Ekoloji Birliği ile ÇİYAP, evlerinin yakınına kurulan ve sürekli genişleyerek arazilerine zarar veren maden ocağına karşı mücadele eden Ali-Cennet Coşkun’a tüfekle saldırı gerçekleştirildiğini açıkladı.

Dün akşam saatlerinde gerçekleştiği belirtilen saldırı ile ilgili şu açıklama yapıldı; “Coşkun çiftinin üzerine dün akşam saatlerinde ateş açıldı. Coşkun çifti kaçarak canını zor kurtardı. Cennet Coşkun kaçarken yolda baygınlık geçirdi. Çift kayalıkların altında sığınıp korkuyla kurtarılmayı beklerken ateş edenlerin farlarını söndürdükleri araçlarıyla konvoy halinde Çine’ye doğru gittiklerini belirtti.”

image small

“SİZİ ÖLDÜRÜRÜZ”

Aydın Ekoloji ve Yaşam Platformu’ndan Av. Hicran Danışman'ın, olay mahalline giderek Coşkun ailesiyle ve jandarmayla görüştüğü belirtilen açıklamada, madene karşı uzun zamandır mücadele etmeleri nedeniyle maden şirketi tarafından ‘sizleri öldürürüz, bunlar daha iyi günleriniz, taşerona verelim de görün bakalım daha başınıza neler gelecek’ diye tehdit edildikleri öne sürüldü.

“ADAM ÖLDÜRMEYE TEŞEBBÜS”

Av. Hicran Danışman, “Jandarma öğle saatlerine kadar bölgede henüz olay yeri incelemesi gerçekleştirmedi. Delillerin karartılmaması için köylüler olay yerini kendi olanakları ile korumaya çalışıyor. Ortada adam öldürmeye teşebbüs gibi ağır bir suç var. Ancak bu ağır suçla aynı ağırlıkta bir delil toplama girişimi maalesef görmüyoruz. İstedikleri kadar çarpıtmaya çalışsınlar, gerçeklerin üzerini örtemeyecekler, izin vermeyeceğiz” diyerek kolluk kuvvetlerini deliller karartılmadan acilen olay yeri incelemesi yapmasını, hukuk sisteminin gerçek failleri ve azmettiricileri bulup hızlıca yargılamasını ve gerekli cezaya çarptırmasını istedi.

Aydın’in Çine ilçesine bağlı Topçam Köyü’nde yaşayan ve köydeki Eysim Madenciliğin Taş Ocağı faaliyetlerine karşı mücadele eden Coşkun ailesinin evine yapılan silahlı saldırıyı üzüntü ve öfkeyle karşıladıklarını belirten MUÇEP (Muğla çevre Platformu) Sözcüsü Neşe Tuncer yazılı açıklama yaptı.

"ÇEVRECİLERE YÖNELİK ŞİDDETİ KABUL ETMİYORUZ, KAYGI VERİCİDİR"

Tuncer açıklamasında  “Bu saldırııyı en sert şekilde protesto ediyoruz.  Coşkun ailesinin aramızda, hayatta oluşu içimize bir nebze su serpse de Büyüknohutçu çiftinin hala aydınlatılmamış cinayete kurban edilmesini, Metin Lokumcu’nun ölümüne neden olan saldırıyı unutmadık. Bunların aynı baskıcı yapının ve ranta bağlı çıkar ilişkilerinin ürünü, sonucu olduğunun da bilincindeyiz. Bu yapı ve ilişkileri, Marmaris’te Halime Şaman’a açılan “haksız rekabet” davasında da; Milas’ta Deniz Gümüşel’in gözaltına alınışında da; Sürmene’de evi yakılan Gökçe Erhan’ın durumunda da birebir görüyoruz. İkizdere’den İkizköy’e, Munzur’dan Kazdağları’na, Sinop’tan Mersin’e, güvenlik güçlerinin de şirketlerin de yaşam alanları savunucularına sürdüre geldikleri engellemeler, saldırılar benzerlik gösterdikleri ölçüde hepimizin ortak geleceği açısından oldukça kaygı vericidir” dedi.

"YAŞAM SAVUNUCULARINA AJANLIK DAYATMALARINI KABUL ETMİYORUZ"

Tuncer açıklamasının sonunda ise “Yaşam savunucularının “ajanlık” dayatmalarına maruz bırakılmalarını da benzer şekilde karşılıyoruz. Muğla’dan Aydın’a, komşumuza, Coşkun ailesine buradan da geçmiş olsun diyoruz. İlgili kurumların saldırıya uğrayan Coşkun ailesinin can güvenliğinin sağlanması ve etkili bir soruşturma yürüterek faili/ failleri ve varsa azmettirenleri bulmasını bekliyor; talep ediyoruz. Yaşamın ve onu savunanların yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Maden ocağının yarattığı çevre felaketi TBMM gündeminde" desc="CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz; Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinin Yedikardeş köyünde faaliyet gösteren kurşun-çinko-bakır madeninin atık havuzunun patlaması sonucunda ortaya çıkan çevre felaketini, TBMM gündemine taşıdı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/09/iecrop/604cb011-52f9-4df6-ad26-97774da29537_16_9_1639057737.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/maden-ocaginin-yarattigi-cevre-felaketi-tbmm-gundeminde-6817557/"]

[old_news_related_template title="TEMA Başkanı Ataç uyardı: Yok oluşa doğru gidiyor" desc="Türkiye Erozyonla Mücadele, Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “İklim krizi nedeniyle gezegen yok oluşa doğru gidiyor. Bütün dünya olaylara farklı bakmaya başladı. Bütün ülkeler fosil yakıtlardan çıkış planları yapıyorlar” dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/09/iecrop/temaa_16_9_1639070168.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/tema-baskani-atac-uyardi-yok-olusa-dogru-gidiyor-6817935/"]