Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Genel Kurulunda, 2022 mali yılı bütçesinin tümü üzerinde yapılan görüşmelerde, muhalefet partilerinin eleştiri ve sorularını yanıtladı.

Oktay, muhalefetin Türkiye'nin gerçeklerinden uzak olduğunu bildiklerine dikkat çekerek, "Ama bu kadar icraat körü olmak, millete faydalı ne varsa bu derece karşısında durmak artık gerçeklerden uzaklaşmaktan da öte milletten kopuşunuzun bir göstergesi diye düşünüyorum. Uzunca bir süredir iktidar olma umudunuzu tümden yitirip iyiden iyiye tükenmişlik sendromu belirtileri gösterdiğinizi görebiliyorduk. Cumhuriyetin 100'üncü yılına yaklaşırken, CHP'nin tek parti dönemi nostaljisi yaşadığını, yarım asrı aşan başarısızlığın etkisiyle bir buhran içinde sürüklendiğini de üzülerek izliyoruz. Histeri krizleriyle kaleme kağıda sarılıp, karşılıksız mektuplar yazıyor, Türkiye'nin geleceğine kastedenlerden medet umuyorsunuz" dedi.

'HELALLEŞİP VEDA EDECEKSİNİZ'

Oktay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, "Helalleşme yolculuğuna çıkacağım" açıklamasını hatırlatarak, "Elinizde taş, sopa, molotof eksik; onu da görsek artık şaşırmayacağız. Ne de olsa farklı ittifaklar içindesiniz. Sona geldiğinizi kabul ederek illaki helalleşip veda edecekseniz önce samimi olacaksınız. O listeye tüm zulmettiklerinizi, ötekileştirdiklerinizi, yok saydıklarınızı, hakir gördüklerinizi yazacaksınız" ifadelerini kullandı.

'BU TÜRKİYE'NİN BÜTÇESİDİR'

Oktay, bütçeye yönelik eleştirilere ilişkin, "2022 bütçesi güçlenen-kalkınan-büyüyen Türkiye'nin bütçesidir. Bütçemiz; yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme odaklı bir yapıdadır. 2022 bütçesi; inovasyonun, teknolojinin, durmadan ilerleyen Türkiye'nin bütçesidir. Bu bütçe; işçinin, çiftçinin, kobilerimizin, üreticimizin, sanayicimizin, memurun, emeklinin; genciyle yaşlısıyla 84 milyon milletimizin bütçesidir. Toplumun tüm kesimlerine hitap eden, sahip çıkan programlar, destekler ve ödenekler barındırmaktadır. Emeğin, barışın, refahın, istikrarın ve bölgesinde söz sahibi, oyun kurucu Türkiye'nin bütçesidir. Buna rağmen, bütçemizin bir savaş bütçesi olduğunu söyleyenlere sesleniyorum; PKK, DEAŞ ve FETÖ terör örgütleriyle mücadelemiz sizi rahatsız mı ediyor? Sizi rahatsız etse de biz mücadelemize devam edeceğiz" dedi.

“DÖVİZ KURUNDA GÖRÜLEN SON HAREKETLERİN EKONOMİK TEMELİNİN OLMADIĞI AÇIKTIR”

Oktay, döviz kuru artışlarına ilişkin olarak şunları söyledi:

* Ülkemizin güçlü makroekonomik göstergeleri ile ekonomik aktivitedeki canlılık ortadayken, döviz kurunda görülen son hareketlerin ekonomik temelinin olmadığı açıktır. Bunu bütçe sunuşumda da detaylıca izah ettim! Ülkemizde kurlarda yaşanan artışlar dolar endeksinin dünyada artıyor olması, manipülatif hareketler ve döviz talebini artıran etmenlerle daha belirgin hale gelmektedir.

* Tüm bu etmenlerin üstesinden gelmek için önümüzdeki dönemde yatırım, istihdam ve üretim öncelikli, ihracat odaklı, daha dengeli ve sürdürülebilir bir büyümenin sağlanmasını amaçlıyoruz. Döviz talebimizi artıran etmenleri ortadan kaldırmaya ve sektörler bazında cari işlemler dengesini orta ve uzun vadede kalıcı olarak iyileştirmeye güçlü şekilde odaklanmış durumdayız.

* Bu doğrultuda ara malı ithalatını ve enerji harcamalarını azaltıcı; ithal ikame yerli üretimi güçlendirecek ve ihracatı artıracak politikalarımızı birer birer hayata geçiriyoruz. Ülkemizde ilk defa üretilecek elektrikli araç sistemleri ve lityum-iyon teknolojisine sahip batarya üretimi, tamamen dışa bağımlı olduğumuz çinko ihtiyacının yarısını üretecek Çinko izabe tesisi, ülkemizin polipropilen üretimi kapasitesini yaklaşık dört katına çıkaracak yatırımlar ve büyük kalibre silahların üretimi gibi alanlarda yerli sanayimizi destekliyoruz.

“FIRSATÇILARA KESİNLİKLE İZİN VERMEYECEĞİZ”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şu ifadeleri kullandı:

* Temel hedefimiz daha çok üreten, daha çok kazandıran, kazancın tüm milletimize fayda sağladığı, refahı kalıcı olarak yükselten, bağımsız bir ekonomik yapı inşa etmektir.

* Sahip olduğumuz kaynakların, yüksek faize heba edilmesindense, doğrudan reel sektöre yönelmesini sağlamaya çalışıyoruz. Bu vesileyle kaynaklar, kurda ve fiyat artışlarında sağlanacak dengeyle birlikte, tümüyle yatırıma, üretime, istihdama yönelecektir.

* Bu yaklaşım, hem enflasyonun kalıcı olarak düşmesine hem de büyümede arzu edilen noktalara gelinmesine imkan sağlayacaktır. Manipülatif hareketlerle kurun yeniden yükselmesine neden olan fırsatçıların da farkındayız. Ekonomimizi kısır döngüye sokmaya çalışan bu fırsatçılara kesinlikle izin vermeyeceğiz.

“VATANDAŞIMIZI ENFLASYONA ASLA EZDİRMEMEYE KARARLIYIZ”

Oktay fiyat artışlarına değinerek, şunları belirtti:

* Fiyatlar genel seviyesindeki artışın da kurlarda yaşanan dalgalanmanın da farkındayız. Öncelikle salgının oluşturduğu arz ve talep dengesizliği kaynaklı başlayan ve tedarik sorunlarıyla daha da artan küresel fiyat artışlarından ülkemizin olumsuz etkilendiği bir gerçektir.

* Küresel enerji, emtia ve navlun fiyatlarının etkisiyle tüm dünyada olduğu gibi bizde de fiyatlar genel seviyesi yükselmektedir. Bu süreçte işçimiz, memurumuz, emeklimiz, esnafımız dahil enflasyondan etkilenen tüm kesimlere gereken desteği vereceğiz ve vatandaşımızı enflasyona asla ezdirmemeye kararlıyız.

“KUR DALGALANMALARINDAN FAYDALANMAYA ÇALIŞAN FIRSATÇILARA DA GÖZ AÇTIRMIYORUZ”

Oktay, faiz indirimlerinin hane halkının ve firmaların krediye erişim imkanını ve finansal şartları rahatlatarak tüketim ve yatırım harcamaları üzerinde olumlu bir etki ortaya çıkaracağını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

* Ekonomik temellere dayanmayan bu kur hareketleri en kısa sürede piyasa açısından rasyonel bir noktada dengeye ulaşacaktır. Bununla birlikte, enflasyonla tek başına faiz kararları ile mücadele edilmeyeceğinin kabulüyle kamu maliyesindeki imkanlarımızı da kullanarak başta enerji olmak üzere küresel fiyatlardan kaynaklanan maliyet artışlarını, vatandaşlarımıza yansıtmamak için gerekenleri yapıyoruz.

* Ayrıca kur dalgalanmalarından faydalanmaya çalışan fırsatçılara da göz açtırmıyoruz. Temel gıda ve ihtiyaç maddelerindeki fiyat hareketleri Ticaret Bakanlığımız tarafından yakından takip ediliyor.

KANAL İSTANBUL AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, Kanal İstanbul ile ilgili şunları söyledi:

* Proje, Karadeniz havzasında son yıllarda artan ticaret hareketliliği, liman ve gemi sayılarındaki artışa bağlı olarak oluşan İstanbul Boğazı’nın trafik yükünü ve trafiğe bağlı tüm riskleri azaltacaktır. Kanal İstanbul, yüzde 52’si yeşil alanlardan oluşan Türkiye’nin en stratejik ve çevreci şehircilik projesidir.

* Tabi Akdeniz’de denklemleri değiştiren Türkiye, Marmara ve Karadeniz’de böyle önemli adımlar atınca rahatsız olurlar! Bulduğumuz doğalgaz rezervlerini, kendi imkanlarımızla çıkaracak ve milletimizin kullanımına sunacak olmamızdan rahatsız olurlar! Sınırlarımızın dibinde kurmaya çalıştıkları terör devletini yerle bir edince rahatsız olurlar.

“BU SİSTEM BİR DARBENİN DEĞİL, HALKIN İRADESİNİN ÜRÜNÜ”

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine ve Bütçe görüşmelerine ilişkin eleştiriler yapıldığını hatırlatan Oktay, şunları söyledi:

* Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine, Anayasa değişikliği referandumunun milletimizce onaylanmasından sonra geçilmiştir. Yetkiyi belirleyen halkın iradesidir. Halkın iradesi sonucu geçilen bir sistemden bahsediyoruz.

* Bu sistem bir darbenin değil, halkın iradesinin ürünüdür. Bu sistem kuvvetler ayrılığının belirginleştiği, istikrarlı ve sonuç odaklı ‘yürütme’ ihtiyacına cevap verecek nitelikte; milli iradeyi daha da güçlü kılan bir yönetim sistemidir.

TÜİK ELEŞTİRİLERİNE YANIT

TÜİK istatistiklerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, şu açıklamayı yaptı:

* TÜİK; mesleki bağımsızlık, şeffaflık, tarafsızlık ve doğruluk ilkeleriyle faaliyet gösteren köklü bir kurumumuzdur. TÜİK’in ürettiği istatistiklere doğrudan ya da dolaylı olarak hiçbir makam veya merciden müdahale edilemez.

* İstatistikler AB İstatistik Ofisi, ILO ve diğer uluslararası kuruluşlar tarafından belirlenen yöntemlerle hesaplanmaktadır. Üretilen istatistikler, yerli/yabancı kurum ve uzmanların değerlendirmelerine açık olup en ayrıntılı düzeyde de kamuoyu ile paylaşılmaktadır.

* TÜİK, TÜFE’yi uluslararası normlarda; Avrupa Birliği ve dünya genelinde geçerli olan, uluslararası kurumlar tarafından tavsiye edilen yöntem, tanım ve kavramları kullanarak hesaplamaktadır.

MUHALEFETE TEPKİ

Oktay, şöyle konuştu:

* Biz, Sayın Kılıçdaroğlu kurumların kapısına dayanmaya zahmet etmesin, evinde oturduğu yerden bir tıkla tüm verilere erişebilsin diye araştırma yöntemleri de dahil her türlü bilgiyi e-devlete entegre ettik; ama herhalde kendisinin akıllı cihazlarla pek arası yok.

* Siz daha muhalefetteyken kurumların kapısına dayanıp, isteklerinizi ve kendi rakamlarınızı kurumlara dikte etmeye çalışıyorsanız; hayal dünyanızda iktidar olsanız, kim bilir kurumlara ne baskılar yaparsınız Allah muhafaza.

* Ne idüğü belirsiz, bazı fiyat araştırmaları yapan oluşumlar üzerinden asırlık kurumlarımızı itibarsızlaştırma girişimiyle kimlerin çıkarına hizmet ediyorsunuz? Sırada hangi kurum var? Abileriniz ve vesayet odaklarınız hangi kurumu yıpratmanız talimatını verdi?

“TÜRKİYE BAĞIMLILIKLA MÜCADELEDE AVRUPA ÜLKELERİ ARASINDA LİDER KONUMDA”

Uyuşturucu ile mücadele konusunda Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay, “Türkiye bağımlılıkla mücadelede Avrupa ülkeleri arasında lider konumdadır. Bu AB verileri ile sabittir. Türkiye'de, yaşam boyu madde kullanım yaygınlığı Avrupa'nın onda biridir. Geçen yıl ülke genelinde 159 bin 259 uyuşturucu operasyonu düzenlendi. Operasyonlarda, 231 bin 578 şüpheli yakalanırken, 24 bin 781 kişi çıkartıldıkları mahkemelerce tutuklandı” ifadelerini kullandı.

"CUMHURBAŞKANI BÜTÇE SUNMAZ"

Oktay, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bütçe görüşmelerine gelmediği eleştirilerine karşı, ABD ve Fransa'yı örnek göstererek, "Cumhurbaşkanı Mecliste bütçe sunmaz. ABD'de de Fransa'da da böyle. ABD'de ve Fransa'da Cumhurbaşkanı bütçe sunumunda parlamentoya gitmemekte" ifadelerini kullandı.

OKTAY: KASETLE GELMEDİĞİM DOĞRUDUR

Fuat Oktay'ın konuşması sırasında ve ardından AKP ve CHP milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel'in Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a yönelik 'atanmış' ifadesi gerginliğe yol açtı.

AKP'lilerin yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay da Özel'e tepki gösterdi. Söz alan Fuat Oktay "Ben Anayasa'ya uygun bir şekilde atandım. Kasetle gelmediğim doğrudur" ifadesini kullandı.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bütçenin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirtti. Bütçenin maddeleri üzerinde görüşmelere geçilmesi oylama yapılarak kabul edildi. Bütçenin maddeleri üzerindeki görüşmeler devam edecek. İHA-DHA

[old_news_related_template title="Kılıçdaroğlu'ndan Meclis'te sert konuşma: Bu bütçe, kumpas bütçesidir" desc="CHP lideri Kılıçdaroğlu, TBMM'de bütçe üzerine sert bir konuşma gerçekleştirdi. Hükümeti faiz konusunda eleştiren Kılıçdaroğlu, 'Bu bütçe, Türkiye Cumhuriyeti devletine yapılmış bir kumpas bütçesidir' dedi. Ayrıca, Kılıçdaroğlu, bütçeye 'hayır' diyeceklerini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/06/iecrop/kilicdaroglu-depo-1_16_9_1638802368.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/kilicdaroglundan-mecliste-sert-konusma-6811364/"]