Binlerce kişiyi kar vaadiyle dolandırdığı gerekçesiyle Mehmet Aydın ile ağabeyi Fatih Aydın'ın da aralarında bulunduğu 20 sanığın yargılandığı Çiftlik Bank davası görüldü.

‘Tosuncuk’ olarak bilinen Mehmet Aydın’ın ağabeyi olan ve Uruguay’dan Türkiye’ye iade edilmesinin ardından geçtiğimiz hafta tutuklanan Çiftlik Bank davası sanıklarından Fatih Aydın, aynı suçlardan açılan 3 ayrı dava kapsamında ilk kez hakim karşısına çıktı.

Anadolu 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuklu sanıklar Fatih Aydın ve Mehmet Aydın cezaevinden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katılırken, 6 tutuksuz sanık ile taraf avukatları da salonda hazır bulundu.

Fatih Aydın kimlik tespitinde, “Türkiye’de resmi olarak evliyim ve Uruguay’da da evliyim, 3 çocuğum var” dedi. Üniversite mezunu olduğunu söyleyen Fatih Aydın savunmasında, “Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum” diyerek başladı.

‘ŞARKÜTERİYE ÜRÜN TEDARİĞİ KONUSUNDA YARDIM İSTEDİ’

Fatih Aydın savunmasında kardeşi Mehmet Aydın’ın ilk olarak Bursa’daki şarküteriye ürün tedariği konusunda yardım istediğini daha sonra belediyedeki bir işi çözmesi için müdürlük görevi verildiğini söyleyerek, “Aracım olduğu için Bursa’daki köylerden şarküterinin ihtiyacı olan ürünleri temin ediyordum. Bunun dışında şarküteriyle ya da Çiftlik Bank organizasyonu ile herhangi bir bağlantım olmamıştı. Bir seferinde de kardeşimin bana verdiği müdürlük yetkisiyle, vermiş olduğu bir işi şarküteri için belediyede halletmiştim. Sonrasında zaten şarküteriyi başkasına devretti diye biliyorum. Ben normalde halı yıkama işiyle uğraşıyordum” dedi.

‘BEKLENTİN OLMASIN’ DEDİ

Şarküteriye gittiğinde davanın sanıklarından Cengiz Samur ile tanıştığını anlatan Fatih Aydın,
şu ifadeleri kullandı:

* Bir gün bana kardeşim ve eşiyle birlikte Kıbrıs’ta olduğunu söylemişti. Hem tatil yaptığını hem de orada bir şirket açmaya çalıştıklarını söyledi.

* Ancak açılacak olan şirkette en az iki ortak gerektiğini ve ortak olarak da yüzde 20 hisseyle beni uygun gördüklerini söylediler. Ben de bu teklifi kabul ettim.

* Kıbrıs’taki şirkete yüzde 20 hisseyle ortak oldum. Kardeşim bana imza aşamasında bu ortaklığın sadece formaliteden olduğunu ve bu şirketten herhangi bir beklentimin olmaması gerektiğini söyledi.

* Sonrasında bankadan hesap açmamı istediler. Kıbrıs’taki yasal prosedür gereği hesap açamadım. Şirketin kağıt üzerinde kaldığını, ofis açmadığını, işçi de çalıştırmadığını biliyorum.

* Bursa’ya döndüğünü ve halı yıkama işi yaptığını anlatan Fatih Aydın, Mehmet Aydın’ın mafyadan tehdit aldığını ve Uruguay’a gittiğini belirterek, “Kardeşimin şarküteriyle ilgili sorunlar yaşadığını ve bu nedenle şirketi İstanbul’a taşıdığı söylediler.

* Ancak ben şirketi İstanbul’da nereye taşıdığını ve kimlerle çalıştığını bilmiyorum. Sonradan Uruguay’da olduğunu öğrendim.

Bu süreçte Uruguay’a gidip geldiklerini anlatan Fatih Aydın, Ticaret Bakanlığı tarafından soruşturma açıldığını duyduğunu ve kardeşine sorduğunu söyledi.

Kardeşi Mehmet Aydın Brezilya’da teslim olduktan bir hafta sonra, kendisinin de Uruguay’da tutuklandığını belirten Fatih Aydın, “Uruguay’da eşim hamileydi ve ben yapmam gereken şeyi yaptım, onların başında bekledim.” dedi.

‘LÜKS İÇİNDE YAŞAMADIM’

Uruguay’da lüks içinde yaşamadığını savunan Fatih Aydın, “Orada 4 yıl boyunca çalıştım. Müştekilerin kardeşimin yaptığı işlerden dolayı beni suçlamaları doğru değil. Benim bu kişilerle herhangi bir şekilde ticari ve sosyal ilişkim olmadı. Müştekilerin mal varlığına ilişkin herhangi bir tasarrufum olmamıştır. Uruguay’da 4 ay hapis yattım. Uruguay’daki yargılama neticesinde ceza almadım. Hem Türk Interpolü hem de Uruguay Interpolü durumdan haberdardır” diye konuştu.

‘SÖYLEDİKLERİ DOĞRUDUR’ DEDİ

Ağabeyinden sonra savunma yapan Mehmet Aydın’a ağabeyi Fatih Aydın’ın savunması soruldu. Mehmet Aydın, “Doğrudur. Kardeşime Kıbrıs’taki şirkette yasal mevzuat gereği pay vermiştim. Ancak ağabeyim şirket kapsamında faaliyette bulunmadığı gibi şirketten maddi menfaat temin etmedi. Kardeşimin söyledikleri doğrudur. İddianameyi yeni inceleme imkanım olduğu için iddianamede bulunan müşteki beyanları ile ilgili beyanda bulunmak istiyorum. Müştekiler genel olarak televizyon reklamlarımda görerek oyun oynamaya başladıklarını söylemişler. Ancak biz reklamlarda satmış olduğumuz bal, peynir gibi ürünlerin reklamı yapmıştık. Reklamda oyuna veya oyunu oynamaya teşvik edici ibare bulunmamaktadır” ifadelerini kullandı.

‘HÂLÂ SÖZÜMÜN ARKASINDAYIM’

Mehmet Aydın ifadesinde, “Ben sözleşmelerle müştekilerin ana parasını güvence altına almıştım. Ancak kar elde etmek için şirketin de kar elde etmesi gerekmekteydi. Sözleşmeye göre bizi im müştekilere kar payı dağıtmak gibi yükümlülüğümüz bulunmamaktaydı. Garanti kar vaadimiz bulunmamaydı. Ben hala sözümün arkasındayım. Mal varlığı değerlerim satıldığında müştekilerin ana parasını iade edeceğim. Mal varlıklarım buna yetecek miktardadır” dedi.

AVUKATI TEDBİRLERİN KALDIRILMASINI TALEP ETTİ

Mehmet Aydın’ın avukatı da müvekkilinin dolandırma kastıyla hareket etmediğini belirterek, “Yaşanmış olan ekonomik sıkboğaz dolayısıyla ödeme zorluğu yaşamıştır. Müvekkilimin mal varlıkları müştekilerin tüm zararını karşılayabilecek niteliktedir. Ancak mal varlığı üzerinde bulunan tedbirler ve şu anda tutunlu olması nedeniyle konuya ilişkin herhangi bir şey yapamamaktadır. Tahliyesi ile mal varlığı üzerindeki tedbir taleplerinin kaldırılmasını istiyorum” dedi.

TUTUKLANDI

Aynı suçlardan açılan 3 ayrı dava kapsamında Fatih Aydın’ın tutuklanmasına karar veren mahkeme heyeti, Mehmet Aydın’ın da tutukluluk halinin devamına hükmetti.

OLAYIN GEÇMİŞİ

'Tosuncuk' olarak bilinen Mehmet Aydın temmuz ayında Brezilya’da teslim olmasının ardından Türkiye’ye iade edilerek, 7 Temmuz’da tutuklanmıştı. Mehmet Aydın'ın ağabeyi Fatih Aydın ise, tutuklu bulunduğu Uruguay’dan geçtiğimiz salı günü Türkiye'ye iade edilmişti. Fatih Aydın, 5 Kasım'da Anadolu Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklanmıştı.

Çiftlik Bank’a ilişkin açılan 3 ayrı davada, Mehmet Aydın ile Fatih Aydın'ın aralarında bulunduğu sanıkların toplam 25 bin 39 yıldan 83 bin 446 yıla kadar hapisle cezalandırılması isteniyor.

[old_news_related_template title="Fatih Aydın'ın ifadesi ortaya çıktı" desc="Çiftlik Bank davası sanıklarından Fatih Aydın’ın ifadesi ortaya çıktı. İfadesinde, kardeşi Mehmet Aydın ile ilişkilerinin iyi olmadığını söyleyen Fatih Aydın, daha çok para kazanmak için yurt dışına gittiğini ve soruşturmalar başlayınca da bir daha dönmediğini belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/05/iecrop/1-18_16_9_1636121319.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/fatih-aydin-tutuklanmasi-talebiyle-hakimlige-sevk-edildi-6751603/"]