Çin’le imzaladığı güvenlik anlaşmasıyla tepkilerin hedefi olan Büyük Okyanus’un güneyindeki Solomon Adaları’nın Başbakanı Manasseh Sogavare, Batılı ülkelerin, özellikle de Avustralya’nın ülkesine “anaokulu çocuğu” muamelesi yaptığını söyledi.

Sogavare, parlamentoda yaptığı konuşmada Batılı ülkelerin Çin’le yapılan anlaşma sonrasında hükümetine savaş açtığını belirterek “Elinde silahla dolaşan yönetilmesi gereken anaokulu çocukları muamelesi görüyoruz. Bize hakaret ediyorlar” dedi. Sogavare, Batı’nın ülkesine müdahale tehdidinde bulunduğunu kaydederek “Bizi işgalle tehdit ediyorlar” diye konuştu.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, daha önce Çin’in Solomon Adaları’nda askeri üs kurması halinde bu durumu “kırmızı çizgi” olarak göreceklerini söylemişti. Morrison, son açıklamasında ülkesinin Solomon Adaları’nın bir numaralı güvenlik ortağı olduğunu ve ikili ilişkilerin zarar görmeyeceğine inandığını ifade etti.

[old_news_related_template title="Çin ve Solomon Adaları arasında güvenlik anlaşması imzalandı" desc="Çin, Solomon Adaları ile güvenlik anlaşması imzalandığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/19/iecrop/wang-wenbin-reuters_16_9_1650364007.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-ve-solomon-adalari-arasinda-guvenlik-anlasmasi-imzalandi-7084010/"]