Ermenistan'da son günlerde ABD'den ve Rusya'dan üst düzey konuklarla yürütülen görüşme trafiği dikkat çekti.

Rusya Dış İstihbarat Servisi Başkanı Sergey Narişkin, dün Ermenistan ziyaretinde Başbakan Nikol Paşinyan ile görüştü. Ziyaretin CIA Direktörü William Burns’ün Erivan’daki temaslarının hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

CIA Direktörü Burns, ülkeye yaptığı gizli ziyarette Paşinyan’la görüşmüş, temaslarda Ermenistan'ın Azerbaycan ve Türkiye ile müzakere süreçlerinin ele alındığı bildirilmişti. ABD Dışişleri Bakanlığı da dün ABD yönetiminin Ermenistan-Azerbaycan müzakerelerinde aktif rol aldığını duyurdu.

RUS İSTİHBARAT ŞEFİ CIA DİREKTÖRÜNE LAF ATTI

Ermenistan Başbakanı’yla dün bir araya gelen Rusya dış istihbarat şefi Narişkin, müttefik ülkeler Ermenistan ve Rusya arasındaki ilişkilerin yanı sıra bölgesel konuları da görüştü. Toplantıda Ukrayna'daki savaşın da ele alındığı belirtildi.

Rus devletine bağlı Sputnik haber ajansına göre Narişkin, “Benim ziyaretimin ABD’li meslektaşımınkiyle bir ilgisi yok ama onun ziyareti benimkiyle alakalı olabilir” dedi.

Paşinyan birkaç gün önce de CIA Direktörü Burns ile görüşmüştü.


ABD'NİN DE GÖZÜ GÜNEY KAFKASYA'DA

Rusya'nın "arka bahçesi" olarak görülen Güney Kafkasya son dönemde ABD ve Rusya arasında rekabete sahne oluyor. ABD, son yıllarda başarısız olan Güney Kafkasya politikasını revize ederek bölgedeki etkisini artırmaya çalışıyor.

Rusya, 2020’de Azerbaycan ve Ermenistan arasında Dağlık Karabağ’da patlak veren savaşta bölgeye barış gücü askeri göndermişti. Arabuluculuk göreviyle bölgedeki konumunu sağlamlaştırmaya çalışan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Batı yanlısı Paşinyan’la arasının iyi olmadığı iddiaları da daha önce gündeme gelmişti.

Öte yandan hem ABD hem de Rusya, Türkiye ve Ermenistan arasındaki normalleşme sürecini destekliyor. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçen ay yaptığı açıklamada Türkiye ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi sürecini memnuniyetle karşıladıklarını ve bunun Güney Kafkasya'daki durumun iyileşmesine katkıda bulunacağını söylemişti.

Bu arada Ermenistan Güvenlik Konseyi Sekreteri Armen Grigoryan, Ermeni Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birliklerin Dağlık Karabağ’dan eylül ayına kadar çekileceğini, bölgede sadece yerel güvenlik güçleri ve Rus Barış Gücü askerlerinin kalacağını ifade etti.