Türkiye ile Yunanistan arasında son dönemde karşılıklı açıklamalar gerilimi tırmandırırken, gerilimde en çok adı geçen isimlerden biri olan Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Yunanistan merkezli Kathimerini gazetesine konuştu.

Türkiye'de önümüzdeki yıl gerçekleşecek seçimlere değinen Dendias, Türkiye'nin söylemlerinin de bu bağlamda şekillendiğini öne sürerek, "2023 yılındaki seçimlerin ardından iki ülke arasındaki ilişkilerde iyileşme bekliyorum." dedi. Dendias, "Türkiye'deki seçimlerden sonra, seçim sonucu ne olursa olsun, ilişkilerin kademeli olarak iyileşmesini sağlayacak koşulların hakim olmasını umuyorum." ifadelerinde bulundu.

Dendias, "Komşumuz Türkiye'de ülkemiz aleyhine yükselen milliyetçi söylemler artıyor. Bu söylemler hükümet çevreleri ile de sınırlı değil. Muhalefetin belli bir kesimi de bu söylemleri benimsemiş görülüyor. Bize göre bu seçimler öncesinde yaratılmak istenen kutuplaştırma ortamı ile ilgili" ifadelerinde bulundu.

Çavuşoğlu'ndan Yunan mevkidaşı Dendias'a: Gerginliği sürdürürseniz biz de sürdürürüz - BBC News Türkçe

DENDİAS'TAN ERDOĞAN AÇIKLAMASI

Dendias, "Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki sorunun komşu ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu mu düşünüyorsunuz?' sorusu üzerine ise, "Sorunun komşu ülkenin cumhurbaşkanı olduğunu ve o gittiği zaman sorunun tamamen ortadan kalkacağını düşünenler var. Ancak bu çok yanlış. Sorun hiçbir zaman kişisel değildi ve hiçbir zaman da olmadı. Milliyetçiliğin yükselişi, büyük bir bölümü ülkemize dost olan Türk toplumunda etkisini daha çok göstermeye başladı. Bu durum anketlerde de etkisini gösteriyor. 2019 yılında özel bir ziyaret kapsamında İstanbul'a geldiğimde Türk vatandaşlarının misafirperverliğini asla unutmayacağım." dedi.

Türkiye ile ilişkiler hakkında konuşmasını sürdüren Dendias, "Tanık olduğumuz iklim değişikliğine rağmen, Türk toplumunun büyük bir bölümünün hala Avrupa'da bir gelecek beklediğine inanıyorum." dedi.

President Erdogan, Greek PM Mitsotakis to meet amid Ukraine conflict

TÜRKİYE'Yİ SUÇLADI

İki ülke arasında yaşanan krizle ilgili Türkiye'yi suçlayan Dendias, "Türk provokasyonu sadece Uluslararası Hukuk kurallarını değil, aynı zamanda mantığın sınırlarını da aşmaktadır. Her zaman sakin ve kararlı davranarak, müttefikleri, ortakları ve uluslararası kamuoyunu bilgilendirmeye çalışıyoruz. İhlaller konusunda elimizde rakamlar var. 30 Haziran'a kadar Türk hava kuvvetleri Yunan toprakları üzerinde 3.954 ihlal ve 136 üst uçuş gerçekleştirdi. Başka yoruma gerek yok." dedi.

Dendias, Türkiye ile ilişkilerin önümüzdeki süreçte düzelme ihtimali sorulduğunda ise, "Ankara ile iletişim kanallarının açık olmasını içtenlikle diliyoruz. Yapıcı bir diyalog istiyoruz.
Bir çözümün var olduğuna ve mümkün olduğuna inanıyoruz. Ancak bu çözüme ulaşmak için Türkiye'nin Uluslararası Hukukun ve Deniz Hukukunun temel kurallarını ihlal etmekten vazgeçmesi gerekmektedir. Gerçek dışı bir şey istemiyoruz. Türkiye'den BM Şartı'nı, NATO Antlaşması'nı imzalayan ve AB'ye katılmayı öngören tüm devletlerin uyması gereken ilke ve değerleri uygulamasını istiyoruz." ifadelerinde bulundu.

[old_news_related_template title="Yunanistan Cumhurbaşkanı'ndan Türkiye açıklaması" desc="Türkiye ile Yunanistan arasında gerilim tırmanırken, Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou Türkiye'yi eleştirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/25/iecrop/s_16_9_1658738049.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/yunanistan-cumhurbaskanindan-turkiye-aciklamasi-7268338/"]

[old_news_related_template title="Bakan Akar'dan Yunanistan'ın Türk okulları kararına tepki" desc="Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Yunanistan'ın Türk okullarının faaliyetlerini askıya almasına tepki göstererek, 'Yunanistan'ın her türlü haksız, hukuksuz girişimini sahada ve masada bugüne kadar karşılıksız bırakmadık, bundan sonra da bırakmayacağız' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/akar1_20944874_16_9_1658602093.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/gundem/bakan-akardan-yunanistanin-turk-okullari-kararina-tepki-7266501/"]

[old_news_related_template title="Türkiye, Trakya'daki okulların kapatılmasına tepki göstermişti, Yunanistan'dan yanıt geldi" desc="Türkiye ile Yunanistan arasındaki gerilim son dönemde karşılıklı açıklamalarla tırmanırken, iki ülke arasında bu kez de 'azınlık okulları' krizi patlak verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/07/23/iecrop/foreign_ministry-960x600-1_16_9_1658576714.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/turkiye-trakyadaki-okullarin-kapatilmasina-tepki-gostermisti-yunanistandan-yanit-geldi-7265978/"]