Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un bakan olduktan sonra Türkiye'ye ilk ziyareti bugün gerçekleşecek. Şu anda Yunanistan'da olan Baerbock'un Türkiye ziyareti kapsamında Suriye, Yunanistan krizi, Türkiye- AB ilişkileri ve Ukrayna konularının ele alınması bekleniyor.

Baerbock'un Türkiye'ye gerçekleştireceği ilk ziyaret Alman basınında da birinci gündem maddesi oldu. Baerbock'un Türkiye ziyareti öncesi yaptığı "Türkiye vazgeçilmez bir ortaktır ve bize yakın bir ülkedir. İki ülke halkının da ortak bir kalbi var. Bu yüzden siyasi olarak daha fazla uzaklaşmamamız benim için önemli" açıklamasının ardından Alman der Taggespiegel, Türkiye ile ilgili bir anket yayınladı.

'ERDOĞAN YÖNETİMİNDE TÜRKİYE GÜVENİLİR BİR ORTAK MI?'

Gazete tarafından yayımlanan ankette "Türkiye, Erdoğan yönetiminde hala güvenilir bir ortak mı?" sorusu yöneltildi. 80 binden fazla kişinin katıldığı ve halen açık olan ankette, katılımcıların yüzde 78'si 'Erdoğanlı Türkiye'yi güvenilir bulmadıklarını' söylerken, güvenilir diyenlerin oranı yüzde 16'da kaldı. Katılımcıların yüzde 6'sı ise Türkiye'yi 'ne güvenilir ne güvenilmez' bulduğunu yani ortada olduğunu söyledi.



Öte yandan gazete, Baerbock'un Türkiye'de muhalefet temsilcileriyle de görüşmek istediğini yazdı. Heinrich Böll Vakfı Türkiye başkanı Kristian Brakel, gazeteye yaptığı açıklamada, Alman-Türk ihtilaflarından birinin de Deutsche Welle haber sitesinin Türkiye'de yasaklanması olduğunu açıkladı.

TAHRAN'DAKİ ZİRVEYE TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Baerbock, daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran ziyaretinde İran Cumhurbaşkanı Reisi ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in bir araya gelmesini eleştirmiş, üç liderin fotoğrafını 'NATO'ya tehdit' olarak yorumlamıştı. AKP Sözcüsü Ömer Çelik de bu ifadelere Alman dışişleri bakanının diplomasiden ne anladığını bilmediğini söyleyerek yanıt vermişti.

Baerbock, dün Türkiye ziyaretine ilişkin yaptığı açıklamada, "Türkiye ile bazı temel farklılıklarımızın olduğu konuları ele alacağız. Bunlar, Türkiye'nin olası Suriye operasyonu ve insan hakları... Bu noktada yollarımızın tekrar birleşmesini sağlamalıyız" ifadelerinde bulunmuştu.

Alman basınına göre Baerbock, Ankara'ya gelmeden önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile İstanbul'da görüşecek.

[old_news_related_template title="Avrupa'da enerji krizi: Almanya'da sokaklar karanlığa gömüldü" desc="Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sebebiyle Avrupa’daki enerji krizi giderek büyürken, zor bir kışa hazırlanan Almanya’da olağanüstü önlemler hayata geçiriliyor. İngiltere'de ise kriz inşaat sektörünü vurabilir." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/29/iecrop/almanya-reuters_16_9_1659077983.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/avrupada-enerji-krizi-almanyada-sokaklar-karanliga-gomuldu-7276485/"]

[old_news_related_template title="Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock'tan Türkiye ziyareti öncesi dikkat çeken açıklama" desc="Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Türkiye ve Yunanistan'a gerçekleştireceği ziyaretler öncesi önemli açıklamalarda bulundu. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/indir-2022-07-28t161741.997_16_9_1659014295.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/almanya-disisleri-bakani-baerbocktan-turkiye-ziyareti-oncesi-dikkat-ceken-aciklama-7275539/"]

[old_news_related_template title="İngiliz Ulusal Güvenlik şefi uyardı: 'Yanlışlıkla nükleer savaş çıkabilir'" desc="Rusya'nın Ukrayna'yı işgali Doğu ve Batı arasında ipleri kopma noktasına getirirken, İngiltere'nin ulusal güvenlik şefi Stephen Lovegrove, olası bir 'nükleer savaş riski' konusunda uyardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/28/iecrop/26lklvp2fbjnpp7byd6iqs6hiq_16_9_1658994587.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ingiliz-ulusal-guvenlik-sefi-uyardi-yanlislikla-nukleer-savas-cikabilir-7274518/"]