Suriye’nin Baniyas kentindeki petrol rafinerilerinin birinin içinde bulunan elektrik santralinde 25 Ağustos’ta meydana gelen arızadan dolayı petrol sızıntısı yaşanmış, sızıntı Akdeniz’de yayılmaya başlamıştı. Sızıntının Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Dipkarpaz açıklarına kadar yaklaşması nedeniyle KKTC ve Türkiye teyakkuza geçti.

KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu yaptığı açıklamada, Dipkarpaz’da petrol sızıntısını takip eden ekiplerin karadan 14 mil açıldığını ancak herhangi bir kirliliğe rastlamadığını belirtti.

"GEREKLİ TEDBİRLERİ ALDIK"

KKTC Ulaştırma Bakanı Resmiye Canaltay ise yaptığı açıklamada, “Bölgede tedbirleri Türkiye ile istişareli bir şekilde aldık” ifadelerini kullanarak, KKTC kıyılarına doğru ilerleyen Suriye kaynaklı petrol sızıntısının 30 Ağustos’ta haberini aldıklarını aktardı. Sızıntı haberinin ardından çalışmalara başladıklarını ve denizlerden sorumlu bakanlık olarak hemen kıyı emniyeti ve Sahil Güvenlik ile temasa geçtiklerini belirten Canaltay, denize bariyer kurmaya başladıklarını kaydetti.

Canaltay, “Bir sızıntı oldu fakat bu sızıntının nereye gideceği henüz belli değildi. Biz gerekli tedbirleri aldık. 3 Eylül’de rüzgarın yön değiştirerek bize geleceği söyleniyor. Hemen Türkiye ile irtibata geçtik ve çalışmalara başladık” dedi.

"BİR KISMI DENİZİN DİBİNE ÇÖKTÜ"

Canaltay, insansız hava araçlarından gelen bilgilerin kıyı emniyet ekiplerine aktarıldığını ve römorkörlerin bölgede hazır bulunduğunu kaydetti. Sızıntının kimlik değiştirdiğini, katılaştığını ve yüzeyden toplanır halde olduğunu ifade eden Canaltay, “Bir kısmı denizin dibine çöktü. Bu bizim habitatımıza çok büyük zarar verecek” dedi.

Bakanlık olarak yarın konuyla ilgili çevre uzmanları ile bir araya geleceklerini ve neler yapılabileceği konusunda çalışma gerçekleştireceklerini kaydeden Canaltay, çok hızlı hareket edilmesi gerektiğinin altını çizdi. (İHA)

[old_news_related_template title="Suriye'de petrol sızıntısı: Türkiye harekete geçti" desc="Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Akdeniz'deki Suriye kaynaklı petrol sızıntısına karşı bakanlık olarak harekete geçtiklerini ve sızıntıya karşı Akdenizi bariyerlerle kapattıklarını ifade etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/01/iecrop/suriye-reuters_16_9_1630489896.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/suriyede-petrol-sizintisi-turkiye-harekete-gecti-6625003/"]

[old_news_related_template title="Petrol sızıntısı alarmı! Mersin ve İskenderun körfezleri için uyarı..." desc="İskenderun Teknik Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cemal Turan, petrol sızıntısının İskenderun Körfezini de tehdit edebileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/31/iecrop/turan-iha_16_9_1630425260.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/prof-dr-turan-petrol-sizintisi-iskenderun-korfezini-de-tehdit-edebilir-6623781/"]