Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesiyle oluşan tahıl ve gıda krizi giderek büyüyor... Türkiye ve Birleşmiş Milletler'in arabuluculuğuyla geçen aylarda imzalanan tahıl anlaşması kapsamında bölgeden tahılların ihracatına onay verilirken, Cumartesi günü Rusya sürpriz bir kararla anlaşmadan çekilme kararı almıştı.

Son dönemde Ukrayna'nın Rusya'yı hedef almasından şikayetçi olan Moskova yönetimi bazı şartlar yerine getirilmedikçe ve Kırım'a düzenlenen saldırı ile ilgili soruşturma tamamlanana kadar tahıl anlaşmasında yer alınmayacağını duyurmuştu. Savaşın başladığı günden beri "elde edilen tek diplomatik başarı" olarak kayıtlara geçen bu anlaşmada yeniden çözüm için görüşmeler devam ediyor.

Fakat bugün Ankara ve Moskova'dan gelen arka arkaya açıklamalar kafalarda soru işareti yarattı.

ERDOĞAN "YENİ BİR MÜJDE" DİYE LANSE ETTİ

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM'deki grup toplantısında bugün konuştu. Erdoğan, tahıl koridorunun eskiden olduğu gibi yeniden açıldığını söyledi.

Erdoğan, "Yeni bir müjde de şu Sayın Putin ile yaptığımız görüşme üzerine Sayın Şoygu, Sayın Akar’ı arayarak bugün saat 12’den itibaren tahıl sevkiyatının devam edeceğini açıkladı. Öncelikle Afrika’nın fakir ülkelerine bu koridoru işletecek, Cibuti, Sudan’ı ele almayı tavsiye etti bunu da yapacağız" ifadesini kullandı.

KREMLİN "ANLAŞMA ASKIDA" DEDİ

Fakat bu açıklamadan kısa bir süre sonra Kremlin'den dikkat çekici bir duyuru geldi. İngiltere merkezli haber ajansı Reuters'ın "son dakika" ibaresiyle servis ettiği haberde Kremlin'in bu konu ile ilgili açıklamaları yer aldı.

Reuters'ın aktardığı haberde, "Kremlin, Erdoğan'ın Putin'e tahıl anlaşması konusunda garanti verip vermediğinin sorulması üzerine, 'Diyalog sürüyor fakat Rusya'nın bu anlaşmaya katılımı halen askıda' yanıtını verdi" ifadesi kullanıldı.

RUSYA SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN FARKLI AÇIKLAMA

Fakat bu açıklamadan kısa bir süre sonra Rusya Savunma Bakanlığı bir açıklama yaptı. Reuters haber ajansının yine son dakika ibaresiyle servis ettiği açıklamada, "Rusya yeni Karadeniz tahıl anlaşmasına katılacaktır" denildi.

Rus haber ajansı TASS, Rusya Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberde Rusya'nın anlaşmaya devam etme kararı aldığını aktardı.

Rusya hafta sonu aldığı kararla anlaşmadan çıkmış ve Karadeniz'deki sivil gemilerin güvenliğini, kendi donanmasına yapılan saldırı yüzünden garanti edemeyeceğini açıklamıştı.

Yapılan açıklamada, "Rusya, verilen garantilerin şu an için yeterli olduğunu düşünüyor ve anlaşmaya devam edecektir" denildi.



[old_news_related_template title="Putin'den dünyayı kızdıracak bir tahıl kararı daha..." desc="Rusya, Ukrayna’dan tahıl çıkışını sağlayan anlaşmanın askıya alınması çerçevesinde güvenlik nedeniyle tahıl koridoru boyunca gemilerin hareketini de durdurma kararı aldıklarını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/31/iecrop/tahil_16_9_1667245696.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusya-tahil-koridoru-boyunca-gemilerin-hareketini-durdurdu-7452852/"]



[old_news_related_template title="Putin, Erdoğan'a tahıl anlaşmasına geri dönüş şartlarını sıraladı" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki tahıl krizi Moskova'nın anlaşmadan çekilmesiyle çıkmaza girmişti. Savaşta tek pozitif gelişme olarak lanse edilen tahıl anlaşmasına geri dönülmesi için dün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin telefonda görüştü. Görüşmede Putin'in bazı talepleri olduğu ortaya çıktı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/11/02/iecrop/erdogan-reuters1_16_9_1667365524.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putin-erdogana-tahil-anlasmasina-geri-donus-sartlarini-siraladi-7455277/"]