6 Eylül'de uygulanmaya konulacak yeni önlemlerle ilgili THY'den açıklama yapıldı. Açıklamada şöyle denildi:

* İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre, 6 Eylül tarihinden itibaren uçuşlarımızda HES kodu aracılığıyla aşılı olma/geçirilmiş hastalık veya azami 48 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR testi şartı aranacaktır.

* Uçuşa kabul kriterinize uygunluğunuzun HES kodu üzerinden sorgulanabilmesi için Hayat Eve Sığar uygulaması üzerinden paylaşım onayı vermeniz gerekmektedir.

PEGASUS DA UYARDI

Öte yandan Pegasus Hava Yolları da vatandaşları yeni önlemler konusunda uyardı. Pegasus'tan '6 Eylül tarihi itibarıyla yurt içi uçuşlarımız için tüm misafirlerimizin dikkatine' ifadeleriyle yapılan açıklamada şöyle denildi:

* 6 Eylül'den itibaren T.C. İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda iç hatlarda seyahat edecek misafirlerimizin AŞI veya PCR testi sonuçlarını ibraz etmeleri gerekmektedir.

* Bu tarihten önce HES uygulamanızdaki gerekli izinlerinizin açık olduğundan emin olunuz.

* Check-in esnasında Sağlık Bakanlığı tarafından bilgilerinizi anlık olarak kontrol edilecektir.



"HES UYGULAMASINDA GEREKLİ İZİNLERİN VERİLMESİNDE FAYDA VAR"

THY Genel Müdürü Bilal Ekşi de vatandaşları uyardı. Ekşi, şunları belirtti:

* 6 Eylül'den itibaren İçişleri Bakanlığı genelgesi doğrultusunda iç hat yolcularımız AŞI veya PCR testi sonucu ibraz etmeleri gerekmektedir.

* Bu bilgiler check-inde Sağlık Bakanlığından online kontrol edileceğinden HES uygulamasında gerekli izinlerin verilmesinde fayda vardır.

* 6 Eylül'de genelge kapsamında iç hatlarda başlayacak aşı, bağışıklık veya PCR sonucu gösterme zorunluluğu 18 yaş ve üstü yolcularımız için geçerlidir.

* Aşı için gereklilik: Biontech ve Sinovac için 2 doz yapılmış olması ve üzerinden en az 14 gün geçmiş olması.

* Bağışıklık için: Hastalığı geçirmiş, karantina süresini tamamlamış ve hastalığın atlatılmasından 180 gün geçmemiş olması.

* PCR kriteri: Planlanan uçuştan maksimum 48 saat öncesinde numune verilmiş olan bir negatif PCR testinin HES uygulamasında görülmesi.

GENELGENİN DETAYLARI BELLİ OLDU

6 Eylül itibariyle iç hat uçuşu olan yolcular için İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge kapsamında iç hatlarda aşı, bağışıklık veya PCR testi sonucu gösterme zorunluluğu bulunuyor. Bu zorunluluk 18 yaş ve üstü yolcular için geçerli olacak.

Aşı için Biontech ve Sinovac için iki doz yapılmış olması ve üzerinden en az 14 gün geçmesi gerekiyor. Corona virüsü hastalığı geçirmiş yolcuların karantina süresini tamamlamış ve hastalığın atlatılmasından 180 gün geçmemiş olması gerekiyor.

İki doz corona virüsü aşısı olmayan ve hastalık geçirmeyen yolcular için ise PCR testi ibraz etmek zorunluluğu getirildi. Yolcuların planlanan uçuştan maksimum 48 saat öncesinde negatif PCR testini ibraz etmesi ve HES uygulamasında görülmesi isteniyor.

[old_news_related_template title="İçişleri Bakanlığı'ndan 81 ile genelge" desc="İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine 'Ülkeye Giriş Tedbirleri' konulu genelge gönderdi. Buna göre, halihazırda durdurulmuş olan Brezilya, Güney Afrika, Nepal ve Sri Lanka uçuşlarına ilişkin uygulama yeni bir karar alınıncaya kadar aynen devam edecek ve bu ülkelerden Türkiye'ye doğrudan seyahat edilmesine izin verilmeyecek." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/03/iecrop/icisleri_16_9_1630652664.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/icisleri-bakanligindan-81-ile-genelge-2-6628178/"]