Dünya Ekonomik Forumu tarafından düzenlenen yeni bir ankete göre Türkiye, halka göre iklim değişikliğinin hayatı en kötü etkilediği yerler arasında ikinci sırada yer aldı.

Araştırma şirketi Ipsos’a yaptırılan ankette, katılımcıların yarısından fazlası iklim değişikliğinin halihazırda hayatlarını ağır şekilde etkilediğini söyledi. 34 ülkede yapılan ankette, bu yanıtı verenlerin en yüksek olduğu ülkeler arasında ilk sırada yüzde 75’le Meksika yer alırken, Türkiye ve Macaristan yüzde 74’le ikinci sırayı paylaştı. İklim değişikliğinin etkilerini en az hissettiğini söyleyen ülke ise yüzde 25 ile İsveç oldu.

TÜRKİYE’DEN KATILIMCILARIN ÇOĞU EVLERİNDEN AYRILMA KORKUSU YAŞIYOR

Çin’den Güney Afrika’ya kadar 34 ülkeden katılımcıların üçte birinden fazlası, gelecek 25 yılda iklim değişikliği nedeniyle evlerinden ayrılmak zorunda kalabileceklerini söyledi. Türkiye bu alanda da Hindistan’ın ardından yüzde 64’le ikinci sırada yer aldı.

Ankette 10 kişiden 7’si de iklim değişikliğiyle ilgili ciddi sorunların 10 yıl içinde ülkelerini etkileyeceğini düşündüğünü dile getirdi.

Avrupa’da özellikle bu yaz aşırı sıcak ve kuraklıkla mücadele eden bölgelerde iklim değişikliğiyle ilgili endişelerin daha yüksek olması dikkat çekti.

Dünya Ekonomik Forumu Doğa ve İklim Merkezi Başkanı Gim Huay Neo, “Şu anda bir iklim krizi yaşıyoruz. Anket, dünya genelinde insanların bunun etkilerini hissettiğini ve gelecek konusunda endişeli olduklarını doğruluyor” dedi. Uzman, krizin herkesi etkilediğini ve sorunların önlenmesinde küresel işbirliğinin şart olduğunu ifade etti.

[old_news_related_template title="Ünlü bilim insanından iklim değişikliği uyarısı: Türkiye'den İzmir'i işaret etti" desc="Türkiye ile birlikte Avrupa bu yıl aşırı sıcaklık, kuraklık, orman yangınları ve aşırı hava durumuyla mücadele ederken komşu Yunanistan'ın başkenti Atina, Eleni Myrivili isimli bilim insanını 'Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür' ünvanıyla işe alarak bir ilke imza attı. Başarılı kadın Sözcü.com.tr'ye konuştu: Hem bu yeni mesleği hem de Türkiye'deki risk altındaki şehri anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/08/24/iecrop/eleni-tedx_16_9_1661329971.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/unlu-bilim-insanindan-iklim-degisikligi-uyarisi-turkiyeden-izmiri-isaret-etti-7325763/"]

[old_news_related_template title="Korkutan rapor: Türkiye dahil tüm bölge görülmemiş sıcaklarla kavrulacak" desc="Küresel ısınma dünyada hava sıcaklıklarının giderek artmasına yol açarken bilim insanları, Türkiye’nin de yer aldığı coğrafyayla ilgili endişe veren yeni bir rapor yayınladı. Rapora göre gelecek yıllarda ciddi bir iklim krizinin etkisine girecek Doğu Akdeniz ve Orta Doğu’da benzeri görülmemiş sıcak hava dalgaları, kuraklık, toz fırtınaları, aşırı yağış gibi krizler yaşanacak." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/09/08/iecrop/sicak-reuters_16_9_1662623945.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/korkutan-rapor-turkiye-dahil-tum-bolge-gorulmemis-sicaklarla-kavrulacak-7352647/"]