Ukrayna kara kuvvetleri genelkurmay başkan yardımcısı Oleksandr Gruzevich, bugün yaptığı açıklamada, Kiev çevresindeki Rus kuvvetlerinin saldırı kapasitelerini kaybettiğini ve taktik değiştirdiklerini söyledi. Reuters'ın haberine göre, Gruzevich, Rus kuvvetlerin, doğrudan savaş yerine uzun menzilli taarruz taktiğine geçmekte olduğunu açıkladı. Bu, Rus kuvvetlerinin, şehirdeki çatışmalar yerine uzun menzilli saldırılara yöneldiği anlamı da taşıyor.

Gruzevich, "Düşman saldırı potansiyelini neredeyse tüketti, ancak Kiev çevresinde kalan kuvvetler azımsanabilecek bir sayıda değil" dedi.

Öte yandan, Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus askeri birliklerin Kiev ve Çernigiv yönlerinde planlı bir şekilde yeniden gruplandırıldığını açıklamasının ardından, Rus ordusu dün akşam saatlerinde Ukrayna'nın başkenti Kiev, Harkov ve Dnipro kentlerini vurdu.

In pictures: Russian troops advance on Kyiv | Reuters.com


Kiev çevresindeki çatışmalar sabah saatlerinde de devam etti.

STOLTENBERG DE AÇIKLAMA YAPTI

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de bugün yaptığı açıklamada, Rus askeri güçlerinin Ukrayna'dan çekilmek yerine, yeniden taktik düzene geçtiklerini belirtmişti. Konuyla ilgili bir açıklama yapan NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, “İstihbaratımıza göre, Rus birlikleri geri çekilmiyorlar, tam tersine yeniden pozisyon alıyorlar. Rusya, Donbas bölgesinde yeniden düzene geçmeye, yeniden ikmal ve takviye yapmaya çalışıyor” dedi.

Öte yandan, uzmanlar Rusya’nın geri çekildiğine ya da savaşın bitirilmesine yeşil ışık yaktığına dair bir ibare göremediklerini aktarırken, bunun bir taktik olduğunu iddia etti. Kremlin’e yakın bir kaynak, “Askeri operasyonun azaltılması ateşkes ya da Kiev etrafındaki askerlerin tamamen çekilmesi demek değil. Rusya halen Ukrayna’nın kabul etmeyeceği talepler için bastırıyor” ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Putin'den ruble resti: Kararname imzalandı" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğalgazı dost olmayan ülkelere ruble ile satma kararı gündemdeki yerini korurken, Rusya Devlet Başkanı bugün yeni bir kararnamenin imzalandığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/31/iecrop/bz32msezsjkt7daoacqbqti6uu-1_16_9_1648733235.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/putinden-ruble-resti-kararname-imzalandi-7045902/"]

[old_news_related_template title="Rusya'nın 'öldürdük' dediği keskin nişancı ortaya çıktı: Tek bir sıyrık bile yok" desc="Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın ilk günlerinde Kanada'dan Ukrayna ordusuna destek vermek için bölgeye giden ve 'dünyanın en ölümcül keskin nişancısı' olarak bilinen 'Wali' kod adlı Kanadalı keskin nişancı hakkında ortaya atılan 'öldürüldü' iddialarını yalanlayarak Alman medyasına konuştu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/31/iecrop/asker-bild_16_9_1648727542.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/rusyanin-oldurduk-dedigi-keskin-nisanci-ortaya-cikti-tek-bir-siyrik-bile-yok-7045653/"]

[old_news_related_template title="Clubhouse, Rusya-Ukrayna savaşına önlem olarak yeni bir özellik getirdi" desc="Clubhouse, kullanıcıların uygulamadaki en son etkileşimlerinin görülmemesi için profillerin korunmasına izin verecek yeni bir seçenek duyurdu. Yeni özellik, Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline önlem olarak geliyor ve kullanıcıların sosyal ağda sohbet ederken kendilerini güvende hissetmelerini sağlamayı amaçlıyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/03/31/iecrop/clubhouse-depophotos_16_9_1648732477.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/teknoloji/clubhouse-rusya-ukrayna-savasina-onlem-olarak-yeni-bir-ozellik-getirdi-7045856/"]