Türkiye'de gündem yoğunluğunun önemli bir parçası haline gelen emeklilikte yaşa takılanlar için yeni bir formülün ortaya çıktığını ABD medyasına konuşan Türk yetkililer aktardı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından Bloomberg'e konuşan Türk yetkililer, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın EYT ile ilgili yeni hamleler hazırlığı içerisinde olduğunu söyledi.

"Erdoğan bütçedeki masrafı minimuma indirmek için kritik seçim vaadini tıraşlayabilir" başlığıyla paylaşılan haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan devlet ve özel sektör çalışanlarının erken emeklilik planlarını bütçede baskı yaratması sebebiyle daraltabileceğini üst düzey Türk yetkililer söyledi" ifadesi kullanıldı.

Gelecek yıl yapılması planlanan seçimlerde kritik bir seçim vaadi olan emeklilikte yaşa takılanlar konusunun ilk planlarında 1.5 milyon insanı etkilemesi beklenirken şu an Erdoğan'ın çok daha az çalışanı dahil etmeyi gündemine aldığını da ismini açıklamayan bir yetkili söyledi.

Yetkililer ayrıca Erdoğan'ın Pazartesi günü yapılacak kabinede bir karar alabileceğini de belirtirken, bu hamle ile birlikte Erdoğan'ın seçmen tabanını da kuvvetlendirebileceği kaydedildi.

EYT'DE YENİ PLAN NE OLACAK?

Bloomberg'in haberinde ise, "Türkiye hükümeti şu anda EYT'ye hak kazananların yüzde 60'ını kapsayacak bir plan üzerinde duruyor. Orijinal planın maliyetinin 250 milyar TL'ye çıkabileceği belirtilirken, bu rakamın ülkedeki yaklaşık 14 milyon emeklinin bu yıl boyunca Ekim ayına kadar sosyal güvenlik sistemi harcamasının 3 katı olduğu aktarıldı" denildi.

Yetkililer alternatif plan ile birlikte erken emekliliğin yaşlı çalışanları kapsayacağını belirtti.

[old_news_related_template title="Arap medyası AKP'nin erken seçim planını yazdı" desc="1989'dan beri yayın yapan Londra merkezli medya kuruluşu Al-Quds al-Arabi'ye konuşan Türk kaynaklar 2023'te yapılması beklenen seçimlerle ilgili yeni bilgileri paylaştı. Gazete, 'AKP, seçim tarihini öne alabilir' başlığını kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/08/erdogan-depo.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/arap-medyasi-akpnin-erken-secim-planini-ortaya-cikardi-7521033/"]

[old_news_related_template title="Vedat Bilgin’den EYT açıklaması: İnşallah…" desc="Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, EYT'de (Emeklilikte Yaşa Takılanlar) yaş sınırına ilişkin Genel Kurul'daki bütçe görüşmelerinde açıklamalarda bulundu. EYT'de en kapsamlı ve gerçekçi düzenlemeyi yapacaklarını ifade eden Bilgin, 'İnşallah sözümü tutarım ocak ayına sarkmaz ve bu ayın sonunda Meclis'in gündemine getiririz' dedi. Bilgin, asgari ücretle ilgili de açıklamada bulundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/08/bilgin_16_9_1669839785.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/eyt-ile-ilgili-bakan-bilginden-son-dakika-yas-siniri-aciklamasi-7521686/"]

[old_news_related_template title="EYT son dakika gelişmeleri neler? EYT yaş şartı olacak mı?" desc="Emeklilikte yaşa takılanlar için hazırlanan EYT yasası geri sayımı başladı. 2023 yılında yürürlüğe gireceği açıklanan EYT için Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Bilgin ile Bakan Nebati'yle bir araya geldi. Daha önce yaş şartı aranmayacağı açıklanan EYT için kadınlarda 48, erkeklerde 50 yaş sınırı gündeme geldi ancak konu hakkında henüz bir açıklama yapılmadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/12/08/eyt-son-durum-shu-1.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/ekonomi/eyt-son-dakika-gelismeleri-neler-eyt-yas-sarti-olacak-mi-7521066/"]