Ukrayna'daki savaş neredeyse 10 ayı geride bırakırken Rusya’nın uluslararası yaptırımlara rağmen Suriye’de Beşar Esad yönetimi altındaki topraklara binlerce ton Ukrayna tahılı gönderdiği ortaya çıktı.

İngiltere merkezli Reuters ajansının Refinitiv’in filolarla ilgili verilerine dayanan özel haberi, Boğazlar üzerinden Şam yönetimine tahıl akışında yaşanan büyük artışı ortaya koydu. Rusya’nın, ABD’nin yaptırımları nedeniyle dikkat çekmeyen filolarla Ukrayna’da ilhak ettiği Kırım’dan bu yıl içinde 500 bin tondan fazla tahılı Suriye’ye gönderdiği bildirildi.

Reuters’ın haberi, Karadeniz’deki Sivastopol Limanı’ndan Boğazları geçerek Suriye’ye gönderilen tahıl miktarının son bir yılda 17 kat arttığını gösterdi. Bunun Suriye’nin tahıl ithalatının üçte birine denk geldiği belirtildi.

UKRAYNA'DAN RUSYA'YA TAHIL HIRSIZLIĞI SUÇLAMASI

Rusya 2014’te Kırım’ı ilhak etmiş, Karadeniz Filosu’nun bulunduğu bölgeyi şubatta başlattığı Ukrayna işgalinde askeri üs olarak kullanmaya başlamıştı. Rusya, son dönemde Ukrayna ordusu karşısında bazı bölgelerden geri çekilmek zorunda kalsa da Herson ve Zaporijya bölgelerindeki tarım alanlarının kontrolünü büyük oranda elinde tutuyor.

Ukrayna ise Rusya’yı ülkenin tahılını çalmakla suçluyor.

Rusya ve Ukrayna, temmuzda Türkiye ve BM’nin arabuluculuğunda İstanbul’da tahıl anlaşmasına imza atmıştı. Anlaşma kapsamında Ukrayna limanlarındaki binlerce ton tahıl Boğazlar üzerinden geçerek dünyaya dağılmıştı.

Öte yandan Ukrayna, Kırım’dan Rus gemileriyle gönderilen tahılın büyük bölümünün kendisine ait olduğunu savunurken, Rusya bu suçlamaları reddediyor.

'RUSYA SAVAŞI YAPTIRIMLARA KARŞI FIRSATA ÇEVİRDİ'

Beyrut’daki Ukrayna Büyükelçiliği verilerine göre Suriye’ye tahıl akışı Ukrayna işgali sonrasında çok hızlı arttı. Esad yönetimine destek veren Rusya, Suriye’ye yönelik uluslararası yaptırımları delmek için savaşı fırsat olarak kullandı.

Ukrayna’da Rusya’nın Zaporijya’ya atadığı Vali Yevgeni Balitskiy, temmuzda yaptığı açıklamada Kırım limanlarından gönderilen tahılın Zaporijya bölgesinden elde edildiğini duyurmuştu. Öte yandan Rusya’nın kontrolündeki Kırım’da da tahıl üretimi savaşa rağmen devam ediyor.

Ukrayna’daki savaş öncesinde de Rusya, Kırım’dan Suriye’ye tahıl ihraç ediyordu, ancak miktar savaşla beraber çok ciddi oranda arttı. Gemilerin yaptırımlar nedeniyle uluslararası filolar yerine eskimiş Suriye gemileri kullanılarak Lazkiye ve Tarsus limanlarına gönderildiği belirtiliyor.

SURİYE, YAPTIRIMLARDAN BÜYÜK YARA ALDI

Suriye savaş sonrasında altyapının büyük zarar görmesi ve kuraklığın da etkisiyle tahıl üretiminde büyük sıkıntılar yaşarken ekmek ve gıda fiyatlarının hızla artması, savaştan yara alan halkı açlığın eşiğine getirdi.

ABD'nin Esad yönetimini hedef alan yaptırımları ülkede krizi daha da derinleştirdi.

Suriyeli yetkililer, Ukrayna savaşı öncesinde Kırım’a yaptıkları ziyarette Suriye’nin 1,5 milyon ton tahıla ihtiyaç duyduğunu açıklamıştı.

[old_news_related_template title="Ukrayna limanlarından taşınan tahıl miktarı 14 milyon tonu geçti" desc="Milli Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Türkiye'nin koordinasyonunda yürütülen tahıl sevkiyatına yönelik mutabakat kapsamında 1 Ağustos 2022'den bu yana 556 geminin Ukrayna limanlarından çıkış yaptığı belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/17/gemi-reuters.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-limanlarindan-tasinan-tahil-miktari-14-milyon-tonu-gecti-7528917/"]

[old_news_related_template title="Çin, ABD'yi Suriye'den petrol ve tahıl kaçakçılığı yapmakla suçladı" desc="Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Cao Licien, ABD'nin Suriye'den petrol ve tahıl kaçakçılığı yaptığını, bunun bugüne dek 100 milyar dolardan fazla kaynak kaybına yol açtığını ileri sürdü." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/02/iecrop/abd-cin-aa_16_9_1669998125-325x160.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/cin-abdyi-suriyeden-petrol-ve-tahil-kacakciligi-yapmakla-sucladi-7514405/"]