Uzay yolculuğu için çalışmalar yapan bilim insanları, uzay seyahatinden sonra da araştırmalarına devam ediyorlar. Yapılan yeni araştırmalarda astronotların Dünya'ya döndükten sonra neden sırt ağrıları çektiklerine odaklanıldı.

Çalışmanın sonuçlarına göre; astronotların yaşadıkları ağırlıksızlık, omurgalarını düzleştirerek uzamalarını sağlarken Dünya'nın yerçekimi bu etkiyi tersine çeviriyor ve bu da ağrıya neden olabiliyor.

Araştırmacılar, geçmiş çalışmaların astronotların yüzde 52'sinin uzay yolculuğunun ilk iki ila beş gününde sırt ağrısı yaşadığını gösterdiğini söyledi.

Ağrıların bir süre sonra genellikle ortadan kaybolduğunu belirtseler de bazılarında siyatik durumların gelişebildiğini söylüyorlar.



Anesthesiology dergisinde çalışmalarının analizleri yayınlanan araştırmacılar, roket yolculuğunun titreşimlerinin de ağrıya neden olabileceğini söyledi: "Ancak spor salonunda egzersiz yapmak bunu önleyebilir ve Uluslararası Uzay İstasyonu artık egzersiz makineleriyle donatıldı."

Baltimore'daki Johns Hopkins Üniversitesi'nden ABD'li ekip, kas gruplarını harekete geçiren direnç kıyafetlerinin de çözümler arasında olduğuna inanıyor.

Çalışma yazarı Profesör Steven Cohen şunları söyledi: "Uzay yolculuklarının sırt ağrısına ilişkin sağladığı içgörüleri, diğer insanlardaki sırt ağrılarını tedavi etmek için kullanılabilir."

[old_news_related_template title="Astronot hastalandı, uzay yürüyüşü ertelendi" desc="NASA, astronotlarından birinin yaşadığı tıbbi sorun nedeniyle Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki uzay yürüyüşünü erteledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/24/iecrop/uzay_yuruyusu-nasa_16_9_1629784430.png" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/astronot-hastalandi-uzay-yuruyusu-ertelendi-6610255/"]

[old_news_related_template title="Rusya'dan ağır suçlama: NASA astronotu uzay istasyonunda delik açtı" desc="Rus Uzay Ajansı Roscosmos'tan NASA'ya ağır bir suçlama geldi. Uzay ajansının iddiasına göre; ABD'li bir astronot, Dünya'ya erken dönebilmek için Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki bir kapsülü sabote etti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/08/16/iecrop/chancellor1-nasa_16_9_1629103430.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2021/teknoloji/rusyadan-agir-suclama-nasa-astronotu-uzay-istasyonunda-delik-acti-6595998/"]

[old_news_related_template title="NASA astronotunun yetiştirdiği biber fideleri çiçek açtı" desc="ABD'li NASA astronotu Megan McArthur, Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) deney amaçlı yetiştirdikleri biber fidelerinin çiçek açtığını paylaştı. McArthur, gelecek hafta çiçeklerin yerini küçük biberlere bırakacağını belirtti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2021/09/04/iecrop/fotodha.nasa__16_9_1630754796.jpeg" link="https://www.sozcu.com.tr/hayatim/yasam-haberleri/nasa-astronotunun-yetistirdigi-biber-fideleri-cicek-acti/"]