Danıştay Savcılığı, Göreme Vadisi’nin 2019’da Cumhurbaşkanlığı kararı ile milli park olmaktan çıkarılmasına karşı Halkın Kurtuluş Partisi avukatları Metin Bayyar, Sait Kıran ve Doğan Erkan'ın açtığı davada işlemin iptalini istedi. Türkiye’nin 1983’te UNESCO Dünya Kültürel ve Doğal Mirasın Korunmasına Dair Sözleşme’nin tarafı olduğu vurgulanarak, Göreme’nin 1985’te dünya mirası listesine dahil edilip koruma altına alındığı anlatıldı. İşlemin sözleşmenin getirdiği yükümlülük ve kamu yararı ile bağdaşmadığı savunuldu.

Savcılık, 17 Mayıs’ta sunduğu görüşünde, idarenin değişikliği neden istediğinin hukuki sebeplerini teknik ve idari inceleme ve değerlendirmelerle ortaya koyması, bakanlığın teklifi uygun bulması ve Cumhurbaşkanlığı kararı ile değiştirilmesinin mümkün olacağı anlatıldı.

Görüşte şöyle devam edildi: “Bu alanın milli park olarak belirlenmesi kararının yürürlükten kaldırılmasının hukuki bir tespit ve değerlendirmeye dayalı olarak verilmediği, bu alanın korunması, sorunlarının tek elden daha hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması, turizm potansiyelinin değerlendirilmesi ve gelecek kuşaklara korunarak aktarılmasına yönelik amaçlarla özel bir yasayla düzenlenmesine gerek duyulan bu alanın milli park olmaktan çıkarılmasının alanın yeniden düzenlenmesi amacıyla bağdaşmadığı sonucuna varılmıştır.”

Göreme Vadisi’nin milli park olmaktan çıkarılması ile alınacak kararlar ve yapılacak uygulamalara kadar boşluk bırakıldığı ifade edildi.

[old_news_related_template title="Göreme Vadisi milli park olmaktan çıkarıldı" desc="1986 yılından itibaren milli park olan Göreme Vadisi, Cumhurbaşkanlığı kararıyla milli park olmaktan çıkarıldı. Göreme Milli Parkı 1985 yılından bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alıyor. CHP Nevşehir Milletvekili Faruk Sarıaslan konu hakkında sozcu.com.tr'ye yaptığı açıklamada, 'Anlaşılıyor ki amaç bölgeyi büyük yapılanmalara açmak' dedi. AKP Nevşehir Milletvekili Yücel Menekşe ise bölgenin, yetki karmaşasını ortadan kaldırmak için milli park statüsünden çıkarıldığını söyledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/shutterstock_1425449315_16_9_1571726254.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/goreme-vadisi-milli-park-olmaktan-cikarildi-5403731/"]

[old_news_related_template title="Turizm Bakanlığı'ndan Göreme Vadisi açıklaması" desc="Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan Göreme Vadisi'nin milli park statüsünden çıkarılması ile ilgili yapılan açıklamada Göreme Vadisi'nde Milli Park statüsünün kaldırılması kararının yetki karmaşasının önüne geçilmesi için alındığı ifade edildi. Muhalefet alanın imara açılacağı endişelerini dile getiriyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/22/iecrop/shutterstock_1370720933_16_9_1571746220.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/bakanliktan-goreme-vadisi-aciklamasi-5404541/"]