Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Tersane Komutanlığı'nda Pakistan MİLGEM Korvet Projesi 1. Gemi Denize İniş ve Açık Deniz Karakol Gemisi Projesi 1. Gemi Sac Kesim Töreni'nde konuştu. Törene Pakistan Cumhurbaşkanı Arif Alvi de katıldı.

Afganistan'da Taliban'ın Kabil'deki kontrolü hızla sürerken ve Türkiye'ye dalga dalga Afgan mülteciler gelirken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şu sözleri dikkati çekti.

- Pakistan ile salgın döneminde gerçekleştirdiğimiz yüksek düzeyli stratejik işbirliği ve dayanışma ile verimliliğin tesisine imkan sağladık. Savunma sanayii anlamında son dönemde gerçekleştirdiğimiz somut işbirliği sürecinden de ayrıca bahtiyarız.

İRAN ÜZERİNDEN GELİYORLAR

- Bugün MİLGEM korvetleri yanında Atak helikopter ve eğitim uçakları gibi çok başarılı ortak işbirliği projelerimiz var. Bu ortaklığımızı daha da ilerletmek konusunda mutabıkız. Güçlü işbirliğimizin ticari ilişkilerimize de yansımasını istiyoruz. Kurumlarımız çalışmalarına devam ediyor.

- Son dönemde çatışmaların yoğunlaştığı Afganistan'a da barışın istikrarın gelmesi için de Pakistan'a hayati görevler düşüyor. Yeni bir göç dalgası ve çatışmaların şiddetlenmesi karşısında bu şekilde ancak mücadele edilebilir. Giderek yoğunlaşan ve İran üzerinden gelen bir Afgan göçmen dalgası ile karşı karşıyayız. Bunu önlemek için de Pakistan'la işbirliğini arttırarak sürdürmemiz gerekiyor.

[old_news_related_template title="THY Afganları İstanbul üzerinden Kanada’ya taşıyor" desc="Kanada, Afganistan'da Kanada ordusuna hizmet etmiş Afganların bir kısmını aileleriyle birlikte Kanada'ya kabul ediyor. Afganlar, Kabil'den Kanada'ya İstanbul üzerinden THY'nin charter seferleriyle uçuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/12/iecrop/kanada-1_16_9_1628779217.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/ekonomi/thy-afganlari-istanbul-uzerinden-kananaya-tasiyor-6589438/"]

[old_news_related_template title="Onlarca Afgan göçmen otogarda bekliyor" desc="Afganistan'da yaşanan savaştan dolayı aylardır Diyarbakır’a gelen sayıları binlerle ifade edilen Afganlı düzensiz göçmenlerin Diyarbakır otogarı çevresindeki bekleyişleri devam ederken, sıcaktan korunmak için ağaç gölgeliklerine sığınıyor. Sosyal mesafe kuralına da uymayan göçmenler, gruplar halinde gezip yan yana yatmak zorunda kalıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/07/22/iecrop/detay-kopya-5_16_9_1626946674.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/onlarca-afgan-gocmen-otogarda-bekliyor-6551023/"]

[old_news_related_template title="CHP'li Öztrak: 5 milyon Suriyeli üstüne Afgan göçmen yükünü bu millet kaldıramaz" desc="CHP Sözcüsü Faik Öztrak, Türkiye'ye kaçak yollarla giren yüzlerce Afgan göçmenlere yönelik konuştu. ,'TBMM derhal toplanmalıdır' çağrısı yapan Öztrak, 'Sınır bir devletin namusudur. Ama bakın artık İstanbul’da, askeri üniformalı Afganlar görülmeye başlandı. Bu nasıl olabilir? Türkiye’de gayrı resmi rakamlarla 5 milyon Suriyeli var. Bir de bunun üstüne Afgan göçmen yükünü bu millet kaldıramaz' diye konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/06/iecrop/oztrak-sozcu_16_9_1628262332.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/chpli-oztrak-5-milyon-suriyeli-ustune-afgan-gocmen-yukunu-bu-millet-kaldiramaz-6578943/"]