Güney Pasifik'teki ada ülkesi Tonga'da meydana gelen su altı yanardağı patlamasının ardından Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler yardım malzemeleri göndermeye devam ediyor.

Corana virüs salgının başlangıcından bu yana yalnızca 1 vakanın görüldüğü ve salgının sıçramaması için sıkı tedbirler alınan ada ülkesine yardım taşıyan bir gemide Covid-19 vakasının tespit edilmesi panik yarattı.

Avustralya Savunma Bakanı Peter Dutton yaptığı açıklamada, cuma günü yola çıkan ve yarın ülkeye ulaşması beklenen Avustralya'ya ait HMAS Adelaide adlı askeri yardım gemisindeki 23 personelin Covid-19 testinin pozitif çıktığını ifade etti. Konuyla ilgili Tongalı yetkililerle birlikte çalıştıklarını belirten Dutton, “Açıkçası yardıma çok ihtiyaçları var. Ancak Covid-19 riskini de istemiyorlar” dedi.

Avustralya Savunma Bakanlığı tarafından daha sonra yapılan açıklamada, yardım gemisinin görevine devam edeceği ve yardım malzemelerinin güvenli bir şekilde ülkeye teslim edileceği ifade edildi.

Tonga’nın Hunga Ha’apai Adası’nda 15 Ocak’ta su altı yanardağı patlaması meydana gelmiş, Kanada, Avustralya, ABD, Şili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede tsunami uyarısı yapılmıştı.

Volkanik facianın yol açtığı tsunami nedeniyle 3 kişinin hayatını kaybettiği belirtilmişti. Yaklaşık 100 bin kişilik nüfusun yüzde 80’ininden fazlasının meydana gelen patlamadan etkilendiği ülkede, birçok ev yıkılırken yüzlerce evde ise hasar meydana gelmişti.

[old_news_related_template title="Tonga'daki yanardağ patlamasında duman bulutu uzaya giden yolu yarıladı" desc="Tonga'da geçtiğimiz hafta meydana gelen yanardağ patlamasını araştıran İngiliz bilim adamları, patlamada ortaya çıkan duman bulutunun yeryüzünden 55 kilometre yüksekliğe çıktığını ve duman bulutunun uzaya giden yolu yarıladığını açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/21/iecrop/tonga-iha1_16_9_1642799449.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/tongadaki-yanardag-patlamasinda-duman-bulutu-uzaya-giden-yolu-yariladi-6904184/"]

[old_news_related_template title="İnanılmaz olay: Tongalı adam tsunamide saatlerce sürüklendi" desc="Hunga Tonga Yanardağı'ndaki patlama büyük bir çevre felaketine yol açarken, Tongalı bir adam tsunami dalgalarında 24 saatten fazla süre adalar arasında sürüklendiğini anlattı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/01/20/iecrop/tonga_16_9_1642664304.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/inanilmaz-olay-tongali-adam-tsunamide-saatlerce-suruklendi-6899893/"]