SGK başlangıç yılım 1989. 1995 yılına kadar SSK’lı olarak, o tarihten itibaren de Bağ-Kur’lu olarak çalıştım. Prim gün sayım tamamlandı (sanırım fazlam bile var). 11 Şubat 1973 doğumluyum.  Çıkması muhtemel EYT yasasından nasıl ve ne şekilde faydalanabilirim? Ümit Kılıç

Öncelikle EYT yasasının çıkmasının yakın tarihte muhtemel gözükmediğini belirtmeliyim. Her ne kadar son bir hafta bu konu gündemde tutulsa ve EYT mağdurları yeniden umutlandırılsa da Cumhurbaşkanı’nın bu konudaki katı tutumu ve geçmiş söylemleri nedeniyle, okurlarıma verdiğim yanıtlarda hep ihtiyatlı ifadeler kullandım, umut tazeleyici ifadelerden kaçındım.

Yanılmayı çok isterdim ama maalesef yanılmadım. Konu, her türlü medya ortamında her haber bülteninde işlenirken “böyle bir çalışmalarının olmadığına” ilişkin açıklamada bulunmayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın EYT’lilere ilişkin “Yaş şartı yerine getirilmeden emekli olunamayacağı” açıklaması üzerine, “Öncelikli gündemlerinde EYT ile ilgili bir çalışmanın olmadığı” açıklamasında bulundu.

AKP Grup Başkan Vekili de daha önceki söyleminden farklı bir açıklama yaptı ama cümlesinin sonu bir türlü gelmeyince ne dediğini anlayamadığım için buraya alamıyorum.

Sorunun yanıtına dönersek, sigorta başlangıcınız 8 Eylül 1999 tarihinden önce olduğundan emeklilikte yaşa takılanlar kapsamındasınız, yani EYT’lisiniz. Yine tekrarlıyorum, ola ki EYT yasası çıkarsa (!), prim gününüzü tamamlamış olduğunuzdan, siz de yasa hükümlerinden yararlanırsınız.

Ancak bu konuda henüz bir çalışma taslağı bile ortaya çıkmamış olup, konu kulis haberleri üzerinden tartışıldığından, ne şekilde yararlanmanızın mümkün olabileceğini söylemek mümkün değil.

3600 ek gösterge kıdem tazminatını etkileyecek mi?


Ek gösterge 3600 çıkarsa benim gibi kamu işçilerinin kıdem tazminatlarına bir etkisi olur mu? C. Efe

Kıdem tazminatı, aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen çalışma süresinin her tam yılı için 30 günlük ücreti üzerinden ödeniyor. Her bir hizmet yılı için ödenecek tazminat tutarı, en yüksek devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesi tutarını aşamıyor.

Bu bağlamda, kıdem tazminatının alt sınırı asgari ücret, üst sınırı ise en yüksek dereceli devlet memuruna bir hizmet yılı için ödenecek ikramiye tutarı olup, bazı meslek grupları için öngörülen 3600 ek gösterge ile ilgili yasal düzenleme yapıldığında kıdem tazminatına bir etkisi olmayacak.

Dul aylığı alan anneye kızından aylık bağlanır mı?


1946 doğumlu bir yakınım için soruyorum. 1995 yılında kızı, 1996 yılında kocası öldü. Kocasından 1996 yılından beri maaş almakta olup, aldığı aylık asgari ücretin net tutarından azdır. Kira geliri ya da kendi çalışmasından dolayı maaşı yoktur. Oturduğu evin sahibidir. Bu durumda kızından ölüm aylığı talep edebilir mi? M. Çetinkaya

Ana ve babaya vefat eden sigortalı çocuğundan aylık bağlanabilmesi için, diğer çocuklarından hak kazanılan gelir ve aylıklar hariç olmak üzere gelir ve/veya aylık bağlanmamış olması, her türlü kazanç ve irattan elde etmiş olduğu gelirinin asgari ücretin net tutarından daha az olması gerekiyor. Yakınınızın geliri asgari ücretin net tutarından az olsa da eşinden aylık aldığından kızından ölüm aylığı bağlanmaz.