İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, milletvekillerine yaptığı ilk konuşmasında Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artırımlarını eleştirdi. Böylece Meloni Euro bölgesinde uygulanmaya başlanan sıkı para politikası konusunda son zamanlardaki siyasi eleştirilere bir yenisini eklemiş oldu.

Yeni başbakan salı günü Roma'da yaptığı konuşmada borçlanma maliyetlerini artırma kararının pek çok kişi tarafından ailelere ve işletmelere verilecek banka kredilerini etkileyeceğini, bunun da aceleci bir karar olduğunu söyledi.

Meloni "Para politikası, piyasada tahvil geri satın alma programını sona erdirme kararıyla daha da sıkılaşıyor ve bu da kamu borcunun arttığı üye ülkeler için daha fazla zorluk yaratıyor" dedi.

KRİTİK KARAR BEKLENİYOR


Meloni'nin eleştirileri, ECB'nin yükselen enflasyona karşı bu hafta yapması öngörülen faiz artışının hemen öncesinde geldi. ECB'nin bu hafta yapacağı toplantıda ikinci ayda 75 baz puanlık artışa gitmesi bekleniyor. Böylece ECB'nin faiz artış hızı 2008 krizinden bu yana görülen en yüksek seviyelere ulaşacak.

Banka temmuz ayından bu yana borçlanma maliyetlerini 1,25 puan artırmıştı. Faiz artışlarının ardından Euro bölgesinin resesyona girme olasılığı artarken Meloni'nin sözleri ECB'nin faiz artırımlarına yönelik bir politikacıdan gelen en net eleştiri oldu.

MACRON VE MARİN DE ELEŞTİRDİ


Öte yandan Meloni kadar net olmasa da kimi Avrupalı liderler de ECB'ye yönelik eleştirilerini artırmaya başlamıştı. Geçen hafta Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupalı ​​para politikası yapıcılarını enflasyonu dizginlemenin bir yolu olarak talebi soğutmalarını eleştirdi.

Les Echos gazetesine verdiği demeçte Macron, "Çok sayıda uzmanın ve bazı Avrupalı ​​para politikası yapıcılarının enflasyonu kontrol altına almak için Avrupa'daki talebi kırmamız gerektiği yönündeki açıklamalarından endişe duyuyorum" dedi.

Finlandiya Başbakanı Sanna Marin ise ekim ayı başlarında merkez bankalarını eleştirdi. Marin Twitter'da "Merkez bankaları ekonomileri resesyona sürükleyerek kredibilitelerini korusa da para politikaları ciddi şekilde yanlış" dedi.

[old_news_related_template title="İtalya Başbakanı Meloni, Macron ile görüştü" desc="İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Roma'da gayrı resmi görüşmede ilk kez bir araya geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2022/10/23/iecrop/2022-10-23t203303z_1598967940_rc277x92qdjt_rtrmadp_3_italie-france-meloni-macron_16_9_1666560310.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2022/dunya/italya-basbakani-meloni-macron-ile-gorustu-7437072/"]