‘Terör propagandası yapmak’ iddiasıyla 2 yıl hapis cezası alan ve cezası Yargıtay tarafından onanan HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu hakkındaki karar 17 Mart Çarşamba günü TBMM Genel Kurulu’nda okundu.

Kararın okunmasıyla milletvekilliği düşen Gergerlioğlu ise, Genel Kurul salonunu terk etmedi. Akşam saatlerinde kendisine destek veren HDP'li diğer vekillerle birlikte salondan çıkan Gergerlioğlu, HDP grup odasına geçti.

LAVABODA GÖZALTINA ALINDI, SERBEST BIRAKIDI

O günden bu yana eylemini sürdürerek Meclis'ten ayrılmayan Gergerlioğlu, bugün sabah saatlerinde gözaltına alındı. İddiaya göre Gergerlioğlu abdest almak üzere grup odasını terk ettiğinde, polis tarafından lavaboda gözaltına alındı. Meclis'ten çıkarılan Gergerlioğlu, sağlık kontrolü için hastaneye sevk edildi.

Daha sonra Kavaklıdere Karakolu'na götürülen Gergerlioğlu ifadesinin alınmasından sonra serbest bırakıldı. Saat 13.00 gibi serbest bırakılan ve  "Nerede kalmıştık?" mesajı paylaşan Gergerlioğlu'nun Ankara'daki Nevruz kutlamasına katılacağı öğrenildi.

"NAMAZI KARAKOLDA KILARSIN"

Gözaltına alınması sırasında yaşadıklarına ifadesinde yer veren Gergerlioğlu, hukuka aykırı olarak gözaltına alındığı için davacı ve şikayetçi olduğunu kaydetti. Gözaltı sürecini takip eden isimlerden HDP Milletvekili Avukat Filiz Kerestecioğlu, Gergerlioğlu'nun ifadesinin bu kısmının tutanaktan çıkarılmak istendiğini öne sürdü. Gergerlioğlu ifadesinde şunları dile getirdi:

* Sabah tuvalete gidip daha sonra ellerimi yıkamak için çıktığımda orada bir kısım Meclis polisinin beklemekte olduğunu gördüm. Elimi yıkadım ve abdest aldım.

* Polislere sabah namazını kılmak istediğimi ondan sonra giyinerek işlem yapabileceklerini söyledim. Dar olan sabah namazı vakti ile biran önce namazımı kılmak istedim ve üzerimi giymek istediğimi ifade ettim.

* 'Karakolda kılarsınız' dediler. Karakola kadar sabah namazı vaktinin geçeceğini ve kılamayacağımı söyledim. Ancak izin vermeyip koluma hızlıca girerek beni koşar adım götürmeye başladılar.

"ÜZERİMDE PİJAMA, AYAĞIMDA TERLİK"

* Elbiselerimi ve ayakkabılarımı giyemeyerek terliklerimle çıkmak zorunda kaldım. Beni çekiştirdiler asansörden indiğimizde merdiven tırabzanlarını tutarak "ne yapıyorsunuz" dedim. buna rağmen güç kullanarak beni ekip otosuna bindirdiler. Üzerimde pijama ve ayağımda terlik varken bu yapıldı.

* Sanırım kamuoyuna uygunsuz bir görüntümün servis edilmesi için özellikle yapıldı. ayrıca ibadet özgürlüğüm de ihlal edildi. Güç kullanımı sırasında sol ön kolumda ekimozlar oluşmuştur. Boynumda kas ağrıları vardır. Olayın sıcaklığı geçtikten sonra ki hissettiğim parmağımı bükmekte zorlandığım doktor raporunda yoktur.

* Kendimi orada ifade etme özgürlüğüm ve ibadet özgürlüğüm ihlal edilmiştir. Güç kullanmak suretiyle darp edildim. Ceza hukuku açısından hiç bir suçlamayı kabul etmiyorum. Yaptığım fiiller ve sözler hukuka aykırı değildir. Ayrıca hukuka aykırı olarak yakalanmam yapıldığı için davacı ve şikayetçiyim.

"MİLLETİN MECLİSİNDE NEDEN BULUNDUĞUM SORULUYOR"

TBMM'de gözaltına alınan HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu'na Meclis'te beklemesine dair sorular yöneltildi. Gergerlioğlu, "Ne üzücü ki milletin meclisinde neden bulunduğum sorulmaktadır" diyerek tepki gösterdi.

İfade tutanağında Gergerlioğlu'na polisin "17.03.2021 tarihinden itibaren T.B.M.M'de gece gündüz dahil olmak üzere kalmaya devam ettiğiniz ve ayrılmadığınız hususundaki iddialar ile ilgili söylemek istediklerini nedir?" sorusu yöneltildiği görüldü.

Buna Gergerlioğlu "Evet o tarihten itibaren HDP Grup toplantı bölümünde kaldım, gecem ve gündüzüm orada geçti oradan ayrılmadım. Bana yapılan haksızlığa karşı kamuoyunu bilgilendirmek için meşru hakkımı kullandım" diye yanıt verdi.

Devamında ise polisler "T.B.M.M'de milletvekilliğiniz düşmesine rağmen kalmaya devam ederek buradan sosyal medya üzerinden canlı yayınlar ve video paylaşımları yaptığınız yönündeki iddialar ile ilgili söyleyecekleriniz nelerdir?" sorusunu yöneltti. Gergerlioğlu şu yanıtı verdi:

* Milletin Meclisinde milletin bir ferdinin bulunması suç mudur? Milletin meclisinde milletin ferdinin bulunması suçu mu uyduruldu. TBMM demokrasinin beşiği, milletin temsiliyet yeridir.

* Eski bir milletvekili ve bir vatandaş olarak TBMM bulunmam açıklamalar yapmamdan daha doğal bir şey olamaz. Anayasamız ifade özgürlüğünü tanır ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi bunun bir vatandaş için en geniş halini sunar.

* Esas olan vatandaşların özgürlüğü hakkı ve hukukudur. 83 milyon kişinin sorunları halletmek için başvuracağı yer TBMM'dir ve ne üzücü ki milletin meclisinde neden bulunduğum bana sorulmaktadır."

"BİJİ SEROK APO SLOGANI ATILDI MI?"

Polisin yönelttiği "Aynı gün milletvekilliğiniz düşürüldükten sonra Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç vererek ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek beraberinizde bulunan kişiler dahil olmak üzere grup içerisinden "Biji serok apo" sloganı atıldığı dolayısıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası yaptığınız iddiasını kabul ediyor musunuz?" sorusuna ise Gergerlioğlu şöyle yanıt verdi:

"SAVCILIK SAHTE  VİDEO GÖRÜNTÜLERİ KULLANMIŞTIR"

* Meclis Genel Kurulundan çıkışımızda birçok gazeteci oradaydı ve çekim yapmaya başladı. Genel Kurul kapısından çıktığımızda gazeteciler video çekimi yapıyordu ve biz HDP Grup toplantı odasına gidene dek bu çekimleri devam ettirdiler.

* Çekim kayıtları gazetecilerdedir. Sahte video görüntüleri Savcılık tarafından kullanılmıştır. Bu görüntüler içinde bulunduğum grup ile alakalı değildir.

* Genel Kurul kapısından arkadaşlarım ile topluca çıktıktan sonra grup toplantı odasına geçeceğimizi ve oradan ayrılmayacağımı, AYM kararını bekleyeceğimi söyledim bütün bu kayıtlar gazetecilerde mevcuttur.

* Bana gösterilen video görüntüleri benim ve içinde bulunduğum topluluk ile alakalı değildir. Çıkışta ben konuştum ve son olarak da gazetecilere Meral Danış Beştaş da bir iki cümle söyledi sonrasında toplantı odasına geçtik sonrasında herhangi bir slogan veya kişi konuşması
olmadı.

* Görüntüler sahte ithamlar yanıltıcıdır. Bizim Genel Kuruldan çıkış saatimiz önceki sorunun cevabında söylediğim gibi 19:25 dir. Bana göstermiş olduğunuz Video görüntüsünde ki saat 22:40 civarında görünmektedir buda bizim ile alakalı olmadığnı göstermektedir.

HDP'DEN İLK TEPKİ

Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasını resmi Twitter hesabından duyuran HDP, "HalkınVekiliGözaltında" etiketiyle yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi:

* Türkiye halklarını, tüm ezilenlerin yüreği Meclis’teki Adalet Nöbetimizdeydi. İktidar ve ortağı bu sevgiye, bu güvene tahammül edemedi. Talimatla, yalan tutanakla, oy uğruna yapılanları Türkiye halkları unutmaz.

* Milletvekilimiz Gergerlioğlu, hukuksuzca gözaltına alınırken bile hakikati dillendirdi: “Biz bu görüntüleri 90’larda da gördük, 90’lardan bugüne maalesef hiçbir şey değişmedi.” Gergerlioğlu, her yerde, her koşulda direnmeye devam edecek.

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Gergerlioğlu'nun gözaltına alınmasının ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı konuya ilişkin açıklamada bulundu. Yapılan açıklamada, Gergerlioğlu'nun kesinleşmiş mahkeme kararı nedeniyle milletvekilliğinin düştüğü, buna karşın Gergerlioğlu'nun Türkiye Büyük Millet Meclisi'nden dışarıya çıkmayarak eylemler gerçekleştirdiği hatırlatıldı.

Gergerlioğlu'nun Meclis binasını terk etmediği ve halen milletvekili gibi davrandığı, sosyal medya üzerinden basın açıklamaları ve canlı yayınlar yaptığı, kamu binasında hakkı olmadığı halde hukuka aykırı olarak 17 Mart'tan itibaren ayrılmadığı vurgulanan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürüldükten sonra saat 19.25'te Meclis Genel Kurulu salonundan çıkarak basın mensuplarına demeç verdikten sonra ikinci katta bulunan HDP parti grup katına yürüyerek çıkarken beraberinde bulunan kişiler de dahil olmak üzere grup içerisinden terör örgütünü öven sloganlarının atıldığı, Meclis koridorlarında terör örgütü elebaşı ve terör örgütü lehine slogan atılmak suretiyle terör örgütü propagandası da yapıldığının tespit edildi."

BAHÇELİ DÜN ÇAĞRI YAPMIŞTI

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, dün sosyal medyadan yaptığı açıklamada Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop’a çağrıda bulunarak Gergerlioğlu’nun Meclis’ten çıkarılmasını istemişti. Bahçeli şunları söylemişti:

* Geçen hafta HDP Milletvekili Ö.Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düşürülmüş, adalet ve hukuk harfiyen uygulanmıştır. Fakat bu şahıs ilk günden itibaren direnişe geçmiş, TBMM terk etmeyerek milli iradeye kafa tutmuştur. Bu olacak ve sineye çekilecek bir şey değildir.

* Bu bölücünün milletvekilliği düşürüldüğüne göre, Gazi Meclis'te bulunma, yasama faaliyetlerine katılma hakkı artık söz konusu bile olamayacaktır. TBMM'ne yer yatağı serip sabahlamak ve bunu da nevi şahsına münhasır bir eylem olarak takdim etmek yasa dışıdır ve gayri meşrudur.

* Her önüne gelen, her keyfi yeten, her canı sıkılan TBMM'ne yatak serip gecelerse, bunu da bir hak arayışı veya protesto şekli halinde gösterirse, vekâletini üstlendiğimiz aziz milletimize ne diyeceğiz, bu çarpık ve çirkin tabloyu nasıl izah edeceğiz?

* TBMM, bir eylem sahası, bölücülerin yatakhanesi, kanun kaçaklarının sığınma alanı değildir. Büyük Türk milletinin kalbinde bir hançerin yuvalanmasına göz yumulamaz, tahammül edilemez, sabır gösterilemez. TBMM'de yer yatağı sermek demokrasiye sürülmüş kara bir lekedir.

* TBMM'nin Muhterem Başkanı'nı bu vesileyle göreve davet ediyorum: Yer yatağı derhal kaldırılmalı, milletvekilliği düşürülen kirli şahıs Gazi Meclis'ten behemehâl çıkarılmalıdır. Taviz, teslimiyeti getirir. Teslimiyet ise boyun eğmedir. Buna da hiç kimsenin hakkı yoktur.

[old_news_related_template title="Şentop'dan Meclis'te gözaltı açıklaması" desc="TBMM Başkanı Mustafa Şentop, milletvekilliği düşürülen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun Meclis'te gözaltına alınmasıyla ilgili konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/21/iecrop/mustafa-sentop-depo-1_16_9_1616168918_16_9_1616310154.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/sentopdan-mecliste-gozalti-aciklamasi-6326484/"]

[old_news_related_template title="Ömer Faruk Gergerlioğlu'nun milletvekilliği düştü" desc="“Terör propagandası yapmak” suçlamasıyla 2 yıl hapis cezası verilen HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun vekilliği düşürüldü. 'Direneceğim' diyen Gergerlioğlu, Meclis Genel Kurulu'nu terk etmedi. Gergerlioğlu'nun milletvekilliğinin düşmesinin ardından HDP milletvekilleri, sloganlar eşliğinde sıra kapaklarına vurarak tezkerenin okutulması kararını protesto etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/17/iecrop/17032021tbmm-18_16_9_1615987420.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/omer-faruk-gergerlioglunun-milletvekilligi-dustu-6319214/"]

 

[old_news_related_template title="Vekilliği düşen Gergerlioğlu, Meclis'ten ayrılmadı" desc="HDP'li Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekilliği düşürüldükten sonra TBMM'de başlattığı eylemini sürdürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/18/iecrop/detay-kopya-12_16_9_1616066011.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/vekilligi-dusen-gergerlioglu-meclisten-ayrilmadi-6321038/"]

[old_news_related_template title="Devlet Bahçeli'den TBMM Başkanı'na Gergerlioğlu çağrısı" desc="Devlet Bahçeli, milletvekilliği düşürülen HDP'li Gergerlioğlu için 'TBMM’nin Muhterem Başkanı’nı bu vesileyle göreve davet ediyorum: Yer yatağı derhal kaldırılmalı, milletvekilliği düşürülen kirli şahıs Gazi Meclis’ten behemehâl çıkarılmalıdır. Taviz, teslimiyeti getirir. Teslimiyet ise boyun eğmedir. Buna da hiç kimsenin hakkı yoktur.' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/20/iecrop/resimid_174198921_17419892_16_9_1616246054.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/devlet-bahceliden-tbmm-baskanina-gergerlioglu-cagrisi-6325352/"]

[old_news_related_template title="Gergerlioğlu'ndan Bahçeli'ye soyadı tepkisi: Tweet atacaksanız soyadımı öğrenin de atın" desc="MHP lideri Devlet Bahçeli'nin milletvekilliği düşürülen HDP'li Gergerlioğlu ile ilgili yaptığı açıklamalara cevap geldi. Bahçeli'ye seslenen HDP'li Gergerlioğlu, 'Tweet atacaksanız soyadımı öğrenin de atın' ifadelerini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/20/iecrop/hdp-gergerlioglu-depo-1_16_9_1613764346_16_9_1616000465_16_9_1616254145.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/gergerlioglundan-bahceliye-soyadi-tepkisi-tweet-atacaksaniz-soyadimi-ogrenin-de-atin-6325621/"]