Geçtiğimiz hafta ilk kez Güney Afrika’da belirlenen Omicron, dünya genelinde hızla yayılırken, akciğer sağlığı hekimlerinin örgütü TÜSAD, ülkemizde bir Omicron vakası görülmeden önlemler alınması gerektiği uyarısı yaptı.

TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu Başkanı Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, “Şu aşamada panik yapmaya gerek yok ama özellikle riskli bölgelerden gelen kişilere havalimanlarına tarama ve izolasyon uygulanmalı” dedi.

“mRNA  AŞILARI YÜZDE 90 ETKİLİ”

Kömürcüoğlu, Omicron ilgili alınması gereken önlemleri,

“Hatırlarsak Delta varyantı 2 ay içine dünya çapında ve ülkemizde yaygınlaşmıştı.  Yeni Omicron varyantının ülkemize girişini ve yaygınlaşmasını geciktirmek için, başta Afrika ülkeleri olmak üzere özellikle Avrupa’dan Almanya, İngiltere ve Rusya gibi çok hızlı vaka artışı yaşanılan yerlerden ülkemize gelişlerde tarama ve izolasyon önlemlerinin düzenlenmesi gerekiyor.

İlk veriler mRNA aşılarının Omicron’a karşı yüzde 90 etkili olarak açıklandı. 3. doz olanlarda ise etkinlik oranı yüzde 93, yani oldukça etkili. Delta varyantında bu etkinlik yüzde 95 idi. Delta’ya göre Omicron 1,3 kat daha bulaştırıcı. Bu nedenle 3. doz aşıların yapılması çok önem kazanıyor. Aşılama hızlanılmalı ve çocuklarda da aşılama yaşı düşürülmeli” ifadeleri ile dile getirdi.

KOLAY VE HIZLICA BULAŞIYOR

Doç. Dr. Berna Kömürcüoğlu, Omicron’un neden endişe verici bir varyant türü olarak kabul edildiğini şöyle açıkladı:

“Güney Afrika deneyiminde hastalığın aşırı yorgunluk ve başağrısı ama genelde daha hafif seyrettiği, tat-koku alma bozukluğunun olmadığı bildirildi. Ancak Omicron ‘S’ spike proteinde 32 farklı mutasyon içeriyor ve Covid-19’un ilk tanımlanmasından günümüze en kompleks mutasyonlara sahip varyant olarak da kabul ediliyor.

Spike proteindeki mutasyonlar ile kolay ve hızlı bulaşma ve hücreye daha fazla tutunma potansiyeli olabileceği düşünülüyor. Mevcut aşıların etkinliğinde azalma ve antikordan kaçma özelliği taşıyabilir. Bu nedenle dünya genelinde uyarılar ve özellikle Afrika ülkelerine seyahat kısıtlamaları konulmaya başladı.”

AŞILAMA ORANLARI ARTMALI

Bireysel önlemlerin her zaman önemini koruduğunu vurgulayan Kömürcüoğlu, bu konuda da şu ifadeleri kullandı:

“Kış mevsimine girdiğimiz bu günlerde kapalı alanlarda etkili maske kullanımı, mesafeye dikkat etmek ve aşılarımızı tam doza tamamlamak en önemli tedbirler.  Aşılamada 3. dozları özellikle vurgulamak istiyorum; kesinlikle ihmal edilememeli ve hızlanmalıyız.

Dünya çapında aşılama belirli oranlara ulaşmadıkça yeni varyantların oluşumunu engellemek imkânsız gibi görünüyor. DSÖ pandeminin aşısızların pandemisi olacağını belirtmişti, yeni varyantla salgın seyrine maalesef tekrar başa dönüş oluyor.

Bu nedenle pandeminin 2. Yılını doldururken aşıların artık etkinliği çok net ve Corona ile mücadele aşının önemi artık tartışılır bir konu olmaktan çıkmalı ve aşılamada tekrar artış sağlanmaya yönelik kampanyalar yapılarak  bir an önce istenen seviyeye çıkmalı.”

[old_news_related_template title="Dünyayı alarma geçirmişti: Omicron varyantı bilinenden önce ortaya çıkmış" desc="Tüm dünyayı alarma geçiren Omicron varyantı ile ilgili çok kritik bir açıklama yapıldı. Nijerya, Omicron varyantının bilinenden çok daha önce ortaya çıktığını saptadıklarını açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/01/iecrop/italya-reuters_16_9_1638164090-880x495-1_16_9_1638356406.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/1-haftada-dunyayi-alarma-gecirmisti-omicron-varyanti-bilinenden-once-ortaya-cikmis-6801457/"]

[old_news_related_template title="Omicron varyantı açıklaması: Son 6 ayda iki doz aşı olanlar güvende" desc="Corona virüsünün bu güne kadar en çok mutasyona uğramış varyantı olan Omicron varyantı ile ilgili dikkat çekici bir açıklama İsrail'den geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/01/iecrop/ugursahin-reuters_16_9_1638335916.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/omicron-varyanti-aciklamasi-son-6-ayda-iki-doz-asi-olanlar-guvende-6800638/"]

[old_news_related_template title="Omicron varyantında son durum: En az 18 ülkede tespit edildi, 70'ten fazla ülke sınırlarını kapadı" desc="Corona virüsü salgınının bu zamana kadar en çok mutasyona uğrayan varyantı olarak bilinen Omicron varyantı Dünya'da endişe yaratmaya devam ediyor... Bilim insanları ve biyoteknoloji şirketleri mevcut aşıların yeni varyanta karşı etkisini incelemeye devam ederken aralarında Türkiye'nin de olduğu 70'ten fazla ülke sınırlarını kapadı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/11/30/iecrop/havalimani-reuters1_16_9_1638271449.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/dunya/omicron-varyantinda-son-durum-en-az-18-ulkede-tespit-edildi-70ten-fazla-ulke-sinirlarini-kapadi-6799343/"]