ABD'de yer alan Chicago Üniversitesi'nde yapılan son araştırmalar, hava kirliliğinin; sigara içmeye, HIV/AIDS'e, araba kazalarına ve hatta corona virüs pandemisine oranla insan hayatına daha büyük tehdit oluşturduğunu ortaya koydu.

Araştırmacılar, Hindistan'ın hava kirliliği açısından kritik seviyede olduğunu bildirirken, burada ortalama bir vatandaşın 6 yıl daha erken hayatını kaybettiği belirlendi. Son yedi yılda hava kirliliğini azaltan Çin'de ise kirli havanın halkın ömrünü 2,6 yıl azalttığı ortaya çıkarıldı.
Bilim insanları, iklim krizinin orman yangınlarına neden olarak hava kirliliğine katkıda bulunduğunu ve bir kısır döngü oluşturduğunu söyledi.

Chicago Üniversitesi'nden Prof. Michael Greenstone, "Hava kirliliği, gezegendeki insan sağlığına yönelik en büyük dış tehdittir" dedi. Greenstone, büyük ülkelerin bu duruma nasıl izin verdiğine şaşırdıklarını da ifade etti.

2013 yılında “kirliliğe karşı savaş” başlatan Çin, hava kirliliği seviyelerini yüzde 29 oranında azalttı. Bilim insanları, kesintilerin devam ettiği varsayıldığında, insan ömrüne ortalama 1,5 yıl ekleneceğini söylüyor.

[old_news_related_template title="Hava kirliliği, akıl hastalıklarını tetikliyor" desc="İngiltere'de yapılan yeni bir araştırma, hava kirliliğine maruz kalmanın zihinsel hastalıklarda artışa yol açtığını ortaya koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/27/iecrop/3500-1_16_9_1630053584.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hava-kirliligi-akil-hastaliklarini-tetikliyor-6616317/"]

[old_news_related_template title="'Hava kirliliğine maruz kalmak organ yetmezliğine kadar götürebilir'" desc="Şehir hayatı ve endüstrileşmenin sonucuyla hava kirliliğinin artmaya başladığını dile getiren uzmanlar, hava kalitesinin önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Ahmet Çabuk ve Prof. Dr. Emir Baki Denkbaş, uzun süre hava kirliliğine maruz kalındığında astım, baş ağrısı, alerjik reaksiyonlar, kalp krizi, kanser, inme, organ yetmezliği gibi farklı pek çok sağlık sorunları risklerinin de arttığını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/03/31/iecrop/hava-kirliligi-shutter_16_9_1617179968.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/hava-kirliligine-maruz-kalmak-organ-yetmezligine-kadar-goturebilir-6344912/"]