24 Aralık'ta Noel arifesinde başlayan ve yılbaşı gecesiyle devam eden tatil sezonu sona ermek üzereyken Birleşik Krallık'ta Covid-19 vaka sayılarında rekor artış görüldü.

Karantinaya girmek zorunda kalan çalışanların ortaya çıkardığı eksikliğin etkileri toplu taşımada, sağlık sisteminde ve okullarda görülmeye başladı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, birçok çalışan temaslı olunca ya da corona testi pozitif çıkınca işe gitmeleri zorlaştı. Bu durum da, evden çalışmanın mümkün olmadığı iş kollarını etkiledi.

Kabinede görevli bakanlardan Steve Barclay, uzmanlar ve ilgili bakanlarla, Omicron varyantının çalışanları ve arz zinciri üzerindeki etkisinin değerlendirildiği düzenli toplantılar yapıyor.

Başbakan Boris Johnson, her bir bakana, kendilerine bağlı kamu kuruluşlarında çalışanların önemli bir kısmının karantinaya girmesi halinde neler yapılabileceği konusunda hazırlıklı olmaları ve hizmetlerde kısıntıya gidilmeyecek şekilde acil önlem planlarının hazırda bulunması talimatı verdi.

Barclay, karantinaya giren çalışanların sayısında önümüzdeki haftalarda daha fazla artış görüleceğini; bu sıkıntının şimdiye kadar "kamu hizmetlerinin önemli bir kısmında kontrol altında tutulabildiğini" söyledi.

BİRLEŞİK KRALLIK'TA SON DURUM

İngiltere, Galler ve Kuzey İrlanda'da Covid-19 testi pozitif çıkanlar en az 7 gün karantinada kalmak zorunda. İlk pozitif testin ardından yapılan testlerin negatif çıkması durumunda da, 6 günden daha önce karantina sonlandırılamıyor.

İskoçya'da ise karantina süresi en az 10 gün. Bu uygulamalar, tam aşılı kişiler için geçerli.

Aşısız kişiler ise testleri pozitif çıktıktan sonra Birleşik Krallık'a bağlı her bölgede istisnasız en az 10 gün karantinada kalmak durumunda.

[old_news_related_template title="Omicron alarmı: Dünya çapında 3 bin 600 uçuş iptal edildi" desc="Omicron varyantının hızla yayılması ve birçok havayolu şirketi çalışanının karantinada olması sebebiyle, pazar günü dünya çapında 3 bin 600'den fazla uçuş iptal edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/02/iecrop/ucak1shutter-1_16_9_1585123043_16_9_1641151338.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/omicron-alarmi-dunya-capinda-3-bin-600-ucus-iptal-edildi-6864003/"]

[old_news_related_template title="JP Morgan: Omicron küresel ekonomiyi önceki dalgalar kadar sarsmayacak" desc="İlk olarak kasımda ortaya çıkan Covid-19'un Omicron varyantı, küresel ekonomiye ilişkin endişeleri de gündeme getirdi. Ancak JP Morgan’a göre Omicron ekonomiye geçmiş dalgalardaki kadar zarar vermeyecek ve bunun üç nedeni var." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/01/iecrop/ekonomi-reuters_16_9_1641036649.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/jp-morgan-omicron-kuresel-ekonomiyi-onceki-dalgalar-kadar-sarsmayacak-6862315/"]