Covid-19 salgını tüm dünyada yayılmaya devam ederken, virüsün yeni bir mutasyonu daha keşfedildi.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki (GKRY) Kıbrıs Üniversitesi Biyoteknoloji ve Moleküler Viroloji Laboratuvarında çalışan bilim insanlarından oluşan ekibin başındaki Dr. Leontios Kostrikis yaptığı açıklamada, Covid-19’un Omicron ve Delta mutasyonlarının melezi olan Deltacron adında yeni bir mutasyon keşfettiklerini duyurdu.

“DELTACRON” OLARAK ADLANDIRILDI

Kostrikis, yeni mutasyonun Omicron'un bazı mutasyonlarıyla birlikte Delta mutasyonun genetik arka planını paylaştığını ve bu nedenle yeni mutasyon keşfinin “Deltacron” olarak adlandırıldığını aktardı.

Kostrikis, söz konusu mutasyonun dünyanın başka hiçbir yerinde tanımlanmamış olmasının muhtemel olduğunu ve bu nedenle bu keşfe küresel ilgi olabileceğini ifade etti.

TOPLAM 25 KİŞİDE TESPİT EDİLDİ

Kostrikis, ekibinin 11’i Covid-19 nedeniyle hastaneye yatırılan hastalarda olmak üzere toplam 25 kişide Deltacron tespit edildiğini aktararak, istatiksel analize göre hastaneye yatırılan hastalar arasında söz konusu mutasyonu daha sık görüldüğünü ifade etti.

ÖRNEKLER GISAID'A GÖNDERİLDİ

Kosrikis, 25 vakadan alınan örneklerin dün Covid-19’daki değişiklikleri izleyen uluslararası veritabanı olan Grip Virüsü Verilerini Küresel Paylaşma Girişimi’ne (GISAID) gönderildiğini belirterek, "Bu mutasyonun daha patolojik mi yoksa daha bulaşıcı mı yoksa Delta ve Omicron’dan daha mı baskın olacağını gelecekte göreceğiz" dedi.

 

[old_news_related_template title="Bakan Koca 8 Ocak tablosunu paylaştı! İşte vaka ve vefatta son durum" desc="Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı 8 Ocak 2022 Cumartesi gününün corona virüsü (koronavirüs) tablosuna göre son 24 saatte 141 kişi hayatını kaybetti. Yeni vaka sayısında ise düne göre artış yaşandı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca,'Yeni varyantın bulaşma kabiliyeti yüksek. Kendinizi koruyun!' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/08/iecrop/yeni-depo-3_16_9_1641654600.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakan-koca-8-ocak-tablosunu-paylasti-iste-vaka-ve-vefatta-son-durum-6876068/"]

[old_news_related_template title="Bilim insanlarından korkutan uyarı: Yeni varyant Omicron'dan daha ölümcül olabilir" desc="İngiltere'nin köklü eğitim kurumlarından Cambridge Üniversitesi görevli Mikrobiyoloji Profesörü Ravindra Gupta, Omicron varyantının hatalı evrimleşmesi nedeniyle 'daha az zararsız' kabul edildiğini söyledi. Gupta, şimdilik sevindirici olan bu haberin gelecekte daha ölümcül varyantları tetikleyebileceğini aktardı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/07/iecrop/indir-79_16_9_1641557659.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/saglik/bilim-insanlarindan-korkutan-uyari-yeni-varyant-omicrondan-daha-olumcul-olabilir-6873600/"]