PLOS One'da yayınlanan araştırma, katılımcıların tarçın içeren bir şişeyi koklamaları istendikten sonra yaratıcılıklarını artırdığını gösteren ayrıntılara sahip.

İsrail, Rehovot'taki Weizmann Bilim Enstitüsü'nden bilim insanları, çalışmada katılımcıları iki gruba ayırdı. Kontrol grubu ne kokladıklarına dair bilgilendirilirken, diğerleri ise isim verilmeden yaratıcılığı artırıcı bir madde olduğu konusunda bilgilendirildi. Daha sonra, her iki gruba da bazı yaratıcılık testlerini tamamlama görevi verildi.

İlk grup beklendiği gibi bir performans sergilerken; kendilerine özel maddenin verildiği söylenen grup, yaratıcılık testlerinde daha başarılı oldu, daha yeni fikirler verdi ve problem çözmede daha fazla esneklik gösterdi. Yani placebo etkisi görüldü.

Araştırmanın sonuçlarına göre; insanlar daha yaratıcı olacaklarına inanarak, önemli ölçüde daha iyi performans gösterdiler. Araştırmacılar durumu şu sözlerle özetlediler: "Yaratıcılık genellikle bir kişinin bir özelliği olarak görülür; ancak yaratıcılık, beklenti ve motivasyondan etkilenen bir durum olarak da görülebilir. Motivasyon, yaratıcı performansta merkezi bir faktör gibi görünüyor, bu umut verici bir bulgu çünkü motivasyon, örneğin kişinin kendi yeterliliğine olan inancını artırarak desteklenebilir."

Katılımcıların tam yaratıcı potansiyellerini elde etmelerinin plasebo ile ilişkili olduğu ve normalde performanslarının kendi içlerinde yer alan eleştirmenler tarafından kısıtlandıklarına dikkat çektiler: "Plasebo, bu psikolojik engelleri yıkmaya yardımcı oluyor. Bu nedenle, yaratıcı bir şekilde kendinizi kısıtlanmış hissediyorsanız, kendi tarçınınızı bulun."

[old_news_related_template title="Salvador Dali ve Thomas Edison'ın yaratıcılık için kullandıkları teknikler mercek altında" desc="Bilim insanları, mucit Thomas Edison ve sanatçı Salvador Dalí tarafından tercih edilen bir yöntemi mercek altına alıyor. Uzmanlar, yaratıcılığı ortaya çıkarmak ve artırmak için derin uykudan önceki noktada uyanmanın etkilerini araştırıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/12/14/iecrop/dali-depophotos-1_16_9_1639483965.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/salvador-dali-ve-thomas-edisonin-yaraticilik-icin-kullandiklari-teknikler-mercek-altinda-6826925/"]

[old_news_related_template title="9 önemli faydası ile tarçın: her gün tarçın tükettiğinizde vücudunuza neler olur?" desc="Tarçın, eski Mısır ve Çin kadar eski zamanlarda bile dünya çapında birçok kültürde kullanılmıştır. Tarçın sütlaca, kurabiyelere ve unlu mamüllere sadece lezzet katıyor gibi düşünsek de antik çağda yaşayan insanlar tarçını lezzetinden çok tıbbi özellikleri için kullanmışlardı. Çünkü biliyorlardı ki bu baharat vücuda her türlü faydayı sağlama potansiyeline sahiptir. Peki her gün uygun miktarda tarçın tükettiğinizde vücudunuzda neler olur, biliyor musunuz?" image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/10/14/iecrop/shutterstock_584313748_16_9_1634219137.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/9-onemli-faydasi-ile-tarcin-her-gun-tarcin-tukettiginizde-vucudunuza-neler-olur-6706956/"]