“Asgari ücret ne kadar olacak” sorusu milyonlarca kişi tarafından merakla bekleniyor. Kritik toplantıya artık kısa bir süre kaldı. İlk toplantıda asgari ücretin belirlenmesi beklenmezken, tarafların talepleri dile getirilecek, asgari ücret zammı için görüşler ortaya koyulacak.

ASGARİ ÜCRET TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari Ücret Tespit Komisyonu önümüzdeki yıl geçerli olacak ücretin belirlenmesi için ilk resmi toplantısını çarşamba günü gerçekleştirecek.

Komisyon katılımcıları üçüncü toplantı itibarıyla oy birliği ile asgari ücretin belirlemeyi hedeflediklerini belirtirken ikinci toplantısı 14 Aralık’ta yapılacak.

Üçüncü toplantıda, yani en geç yılın son haftasında 2023 yılında gerçekleşecek asgari ücretin netleşmesi bekleniyor.

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve devlet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

İşveren tarafını Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), işçi tarafını ise en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) hükümeti ise Çalışma Bakanı Vedat Bilgin temsil ediyor.

ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK?

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, asgari ücrette kırmızı çizgilerinin 7 bin 785 TL olduğunu söyledi.

Henüz diğer katılımcılar bir rakam telafuz etmedi ancak piyasalar Hazine’nin 2023 için vazgeçeceği geliri ve İşsizlik ve Sigorta Fonu’nun olası katkısını anlamak için müzakere sürecini izleyecekler.

SÖZCÜ’den Erdoğan Süzer’in haberine göre, Türk-İş cephesinde 8 bin liranın üzerindeki bir rakam için güç toplanıyor.

SÖZCÜ’ye konuşan bir sendika başkanı, “Aylardır öyle rakamlar uçuşuyor ki, işçi 8 bin lirayı aldı cebine koydu. Şimdi bunun üzerine ne alınabilir diye bekliyor” demişti.

İşveren cephesinde de somut rakam dile getirilmemekle birlikte ‘enflasyon+10 puan’ gibi bir orana sıcak bakılıyor.



AÇLIK SINIRI KASIM AYINDA 7 BİN 786 TL’YE YÜKSELDİ

Öte yandan, Türk-İş verilerine göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcamalarını kapsayan açlık sınırı ekimde 7 bin 425 TL iken, kasımda 7 bin 786 TL'ye çıktı.

Açlık sınırı böylece, mevcut asgari ücretin 2 bin 286 TL üzerine çıkmış oldu.

Kira, fatura, eğitim, giyim, ulaşım gibi tüm giderlerini kapsayan yoksulluk sınırı ise ekimde 24 bin 185 TL iken kasımda 25 bin 365 TL'ye yükseldi.

Bekâr bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 9 bin 705 TL'den 10 bin 170 TL'ye çıktı.

Emekçiler, bu rakamların göz önüne alınarak asgari ücretin belirlenmesini talep ediyor.

NASIL BELİRLENİYOR ?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 6 bin 471 lira, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 5 bin 500 lira 35 kuruş olarak uygulanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 7 bin 603 lira 43 kuruş. Bunun 6 bin 471 lirası brüt asgari ücret, 1003 lira 1 kuruşunu sosyal güvenlik primi, 129 lira 42 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu oluşturuyor. (AA)