5510 sayılı SSGSS Kanunu’nun 28. maddesinin sekizinci fıkrasına göre; “Emeklilik veya yaşlılık aylığı bağlanması talebinde bulunan kadın sigortalılardan başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunanların, bu kanunun yürürlüğe girdiği tarihten sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte biri, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenir ve eklenen bu süreler emeklilik yaş hadlerinden de indirilmektedir.” Bu haklardan yararlanmak için prim ödeme gün sayısına eklenecek ve emeklilik yaş haddinden indirilecek prim gün sayılarını borçlanmak gerekip gerekmediği hakkında gazetedeki köşenizde bilgilendirirseniz sevinirim.
Hayati Aksu

Başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli çocuğu bulunan kadın sigortalının 1 Ekim 2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayılarının dörtte birinin, prim ödeme gün sayıları toplamına eklenmesi ve eklenen bu sürelerin emeklilik yaş hadlerinden de indirilmesi için borçlanmak gerekmiyor.

Söz konusu prim günü ilavesi ve yaş indirimi yapılabilmesi, kadın sigortalının bu durumunu SGK’ca yetkilendirilmiş sağlık hizmet sunucularınca (hastane) düzenlenmiş sağlık kurulu raporu ile belgelendirmesi ve bu raporun SGK sağlık kurullarınca değerlendirilmesi sonucu, çocuğun başka birinin sürekli bakımına muhtaç derecede ağır engelli olduğunun tespit edilmesi koşuluna bağlı bulunmaktadır.

25 yıllık sigortalılık süresi için çalışmak zorunlu mu?


30 Haziran 2003 sigorta başlangıç tarihim. Şu an 3661 günüm var. 4500 prim günümü doldurmama 800 günüm var, lakin 25 yıllık sigortalı olma zorunluluğunu bir türlü anlamıyorum. 4500 günü doldurduktan sonra kalan 5 yılı (25 yıllık sigortalı olma zorunluluğunu) çalışmak zorunda mıyım? Aşkım Çalık

4500 prim günü ve 25 yıl sigortalılık süresi şartlarıyla emeklilik için, 4500 prim gününü tamamladıktan sonra 25 yılı doldurmak için geçecek sürede çalışmak gerekmiyor. 4500 prim gününü tamamladıktan sonra kalan 5 yılı çalışmak zorunda değilsiniz. Emeklilik için gereken 25 yıllık sigortalılık süresini çalışmadan da doldurabilirsiniz.

Memuriyet öncesi çalışmalar derece/kademeyi etkiler mi?


Daha önce SSK ve Bağ-Kur’dan sigortam var, fakat doktor olarak değil, farklı bir işte. Son 4 yıldır devlet memuruyum ve doktor olarak çalışıyorum. Bu durumu memuriyet dereceme ekletebilir miyim? Amacım yeşil pasaport almak. M.P.

Sağlık hizmetleri sınıfında görev yapan memurların, yani bu sınıfta görev yapan doktorların da memuriyetten önce sağlık hizmetleri sınıfında geçmiş sigortalı veya Bağ-Kur’lu hizmetlerinin dörtte üçü kazanılmış hak aylıklarında değerlendiriliyor.

Sizin durumunuzdakiler gibi sağlık hizmetleri sınıfında geçmeyen sigortalı hizmetler ise kazanılmış hak aylığında değerlendirilmiyor. Sadece daha önceki sigortalı ve Bağ-Kur hizmetlerinizi kurumunuza bildirmeniz gerekiyor. Ancak derece kademeniz değişmeyecek, dolayısıyla yeşil pasaport almanıza katkısı olmayacaktır.