Rusya ve Ukrayna sınırında son aylarda artan gerilim sürerken, Ukrayna’nın doğusundaki Donbas bölgesinde Rus ayrılıkçılar ile Ukrayna güçleri arasında çatışmalar yeniden şiddetleniyor.

Ukrayna ordusu, Rus destekli güçlerin Luhansk bölgesindeki bir köye havan topu attığını ve köydeki bir anaokulunu vurduğunu, olayda yaralanan olmadığını açıkladı. Reuters haber ajansına konuşan görgü tanıkları, Donetsk bölgesindeki havalimanında ve Elenovka köyünde top sesleri duyulduğunu aktardı.

ÇATIŞMALAR DURDU

Ardından akşam saatlerinde, Ukrayna Savunma Bakanlığı yaptığı açıklamada, doğu Ukrayna'daki Rus yanlısı güçlerin yerel saatle 13.00 itibariyle bombardımanı durdurduğunu söyledi.

Kiev ve Batılı müttefikleri daha önce, doğu Ukrayna'nın Donbass bölgesinde cephe hattını bombaladığına dair haberlerin ardından Rusya'nın savaşı başlatmak için bir bahane yaratmaya çalıştığından korktuklarını belirtmişlerdi.

STOLTENBERG: RUSYA İŞGAL İÇİN BAHANE YARATMAYA ÇALIŞIYOR OLABİLİR

Sınırda askerlerle bir araya gelen Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, anaokulunun vurulmasını "büyük provokasyon" diye niteledi. Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba, saldırılarda sivil altyapının zarar gördüğünü belirterek Rusya’yı ateşkesi ihlal etmekle suçladı.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal için bahane yaratmaya çalışmasından endişe ettiklerini söyledi.

Donbas bölgesinde Rusya'nın desteklediği isyancılar, hükümet güçlerini son 24 saat içinde dört defa ateş açmakla suçlamış, olaylarda ölen ya da yaralanan olup olmadığını belirlemeye çalıştıklarını duyurmuştu. Ukrayna hükümet güçleri ise isyancıları hedef aldığı suçlamalarını reddetmişti.

ABD SAVUNMA BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin bazı Rus birliklerinin Ukrayna sınırına daha da yakına
konuşlandırıldığını, Rus birliklerin kan stoğunda artış görüldüğünü ve daha fazla savaş uçağının bölgeye gönderildiğini söyledi. Emekli bir general olan Austin "Ben de yakın zamana kadar askerdim. Deneyimlerime göre bu tarz şeyleri durduk yere yapmazsınız. Hele de niyetiniz toplanıp eve dönmekse hiç yapmazsınız" dedi.

Rusya’nın 2014’te Kırım’ı ilhak etmesinin ardından Donbas’ta Rusya yanlılarıyla Ukrayna güçleri arasında yaşanan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti.

Uydu görüntüleri, Kursk bölgesinde çok sayıda Rus birliğinin konuşlu olduğunu ortaya koydu.


KREMLİN: YAKINDAN İZLİYORUZ

Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Ukrayna’nın doğusunda şiddetin giderek artmasından dolayı çok endişeli olduklarını açıkladı.

Donbas’taki durumu yakından takip ettiklerini kaydeden Peskov, Batı’nın bölgede tansiyonu düşürmek için Kiev üzerindeki etkisini kullanacağını umduklarını ifade etti.

RUSYA'DAN YENİ TATBİKAT

Ukrayna sınırına geçen sene sonuna doğru asker yığarak tepki çeken Rusya, son olarak sınırlardaki askerlerinin tatbikatların bitmesiyle çekilmeye başladığını duyurmuştu.

ABD ve birçok Batılı ülke ise Rusya’nın çekilme açıklamasına kuşkuyla bakıyor.

ABD merkezli Maxar Technologies şirketine göre, son uydu görüntüleri Rusya’nın Ukrayna sınırındaki askerlerinin bir bölümünün yer değiştirdiğini ama sınırlarda hala çok sayıda asker ve ağır silah bulunduğunu gösteriyor.

Rusya Savunma Bakanlığı da, yaklaşık 20 savaş gemisinin Hazar Denizi'nde tatbikatlara başladığını açıkladı.