Rusya, Ukrayna’da geçen hafta ele geçirdiği Mariupol kentinde Ukrayna askerleriyle çatışmaların sürdüğü Azovstal çelik fabrikası çevresinde insani koridor açacağını duyurdu.

Rusya Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, fabrikadaki sivillerin tahliyesi için tesis çevresinde insani koridorlar oluşturulacağı belirtildi. Bugün Moskova saatiyle 14.00’da başlayacak tahliyeler için bölgede ateşkes ilan edildiği, Rus ordusunun ve Donbas’taki ayrılıkçı güçlerin tahliyeleri yöneteceği ifade edildi.

Yüzlerce Ukrayna askeri, geçen hafta Mariupol'ün düşmesinin ardından Azovstal çelik fabrikasına sığınarak direnişi sürdüreceklerini belirtmiş ve Rusya'nın silah bırakma çağrısını reddetmişti. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, dün Mariupol’den sivillerin tahliyesinin gerçekleştirilemediğini açıklamıştı.

Rus işgalinde büyük yıkım yaşayan liman kenti Mariupol, Ukrayna işgalinde Rusya için büyük stratejik öneme sahip. Rusya kenti ele geçirerek hem Azak Denizi'nde tam kontrol sağladı, hem de 2014'te ilhak ettiği Kırım ile doğuda Moskova destekli ayrılıkçı güçlerin büyük oranda kontrol ettiği Donbas'ı birbirine bağlamış oldu.

[old_news_related_template title="Ukrayna: Bugün Mariupol'den tahliyeler gerçekleştirilemedi" desc="Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rusya’nın kuşatması altındaki Mariupol’den sivillerin tahliyesinin gerçekleştirilemediğini açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/24/iecrop/mariupol-reutterss_16_9_1647186619_16_9_1650814289.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/ukrayna-bugun-mariupolden-tahliyeler-gerceklestirilemedi-7094913/"]

[old_news_related_template title="Mariupol'de fabrikada sıkışan Ukrayna birlikleri: Silah bırakmayacağız" desc="Ukrayna’da 58. güne giren Rus işgalinde stratejik Mariupol kentinin Rusya’nın eline geçmesi, savaşın gidişatını etkileyecek çok önemli bir gelişme oldu. Kentte Ukrayna’nın son kalesi olan ve yüzlerce Ukraynalı askerin sığındığı Azovstal çelik fabrikasındaysa direniş sürüyor. Aşırı milliyetçi Azak Taburu üyesi bir savaşçı, BBC’ye yaptığı açıklamada Rusya’ya asla teslim olmayacaklarını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/04/22/iecrop/palamar_16_9_1650606101.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/mariupolde-fabrikada-sikisan-ukrayna-birlikleri-silah-birakmayacagiz-7089605/"]