Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki araştırmacılar tarafından yapılan yeni bir araştırma bilim dünyasını birbirine kattı...

Çalışma, kalabalık alanlarda maske takarken 15 metre dahi mesafe koyulsa havadaki patojenlere karşı güvenli bir ortam olup olmadığını sorgularken MIT profesörü Martin Bazant'ın CNBC'ye söylediği, "1,5 metre kuralının gerçekten pek bir faydası olmadığını savunuyoruz, özellikle de insanlar maske takarken. Gerçekten fiziksel bir temeli yok; çünkü bir kişinin maske takarken soluduğu hava yükselme eğiliminde ve yükselen hava odanın başka bir yerine iner, böylece uzakta da olsanız ortalama uzaklıktaki bir insandan daha fazla maruz kalabilirsiniz" açıklamaları gündem oldu.

"Sosyal mesafenin fiziksel bir temeli yok; çünkü bir kişinin maske takarken soluduğu hava yükselme eğiliminde ve yükselen hava odanın başka bir yerine iner, böylece uzakta da olsanız ortalama uzaklıktaki bir insandan daha fazla maruz kalabilirsiniz.”


KOŞULLAR SAĞLANIYORSA MEKANLARIN KAPATILMASINA GEREK YOK

Fakat, Bazant bir süre sonra bu açıklamaların CNBC'de doğru yer bulmadığını açıklayarak konuya açıklık getirdi.

Bazant, açıklamalarının yanlış yorumladığını söyleyerek sosyal mesafe kurallarının yanı sıra başka önlemler de alınması gerektiğini duyurdu.

"Alan yeterince büyükse, havalandırma iyiyse insanlar o alanlarda tam kapasitede bile güvenli bir şekilde bulunabilirler."


TEKSAS MASKEYİ İLK KALDIRMIŞTI

Tamamen yeniden açılan Teksas ve Florida, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri verilerine göre COVID-19 kısıtlamaları ve maske zorunlulukları olan Michigan, Pennsylvania ve New York'tan daha az corona virüsü vakası bildiriyor.

Texas Valisi Greg Abbott, 10 Mart'ta maske zorunluluğunu sona erdirdi ve eyaleti tamamen yeniden açtı. Florida'da da Vali Ron DeSantis, işletmelerin Eylül ayında tamamen yeniden açılmasına izin verdi.

Bununla birlikte, son birkaç haftadır COVID-19 vakalarında günlük artışa neden olan Pennsylvania, New York ve Michigan için hala kısıtlamalar devam ediyor.

Hastalık Kontrol Merkezlerinin verilerine göre Michigan, son yedi günde 100.000'de 390,2 virüs vakası bildirdi. Pennsylvania'daki sağlık yetkilileri, son yedi günde 100.000'de 221,4 vaka bildirdi. Sadece New York City, son yedi günde 100.000'de 206.1 vaka kaydetti ve eyaletin geri kalanı geçen hafta 100.000'de 176.4 vaka bildirdi.

Ayrıca herhangi bir kısıtlamanın olmadığı eyaletlerde, vakaların daha düşük olduğu görülüyor. Teksas sağlık yetkilileri son yedi günde 100.000'de 70.4 vaka bildirdi, Florida ise geçen hafta 100.000'de 186.8 vaka kaydetti.

Dr. Paul: “Çok endişeliyim, çünkü o ikinci doza ihtiyacınız var”


İKİNCİ DOZ AŞIYI DA OLMANIZ GEREKİYOR

Bu gelişmeyle birlikte doktorlar aşılamanın virüse karşı önemini yeniden belirtiyorlar. Özellikle ilk doz aşının kendileri için yeterli olduğunu düşünen insanlara seslenen Pennsylvania Üniversitesi'nde profesör olan Dr. Paul “Çok endişeliyim, çünkü o ikinci doza ihtiyacınız var” dedi.

Bazı eyaletler, insanların aşılarla ilgilenmediğini ve aşı teslimatlarını geri çevirmek zorunda kaldıklarını da belirtiyorlar. Louisiana, federal hükümetten COVID-19 aşısını istemeyi bıraktı. Kansas eyaletlerinin yaklaşık dörtte üçü, geçen ay içinde en az bir kez yeni aşı sevkiyatlarını geri çevirdi.