İvermektin, dünyanın her yerinde rahatça ulaşabilen ve uygun fiyatlı olan Nobel ödüllü bir ilaç olarak biliniyor. İvermektin'in hap versiyonu, uzun yıllar yaygın olarak görülen körlüğe çare olurken, insanların uzuvlarında ve cinsel organlarında oluşabilecek enfeksiyonların da tedavisinde kullanılıyordu. Aynı zamanda, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) de onayını alan Ivermectin, daha önce AIDS ve grip gibi virüs kaynaklı hastalıkların tedavisinde kullanılıyordu. Öte yandan, merhem olarak satılan versiyonu da halen çocuklarda bit, pire gibi böcek istilaların tedavisinde kullanılıyor.

Ancak ABD'de 'umut tacirleri' İvermektin'i corona virüse karşı 'mucize tedavi' olarak sunmaya başladı. Wisconsin Üniversitesi Tıp Merkezi'nde görev yapan Dr. Pierre Kory ve Dr. Paul Marik, İvermektin'in Covid-19'un tedavisinde kullanılması gerektiğini savunurken, yine virüse karşı koruyucu etkisi olduğunu öne sürüyor.

MİLYONLARCA İNSAN İNANIYOR

'Front Line COVID-19 Critical Care Alliance' (FLCCC) isimli bir vakıf kuran ikili, İvermektin'in Covid-19'a karşı en etkili ilaç olduğunu savunuyor. Kory, geçen aralık ayında Senato iç güvenlik komitesi üyelerine verdiği demeçte, "Ivermektin'in, Covid-19'a karşı 'mucize bir ilaç' olduğunu savunmuş ve bu ilacın hastalığın her aşamasında etkili olduğunun araştırmalarla kanıtlandığını öne sürmüştü.

Ancak Kory ve Marik, FLCCCK Vakfı aracılığıyla milyonlarca insanı (podcast sunucusu Joe Rogan da dahil) İvermektin ile Covid-19'un tedavi edilebileceğine inandırdı. Bunun için gösterilen belgelerin ise gerçek olmadığı belirtildi.

Uzmanlar, bu iki doktor ve benzer 'umut tacirleri' hakkında uyarıyor. Covid-19'un kesin bir tedavi yönteminin olmadığı belirtilirken, İvermektin ile Covid-19'un tedavisi gibi bir şeyin mümkün olmadığı da vurgulandı.

[old_news_related_template title="Hamileler covid aşısı olabilir mi, hangi aşıyı olmalı?" desc="Sırası gelmiş hamile ve emziren anneler aşı olma öncesinde olası yan etkileri ve benzeri sebeplerden dolayı endişe duyabiliyor. Uzmanlar ise annelerin aşı olmalarını tavsiye ediyor. Aşı hakkı tanınan vatandaşlar ister Sinovac, isterse de Biontech aşısı olabiliyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/17/iecrop/hamilelik-asi-shutter_16_9_1631883506.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hamileler-covid-asisi-olabilir-mi-hangi-asiyi-olmali-6654905/"]

[old_news_related_template title="Aşı olmakta direndi, 11 ayda 3 kez coronaya yakalandı" desc="Jale Düşmezer (51), son 11 ay içerisinde 3 kez coronoya yakalandı. En son 3 ay önce hastalığa yakalanan ve yoğun bakım ünitesinde tedavisi süren, boğazından hortumla beslendiği için konuşamayan Jale aşı konusunda ne düşündüğünün sorulması üzerine, sol  elinin baş parmağını kaldırarak cevap verdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/17/iecrop/asi-corona-foto-dha_16_9_1631878437.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/asi-olmakta-direndi-11-ayda-3-kez-coronaya-yakalandi-6654685/"]