Reuters'ın Danimarka basınına dayandırdığı haberine göre, Danimarka'nın dış istihbarat birimi başkanı Lars Findsen, "son derece gizli" bilgilerin sızdırılmasını içeren bir davaya karışması nedeniyle gözaltına alındı.

Danimarka'nın iki istihbarat servisinin mevcut ve eski dört çalışanının da çok gizli bilgileri sızdırdıkları için dava kapsamında Aralık ayında gözaltına alındığı bildirildi. Diğer çalışanlar serbest bırakılırken Findsen'in, soruşturma devam ederken gözaltında kalan tek kişi olduğu belirtildi.

YAYIN YASAĞININ KALDIRILMASIYLA ORTAYA ÇIKTI

Haber, yayın yasağının kaldırılmasının ardından ilk kez bugün ortaya çıktı.

Kapalı kapılar ardında yürütülen dava ile ilgili detaylı bilgi açıklanmazken, sızdırılan bilgilerin tam olarak ne olduğu ve niteliği hakkında da yorum yapılmadı.

Haber, yayın yasağının kaldırıldığı Pazartesi günü bir mahkeme duruşmasında ortaya çıktı.

ABD'NİN ADI GEÇİYOR

Yetkililerin hakkında çok az bilgi yayınladığı dava kapalı kapılar ardında yürütülüyor, yani sızdırılan bilgilerin tam olarak ne olduğu ve niteliği kamuoyuna açıklanmadı.

Adı açıklanmayan kaynaklara atıfta bulunan kamu yayıncısı DR'ye göre, dava Danimarka medya kuruluşlarına gizli bilgilerin sızdırılması etrafında dönüyor.

DAHA ÖNCE DE RAPOR YAYINLANMIŞTI

DR, 2020'de Danimarka Savunma İstihbarat Servisi'nin bilgi kablolarından ham verileri ABD Ulusal Güvenlik Ajansı ile paylaştığını öne sürerken, ABD'nin gizli bilgiler üzerinde erişimi olabileceği öne sürüldü.

Geçen yıl, birkaç yerel medya kuruluşu, Danimarka istihbarat faaliyetleri hakkında gizli bilgilere dayalı raporlar yayınlamıştı.

Findsen'in ne kadar süreyle gözaltında tutulacağı açıklanmazken, savcılık Reuters'ın yorum taleplerini reddetti.

[old_news_related_template title="Kazakistan'da eski istihbarat şefi gözaltına alındı" desc="Kazakistan'da çok sayıda kişinin hayatını kaybettiği protestolar sırasında görevden alınan istihbarat şefi ve eski başbakan Karim Masimov, vatana ihanet suçlamasıyla gözaltına alındı. Cumhurbaşkanı Tokayev'in de telefonda görüştüğü Rusya lideri Putin'e askeri destek için teşekkür ettiği bildirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/08/iecrop/masimov-reuters_16_9_1641627828.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/kazakistanda-eski-istihbarat-sefi-gozaltina-alindi-6875087/"]

[old_news_related_template title="Ülkeler kabul etmedi, Danimarka korsanları denizin ortasına bıraktı" desc="Danimarka ordusu, Batı Afrika açıklarında yakaladığı korsanları kabul edecek bir ülke bulamayınca üç korsanı yanlarında yeterli yiyecek ve yakıtla Nijerya açıklarında serbest bıraktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/08/iecrop/danimarka_16_9_1641624405.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ulkeler-kabul-etmedi-danimarka-korsanlari-denizin-ortasina-birakti-6874938/"]

[old_news_related_template title="Uludağ'da kaybolan Türk asıllı Danimarkalı bulundu" desc="Uludağ'a öğle saatlerinde yürüyüş yapmak için çıkan ve akşam saatlerinde kaybolduğunu 112'ye bildiren Türk asıllı Danimarka vatandaşı Yusuf Sepehizade (21) AFAD, Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Anda arama- kurtarma ekipleri ve köylüler tarafından yaklaşık 7 saat sonra bulunarak kurtarıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/01/iecrop/resim1_19465790_16_9_1641011508.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gunun-icinden/uludagda-kaybolan-turk-asilli-danimarkali-bulundu-6861712/"]