ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye ve Yunanistan’ın farklılıklarını diyalog yoluyla çözmesini istediklerini söyledi.

Blinken ve Stoltenberg, Brüksel'deki NATO karargahında Kuzey Atlantik Konseyi toplantısına katıldı. Daha sonra düzenlenen ortak basın toplantısında soruları yanıtlayan Blinken, Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerginliğe yönelik soruya karşılık şunları dile getirdi:

“Her iki ülke de hayati öneme sahip müttefiklerdir ve ABD’nin dostlarıdır. Farklılıkları bulunuyor. Bu farklılıkların yapıcı şekilde diyalog yoluyla çözüldüğünü görmek isteriz. Geçmişte böyle oldu. Yine bu şekilde çözmelerini bekliyoruz.”

İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği konusunu da değerlendiren Blinken, müttefikler arasında üyelik için geniş bir uzlaşı bulunduğunu, sürecin ilerlediğine inandığını söyledi. Blinken, herkesin odak noktasında Rusya olması gerektiğini, bu ülkenin transatlantik ittifakın ötesinde bir tehdit oluşturduğunu ifade etti.

NATO'DAN DİPLOMASİ ÇAĞRISI

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg de "Türkiye ve Yunanistan çok değerli iki müttefik. NATO'ya birçok farklı şekilde katkıda bulunuyorlar. Aralarındaki farklılıklar elbette diplomatik yollarla çözülmelidir" ifadelerini kullandı.

Stoltenberg ayrıca NATO'da Türkiye ve Yunanistan arasında herhangi bir tehlikeli durumu engellemek için gerginliği düşürme mekanizması kurulduğunu ve bunun daha önce kullanıldığını anımsattı. (AA)

[old_news_related_template title="Yunanistan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasını NATO ve BM'ye şikayet etti" desc=" Yunanistan, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Ege Adaları'yla ilgili açıklamasını 'kışkırtıcı' olarak niteleyerek, bu konuda NATO'ya ve Birleşmiş Milletler'e (BM) mektup göndererek, Türkiye'nin bu açıklamasının kınanmasını istedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/07/iecrop/erdogan-dha_16_9_1612459004_16_9_1662559718.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-cumhurbaskani-erdoganin-aciklamasini-nato-ve-bmye-sikayet-etti-7351717/"]

[old_news_related_template title="Türkiye'den AB, NATO ve BM'ye 'Yunanistan' mektubu" desc="Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun imzasıyla 25 Avrupa Birliği (AB) başkentine, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'e, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi Daimi Üyeleri ile NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'e, Ege sorunlarının çözümüne ilişkin Türkiye’nin tutumunu ve görüşlerini açıklayan mektuplar gönderildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/06/iecrop/cavusoglu-iha_16_9_1662491412.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiyeden-ab-nato-ve-bmye-yunanistan-mektubu-7350050/"]

[old_news_related_template title="Yunanistan: Türkiye'yi kınayın yoksa yeni bir Ukrayna ortaya çıkar" desc="Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Yunanistan'a yönelik açıklamalarıyla ayağa kalkan Atina, Türkiye’yi dünyaya şikayet ettiği mektupta skandal ifadeler kullandı. Dünyadan Türkiye’yi derhal kınamasını isteyen Yunanistan, aksi halde Avrupa’nın “Ukrayna’nın ardından yeni bir savaş' riskiyle karşı karşıya kalacağını öne sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/08/iecrop/turkiye-yunanistan-shutterstock_16_9_1662618477.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-turkiyeyi-kinayin-yoksa-yeni-bir-ukrayna-ortaya-cikar-7352473/"]