10 Aralık'tan bugüne kadar Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde 15 kişi sahte içki yüzünden can verdi. Alarma geçen Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ekipleri 81 ilde 'Zehir' adlı operasyonu başlattı.

15 ARALIK

İstanbul: Esenyurt'ta sahte içkiden zehirlenen Türkmenistan uyruklu Jobborkul Rakhmonov kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.  Aynı mahallede yaşadıkları öğrenilen 2 kişinin yoğun bakımdaki tedavileri sürüyor. 30 yaşındaki Rakhmonov'un sahte içkiyi aldığı adreslere yapılan baskında 3 kişi gözaltına alındı.

14 ARALIK

Erzincan: Metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan dört kişiden Halil Başer (72) yaşamını yitirdi. İçtikleri sahte içki yüzünden alkol komasına giren A.G.Y.A. ve K.B.'nin tedavileri sürüyor.

13 ARALIK

İstanbul: Avcılar'da bir tekel bayisinden 80 TL'ye 50 cl'lik sahte içki alan İbrahim Kaşıkçı gece saatlerinde evinde fenalaştı. Kızının 112'yi aramasıyla hastaneye kaldırılan 52 yaşındaki Kaşıkçı hayatını kaybetti. Tekel bayisinde yapılan aramada 200 şişe sahte içki gele geçirildi, dükkanın sahibi suçunu itiraf ederek, sahte içkileri aldığı kişinin ismin verdi.

Yalova: Çınarcık ilçesinde metil alkolden yaptıkları içkiyi içen Ekrem T. (56) iş yerinde ve yakın arkadaşı Mehmet Y. (66) ise evinde ölü bulundu. Yakınları, iki arkadaşın uzun süredir kendileri için içki ürettiklerini söyledi.

12 ARALIK

Antalya: Kepez ilçesinde oto tamirciliği yapan Abidin Uçurum iş yerinde fenalaştı. Gözlerinin görmediğini söyleyen Uçurum, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.

11 ARALIK

Kahramanmaraş: İçki içtikten sonra rahatsızlanan 7 kişi hastanelere başvurdu. Şahin Büyüksakallı (55), Abdullah Çam (62), Ali Kalaycı (71) ve Aytekin Karagenç (65) yaşamını yitirdi. İl Emniyet Müdürü Salim Cebeloğlu, zehirlenen kişilerin internet üzerinden etil alkol siparişi verdiklerini tespit ettiklerini söyledi.

İstanbul: Fatih'te arkadaşlarıyla birlikte doğum günü partisi veren İstanbul Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi öğrencisi Kemal Ahmedenov evinde ölü olarak bulundu. 32 yaşındaki Türkmenistan uyruklu Ahmedenov'un ölüm nedeninin sahte içki olduğu ortaya çıktı.

10 ARALIK

Sivas: Zara ilçesinde sahte içkiden zehirlenen Şakir Deliktaş (62), Bülent Ekici (62), M.K. ve Güler Kılıç hayatını kaybetti. 6 kişinin tedavisi sürerken; metil alkol kullanılarak sahte rakı yaptıkları iddia edilen 2 kişi gözaltına alındı.

342 ADRESTE ARAMA YAPILDI

Ekipler, içki üretimi yapılan yasa dışı imalathaneleri deşifre etmek, ülkede satılan sahte ve kaçak içkinin tüketiciye ulaşmasını engellemek amacıyla sahte veya kaçak içki üretimi ve sevki yapan suç gruplarına yönelik 81 ilde 'Zehir' adlı operasyonu başlattı.

Operasyonda; yasa dışı imalathane ve depo olarak kullanılan, yetkisiz etil alkol satışı yapılan 342 adreste arama yapıldı.

Aramalarda şu ana kadar 31 bin 343 litre sahte ve kaçak içki, 5 bin 220 etiket, 102 sahte bandrol ve 61 şişe alkol aroması ele geçirildi. Hakkında gözaltı kararı verilen 60 şüphelinin yakalanmasına yönelik çalışma başlatıldı.

METANOL ZEHİRLENMESİ

Yetkililer, zehirlenmelere sebep olan içlilerin, daha çok pet şişe ile satılan içkiler olduğunu belirtti. Uzmanlara göre, merdiven altı imalathanelerde sahte içki üreten şebekeler, etil alkol yerine daha çok metil alkol ve tersiyer butil alkol kullanıyor. Metil alkol daha çok sanayide, TBA (tersiyer butil alkol) ise ağırlıklı olarak kolonya imalatında kullanılıyor.

Ölüm, görme kaybı, organ yetmezliği gibi sağlık sorunlarına metil alkol sebep oluyor. Etil alkolden üretilmesi gereken içkiyi insan hayatını hiçe sayarak metil alkolden üreten sahtekarların, ölümlerin bir numaralı sorumlusu olduğu biliniyor. Metil alkol içerisindeki metanol, vücut içerisinde zehire dönüşerek ölüme sebebiyet veriyor.



TBA VE METİL ALKOL

Ülkemizde sahte içkilerin yaklaşık yüzde 70’i TBA ile üretiliyor. Daha çok kolonya üretiminde kullanılan TBA kullanımında ölüm vakası sık görülmese de, mide bulantısı, baş ağrısı, uzun zamanda organ iflası gibi sorunlara sebep oluyor. Ancak uzmanlar son dönemlerde ele geçirilen numunelerde TBA yoğunluklu numunelerde metil alkol de bulunduğu da belirtiliyor. Bu durumun ise ölüme sebep olduğu ifade ediliyor.

BU BELİRİTLER VARSA HASTANEYE KOŞUN

Uzmanlar, alkol alan kişilerin, mide bulantısı, bilinç bulanıklığı, karlı ve çift görme, görme kaybı, karın ağrısı gibi durumlarda acil hastaneye gidilmesi gerektiğini belirtiyor.

[old_news_related_template title="Erzincan'da sahte içki içen 4 kişiden 1'i öldü, 1'i görme yetisini kaybetti" desc="Erzincan'da, metil alkol zehirlenmesi şüphesiyle hastaneye kaldırılan 4 kişiden Halil Başer (72) yaşamını yitirdi, 1'i görme yetisini kaybeden 3 kişinin tedavisi sürüyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/14/iecrop/icki-233_16_9_1639506053.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/erzincanda-sahte-icki-icen-4-kisiden-1i-oldu-1i-gorme-yetisini-kaybetti-6827601/"]