_16_9_1620907723_16_9_1638521086.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/suleyman-soyludan-kilicdarogluna-tepki-6805464/"]