Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov Rusya'nın Ukrayna'daki "özel askeri operasyonunun" coğrafi hedeflerinin artık Donbas'ın doğusu ile sınırlı tutulmayacağını ve diğer bazı bölgeleri de içereceğini söyledi.

Rusya'nın devlet haber ajansı RIA'da yer alan haberde Lavrov Batı'nın, Ukrayna'ya uzun menzilli silahlar vermesi durumunda operasyonun hedeflerinin daha da genişletileceğini söyledi.

Lavrov, “İstanbul’da müzakereciler bir araya geldiğinde, belirli bir bölge vardı. O zaman Ukrayna’nın kabul etmeye hazır olduğumuz teklifleri o bölge ile ilgiliydi. Şimdi operasyonu ilgilendiren bölge değişti. Artık sadece Donetsk ve Luhansk Halk Cumhuriyetleri değil, Herson, Zaporijya ve başka birçok bölge de bu coğrafya çerçevesinde süreç devam ediyor, hem de tutarlı ve istikrarlı biçimde" dedi.

"NATO ÜLKELERİ ATEŞLE OYNUYOR"

Batı'nın durumu zorlaştırma arzusuyla Ukrayna'ya silah göndermeye devam ettiğini söyleyen Lavrov, "Sözgelimi, HIMARS gibi silahlar göndermeye devam ettikçe, özel operasyonun coğrafi hedefleri şimdiki sınırlarından daha da ileriye çekilecek. Zira Ukrayna’da Zelenskiy veya onun yerini alacak herhangi bir kişinin kontrol ettiği yerlerde; bizim topraklarımıza ya da bağımsızlığını ilan edip kendi kaderini belirlemek isteyen bu cumhuriyetlerin topraklarına karşı doğrudan tehdit oluşturabilecek silahlar bulunmasına izin veremeyiz” diye konuştu. Lavrov ayrıca NATO ülkelerinin Ukrayna’ya silah göndererek "ateşle oynadığını" söyledi.

Batılı ülkelerin Kiev’i kışkırtarak savaşın sürmesini istediğini savunan Lavrov, “Bazı Batılı politikacıların Kiev’in, savaşı meydanda kazanması gerektiği ve müzakerelerde bulunmaması yönünde birçok açıklaması var. Böyle bir ortamda Kiev tarafıyla müzakereler manasız” dedi.

Birleşmiş Milletler'in (BM) sorunun çözümünde oynaması gereken rolü hatırlatan ancak ABD ve İngiltere’nin baskısı altında olduğunu dile getiren Lavrov, “ABD ve İngiltere, BM Genel Sekreteri AntOnio Guterres'e kendi çıkarları için büyük bir baskı kuruyor” diye konuştu.

[old_news_related_template title="Erdoğan'ın Putin'i bekletmesi gündem oldu: Çarpıcı yorum" desc="Dün İran'da Rusya Devlet Başkanı Putin'i toplantı öncesinde bekleten Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın bu hareketi Tahran'daki zirveye damga vurdu... İngiliz medyası dikkat çekici bir yorum yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/20/iecrop/erdogan-reuters_16_9_1658297274.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/erdoganin-putini-bekletmesi-gundem-oldu-carpici-yorum-7258928/"]