Şekeri bıraktıktan 1 saat sonra vücudunuza neler olur?


Öncelikle şeker yemeyi kestikten yaklaşık birkaç saat sonra canınızın şekerli bir şey isteyeceğini bilmeniz gerek. Çünkü şeker bağımlılık yapar ve beynin ödül merkezinde bir uyuşturucu gibi dopamin tepkisini harekete geçirir. Günlük tükettiğiniz şeker miktarına bağlı olarak, kan şekeri seviyelerinizde değişken düşüşler, terleme, titreme, sinirli huysuzluk, açlık ve üzüntü yaşayabilirsiniz. Bu semptomları lifli taze sebzeler, antienflamatuar protein kaynakları ve sağlıklı yağlar ile azaltılabilir.


1 gün sonra


Şeker tüketmeyi bıraktıktan hemen sonraki günler en zor geçen günlerdir. Baş ağrıları ve enerji seviyelerinde düşüş gibi yoksunluk benzeri semptomlarınız olabilir. Sigara bırakan bir tiryaki nasıl güçlü istek krizleriyle savaşıyorsa şeker bırakan insanlar da tatlı bir şey için güçlü bir istek duyar. Fakat güzel haber şu ki şekeri bıraktıktan bir gün sonra bile vücudunuz kendini iyileştirmeye başlar. Şeker, bağırsak sağlığınızı etkileyebilecek zararlı mikroorganizmaları besler. İşlenmiş şekeri kesmek ise bu mikroorganizmaları kontrol altında tutmaya yardımcı olur.



1 hafta sonra


Şekeri bıraktıktan bir hafta sonra insülin seviyelerindeki ve enflamatuar (iltihap) tepkilerdeki gelişmelerle başlayarak vücudunuz hızla kendini onarmaya başlar. 72 saat içinde, insülin seviyeleriniz stabilize olmaya başladığında, diğer hormonlar da (yağ depolama ile ilgili olanlar gibi) normal seviyelere döner. Ciltte parlaklık artar ve yüzdeki şişlikler inmeye başlar.


30 gün sonra


Stabil kan şekeri seviyesi, gelişmiş zihinsel berraklık, doğal kilo kaybı ve iyileştirilmiş bağırsak sağlığı şekeri bıraktıktan 30 gün sonra en net şekilde gözlemlenen sonuçlardan en önemlileridir. Bağırsağa “ikinci beyin” diyen bilim adamları sağlıklı bir bağırsağın vücuttaki iltihabı ve birçok sağlık sorunu için genel riski azalttığını da belirtiyorlar. 


6 Ay Sonra


Sabit kan şekeri seviyelerine sahip olduğunuzda, özellikle inatçı karın yağları başta olmak üzere vücudunuzdaki yağ oranı azalır. 6 ay şeker tüketmemek sizi hem daha fit ve sağlıklı hale getirir hem de tip 3 diyabet, kardiyovasküler hastalıklar ve erken yaşlanma risklerinden uzaklaştırır. Daha da önemlisi, 6 ay şeker tüketmezseniz artık canınızın hiç şeker istemediğini hatta tüketmeniz durumunda ağız tadını bozduğunu da göreceksiniz.


1 yıl sonra


Günlük diyetinizden şeker çıkarıldığında cilt kalitesi artar, akneler, tahriş ve ince çizgiler azalır. Diyabet gibi önlenebilir hastalıkların yanı sıra kalp krizi ve felç riskinin genel riskinde bir azalma görülür; aynı zamanda yaşam kaliteniz ve yaşam sürenizi de artar.


[old_news_related_template title="Şekerin sağlığımıza 10 önemli zararı" desc="Şeker günümüzde en çok tükettiğimiz besin maddelerinden biri. Her gün birçok kez çayımıza, kahvemize attığımız şeker, yediğimiz tatlılar ve içtiğimiz gazlı içeceklerin yanı sıra içeriğini bilmediğimiz paketli gıdalarda da bulunuyor. Dolayısıyla şeker tüketirken yaşadığımız en büyük sorun, günde ne kadar tükettiğimiz konusunda net bir fikrimizin olmaması. Zira şekerin fazla tüketimi kanser riskini artırma ve vücudun savunma sistemini zayıflatma gibi pek çok zarar veriyor. İşte şekerin yol açtığı 10 önemli zarar..." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2017/09/880seker-zararlari-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/sekerin-sagligimiza-10-onemli-zarari-2/"]

[old_news_related_template title="Yeni başlayanlar için Akdeniz diyeti: kapsamlı bir kılavuz ve örnek yemek planı" desc="Diyet ve beslenme söz konusu olduğunda, tüm uzmanların hemfikir olduğu tek şey, sağlık için izlenecek en iyi diyet konusunda evrensel olarak kabul edilmiş bir fikir birliği olmadığıdır. Hangi yiyeceklerin yenmesi ve yenmemesi gerektiği, en iyi nasıl kilo verileceği, farklı makro besinlerin hangi oranlarda tüketileceği ve benzeri konularda pek çok farklı yöntem vardır. Bununla birlikte doktorlar ve beslenme uzmanları tavsiyelerinde anlaşmazlık içinde olsa da, çoğu rutin olarak Akdeniz diyetini oradaki en sağlıklı diyetlerden biri olarak adlandırıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/07/iecrop/meal-2834549_1920_16_9_1631019671.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/yeni-baslayanlar-icin-akdeniz-diyeti-kapsamli-bir-kilavuz-ve-ornek-yemek-plani-6635983/"]