TELE 1 ekranlarında Demokrasi Arenası programını, yangın bölgesi Muğla’nın Menteşe ilçesinde sunan SÖZCÜ yazarı Uğur Dündar, hastaneye götürülen Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek’in sağlık durumunu açıkladı.

"CİĞERLERİNDEKİ RAHATSIZLIK NÜKSETTİ"

Muhittin Böcek'in Türkiye’de COVID-19 hastalığını geçirenlerden olduğunu hatırlatan Dündar, şöyle konuştu:

* Kendisi aylarca ölümle yaşam arasındaki o çok ince çizgide gidip geldi. Doktorların olağanüstü çabaları ve kendisinin hayata çok sıkı sarılmasıyla atlattığı bu hastalığı, makamına döndü. Hastalığı hiç yaşamamış gibi dört elle işine sarıldı.

* Doktorlarının ‘Sen ciğerlerinden çok ciddi sıkıntılar yaşadın, yangın bölgesine gitmemelisin, o dumanları solumamalısın, aksi takdirde hayatın ciddi anlamda tehlikeye girer’ demelerine karşın, ‘Beni bu koltuğa layık görenler ölüm kalım savaşı verirlerken ben koltuğumda oturamam deyip’ yangın bölgesine koşan bir büyükşehir belediye başkanı.

* Maalesef ciğerlerindeki rahatsızlığı tekrar nüksettiği için kendisi bu akşam hastaneye götürüldü. Doktorları tarafından çağrıldı. Orada tetkikler yapıldı.

* Oksijen takviyesi ile mutlaka istirahat etmesi gerektiği kendisine bildirildi. O da belki 1-2 gün dinlenme fırsatı bulacak. Kendisine çok geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.



"DOKTORLARIM 'DUMANDAN GERİDE DUR' DEMESİNE RAĞMEN AYRILMADIM"

Muhittin Böcek, önceki günlerde yaptığı bir açıklamada, “Doktorlarım ‘duman, yangından geride durman lazım’ demesine rağmen hiç ayrılmadım, ayrılmayacağım da. Yangın sönene kadar buradayım” demişti.

Uğur Dündar'ın sunduğu Demokrasi Arenası'nın bugünkü konukları, sanatçı Haluk Levent, CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, CHP Muğla Milletvekili Süleyman Girgin, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban, Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat ve Marmaris Belediye Başkanı Mehmet Oktay oldu.

"İHALE İLE SINIR KORUNUR MU?"

Türk Hava Kurumu'nda kullanılmayan uçaklar tartışmasıyla ilgili Uğur Dündar, şöyle konuştu:

* Orman Bakanlığı’nca Rusya’dan kiralanan, uzun gövdeli, manevra kabiliyeti zor, bizim coğrafyamızda engebeli arazilerde vadilere kolay kolay giriş yapamayacak, bu nedenle yukarıdan uçmak zorunda kalan, bıraktığı su yüksekten bırakıldığı için buharlaşma nedeniyle yangının söndürülmesine katkı sağlayamayan uçaklar. O nedenle THK’nin uçakları fevkalade önem kazanıyor.

* Belki daha az su taşıyorlar Rus uçaklarına oranla ama vadilere rahatlıkla giriyorlar. Ayrıca bir Rus pilotu, THK’nin pilotu gibi yurtsever duygularla neredeyse canını feda etmeyi göze alarak, bu coğrafyanın insanı olarak, bu coğrafyayı çok iyi tanıyan hava personeli olarak onların göstereceği performansla Rus pilotlarının göstereceği çaba aynı ölçüde olmaz.

* O nedenle bu yangında THK uçakları mutlaka devreye sokulmalıydı. İhale ile sınır korunur mu? Toprak da, orman da ihaleyle korunamaz. Orman beka meselesidir.

"YANGIN 100 KM GELDİ"

Devam eden yangınlar hakkında bilgilendirmede bulunan Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş, “Menteşe’mizde 4 günden bu yana yangınlar devam ediyor. Bunun çıkışı Aydın’a bağlı Bozdağ ilçesi. 3 ilçeyi dolaşıp geldi. Yaklaşık 100 km civarında. Kozağaç ve İkizce bölgesinde yangınlar tamamen söndü. Diğer yerlerde yangınlar devam ediyor" dedi.

HALUK LEVENT: YAPILMASI GEREKENİ YAPIYORUZ

Toplanan bağışlarla Fransa'daki bir şirketten yangın söndürme helikopteri kiralayan AHBAP kurucusu Haluk Levent de programa bağlanarak süreci şöyle anlattı:

* Biz AHBAP’lar olarak elimizden ne gelirse yapmaya çalıştık. Türkiye’de yapılması gerekeni yaptığımız an muazzam övgüler alıyoruz. Dernek dediğiniz yardım eder. Bizler bunu şeffaflıkla yaptığımız zaman muazzam övgüler alıyoruz.

* Bizim çok övgü almamız su şoru işaretini yarattı: Türkiye’de dernekçilik, vakıfçılık çok yara almış durumda. Biz böyle anlıyoruz.

* Derneğe gelen paraların neye kullanıldığını çok şeffaf anlattığımız için alkış alıyoruz. Ama biz memur gibi vazifemizi yapıyoruz. Helikopter mevzusu da böyle. Her taraf yanıyor ve derneğe para geldi. ‘Yangınlar için kullanın’ diyor vatandaş. ‘Biz helikopter kiralayalım’ dedik. Birkaç iş adamı, ‘İmkansız’ dedi.

* Tarım ve Orman Bakanlığı’nı aradım. ‘Helikopter kiralayacağım’ dedim. ‘Hay hay’ dediler. Şaşırdım. 'Hangi ülkeden geleceğini, hangi tip uçak olacağını, ne zaman geleceğini bize lütfen bildirin, biz size izin verelim’ dediler.

* Kazakistan’dan bir firmayla görüştük. Firmayla önce 900 bin dolara anlaştık. Her şey tamamdı. Heyecanla duyurdum. Kazakistan’daki firma 700 bin dolar ekstra ücret istedi. Çok şaşkın durumdaydık.

* 16 saatlik bir WhatsApp görüşmelerinin ardından biz aynı gün yola çıkarttık, daha ucuz 710 bin euroya en az 50-60 saat olacak şekilde helikopteri kiraladık. Helikopterimiz şu anda havaalanında. Çok mutluyuz.

UÇAK KİRALANACAK

Haluk Levent, yangın söndürme uçağını da Türkiye'ye getireceklerini ilk kez duyurarak, "Bir iki sponsor bulduk, yangın uçağı götürüyoruz. İlk kez buradan söylüyorum. Yangınlar umarım hemen biter. Yangın başladığında hazır olacak yangın uçağı kiralıyoruz. Dernekten para çıkmadan tamamen sponsorla" şeklinde konuştu.



"YANGINDA BİLE PARTİZANLIK YAPTILAR"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ali Öztunç, şunları söyledi:

* Yangın Marmaris’te. Bakanlar koordinasyon toplantısına Marmaris Belediye Başkanı’nı çağırmıyor. Bodrum ve Milas belediye başkanlarını da çağırmıyorlar. Ama AKP Antalya Milletvekil, Orman Genel Müdürlüğü’nün helikopterine binmiş, helikopterle cirit atıyor.

* Sayın Erdoğan belediyeleri suçluyor, kendi milletvekilleri Orman Genel Müdürlüğü’ne ait helikopterle çıkıp yaylalara iniyor, vatandaşa siyaset yapıyor, partizanlık yapıyorlar.

* CHP’li belediye başkanları diye çağırmıyor, partizanlık yapıyorlar. Yangında bile partizanlık yapan bir cumhurbaşkanımız var.

"60'DAN FAZLA BELEDİYE YARDIM GÖNDERDİ"

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise, “Bu sistem ve koordinasyonla ilgili önemli sorunumuz var. Koordinasyonda bütün güçlerin bir arada, kendi sorumluluk alanları içerisinde muktedir olması ama bir sistemin parçası olması lazım. Birbirleriyle olan ilişkilerinin çok iyi koordine edilmesi, ortada kalan hizmet olmaması gerekli. Koordinasyonda önemli bir sıkıntı vardı. Biz bunları dile getirdik" dedi.

Muğla Büyükşehir Belediyesi'nin yurt dışından kiralayarak filoya kattığı helikopter için Gürün, "‘Havada sadece 2-3 helikopter varsa biz bir şey yapmalıyız’ dedik. WWF ile ilişki kurduk. Onlar da memnuniyetle bu talebimize karşılık verdiler. Kiralamanın dışında prosedürlerin tamamlanıp, onun Türkiye girişinin müsaade edilmesi gerekiyordu. Onunla ilgili de Orman Bakanlığı engel çıkarmadan prosedürün tamamlanmasını sağladı" diyerek süreci anlattı.

Gürün, yangın söndürme çalışmalarında Muğla'ya şu ana kadar 17 büyükşehir belediyesi, 50'ye yakın il-ilçe belediyeleri ve Muğla’daki 13 ilçe belediyesinin katkı sağladığını açıkladı.

[old_news_related_template title="Hastaneye giden Muhittin Böcek'in sağlık durumu hakkında oğlundan açıklama" desc="Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, kendisini yorgun ve halsiz hissetmesi üzerine, Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne giderek, tetkiklerini yaptırdı. Başkan Böcek'in sağlık durumunun iyi olduğu öğrenildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/07/iecrop/muhittin-bocek-dha-1_16_9_1628347599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hastaneye-giden-muhittin-bocekin-saglik-durumu-hakkinda-oglundan-aciklama-6580787/"]

[old_news_related_template title="Haluk Levent: AHBAP olarak Kazakistan'dan helikopter kiralıyoruz" desc="Haluk Levent, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda kurucusu olduğu AHBAP Derneği vasıtasıyla Kazakistan'dan yangın söndürme helikopteri kiraladıklarını duyurdu. Şarkıcı, helikopterin Orman Müdürlüğü ekipleriyle kordineli olarak çalışacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/05/iecrop/haluklevent.ahbap__16_9_1628142139.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/magazin-haberleri/haluk-levent-ahbap-olarak-kazakistandan-helikopter-kiraliyoruz/"]