Rusya’nın Ukrayna işgalinde 7. güne girilirken, ülkenin en büyük ikinci kenti Harkov’da Rus paraşütçü birliklerinin inişiyle çatışmalar şiddetini artırdı.

Harkov Valisi Oleg Sinegubov, kuşatma altındaki kentte son 24 saatte en az 21 kişinin öldüğünü, 112 kişinin yaralandığını belirtti. Yetkililer, Rus füzelerinin kent merkezini ve birçok yerleşim yerini vurduğunu aktardı. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rusya’nın ağır bombardımanı nedeniyle Harkov’da çocuklar dahil çok sayıda can kaybı olduğunu duyurdu.

Rus askerlerinin sabaha karşı bir askeri hastaneye saldırı düzenlediği ve şiddetli çatışmalar yaşandığı da bildirildi. Ayrıca Rusya, kentteki Emniyet Genel Müdürlüğünü ve bir üniversite binasını da vurdu. Bu saldırılar sonrası enkazdan 10 kişi kurtarıldı, 4 kişinin ise cansız bedeni çıkarıldı.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırılarının en yoğun olduğu nokta olan Harkov’da dün belediye binası füze saldırısının hedefi olmuş, kentte en az 17 kişi hayatını kaybetmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, kentteki saldırıları “savaş suçu” olarak nitelemişti.

Harkov'daki belediye binasına atılan füze büyük yıkıma yol açtı.


RUSYA: HERSON'U KONTROL ALTINA ALDIK

Rusya Savunma Bakanlığı, Rus silahlı kuvvetlerinin Ukrayna'nın Herson kentini tamamen kontrol altına aldığını savundu. Ukrayna cumhurbaşkanı danışmanıysa, Rusların kenti henüz ele geçirmediğini, sokak çatışmalarının devam ettiğini açıkladı.

Ülkenin güneydoğusundaki Maripol kentinde de Rusya’nın füze saldırıları sürerken yaralıların kentten tahliye edilemediği belirtiliyor.

Kiev'in batısındaki Jitomir kentinde ise 95. Tugay Üssü yakınları 'Kalibr' seyir füzesiyle hedef alındı, saldırıda 4 kişi hayatını kaybetti.

Kiev'e bağlı Bucha kasabasında saldırılarda zarar gören zırhlı araçların enkazı.


UKRAYNA DA DONETSK'İ VURUYOR

Öte yandan Rusya yanlılarının kontrolündeki Donetsk’te de Ukrayna’nın hava saldırıları sürüyor. Donetsk’teki yetkililer Ukrayna saldırılarında üç sivilin hayatını kaybettiğini bildirdi.

Donbas'ta yaşayanlar, Petrovski kentinde bir marketten alışveriş yaptıkları sırada roket saldırısına yakalandı. Müşteriler yere yatarak korunmaya çalışırken markette çalışan bir kadın ise o anlarda terazide siparişleri tartmaya devam etti.

Birleşmiş Milletler verilerine göre ülke genelinde savaşta şu ana kadar en az 136 kişi öldü, Ukraynalı yetkililere göreyse Rusya’nın işgali sonucu ölen sivillerin sayısı 2000’i aştı.

"KİEV'E YAKLAŞIYORLAR"

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in belediye başkanı Vitali Klitşko Rus birliklerin Kiev'e giderek daha fazla yaklaştığını açıklayarak "Hazırlanıyoruz ve Kiev'i savunacağız!. Kiev direniyor ve direnecek" dedi. Rus güçleri tarafından Kiev’deki televizyon kulesine saldırı yapıldığını ve 5 kişinin öldüğünü hatırlatan Klitşko, “Güvenlik nedeniyle herkesten gereksiz yere dışarı çıkmamalarını rica ediyorum. Siren çaldığı zaman lütfen sığınaklara gidin. Sokağa çıkma yasağına uyalım” diye konuştu.

"ATEŞKES GÖRÜŞMESİ BU AKŞAM YAPILACAK"

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy'in danışmanı Oleksiy Arestoviç, Rusya ile Ukrayna arasındaki ikinci tur görüşmelerin bugün yapılacağını açıkladı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, daha önce görüşmeler konusunda çelişkili bilgilerin olduğunu belirtmişti. Zelenskiy, dün yaptığı açıklamada görüşmelerden önce Rusya'nın Ukrayna'daki kentleri bombalamayı durdurması gerektiğini ifade etmişti.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkes görüşmeleri için önceki gün Belarus'ta ilk kez bir araya gelmişti.